Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ausztria elleni győzelem PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

EGY SZERÉNY FRADISTA NAGY NAPJAI – AZ OSZTRÁKOK IS BÁNTÁK

Kedden megkezdi Eb-szereplését a magyar labdarúgó-válogatott, ideje, hogy letegyük a retrofegyvert. Januárban indított évfordulós sorozatunk utolsó fejezetéhez kapóra jön, hogy június 13-án éppen egy Ausztria elleni győzelemre emlékezhetünk: a bécsi Práterben 1965-ben ezen a napon nyertünk 1:0-ra világbajnoki selejtezőn. Nézzük meg előbb a gólt, aztán idézzük fel, miért volt oly emlékezetes az az esztendő a gólszerző, az akkoriban már a 32. születésnapja felé lépdelő Fradi-legenda, az idén 83 esztendős Fenyvesi Máté számára!

FENYVESI FEJEL, GÓL, GÓL, ÓRIÁSI GÓL!

Kommentátor: Szepesi György

KALAPLEVÉVE ISMERIK EL

„Nagy küzdelemben aratott győzelmet minden részében jobb csapatunk” – állapította meg címoldalán a meccs másnapján megjelenő Népsport. „Sokkal többet támadtunk, de kimaradtak a gólhelyzetek – szólt az értékelés. – Mi is, az osztrákok is győzelmet vártak. Nos, a csatát mi nyertük meg. Aligha lehet elvitatni, hogy teljesen megérdemelten.”

Még egy nappal később is az öröm betűtengere töltötte meg lapunk hasábjait: „Bécs megadta magát! Kalaplevéve ismerik el, hogy a magyar válogatott teljesen megérdemelten törte szét álmaikat, s csak a szerencse mentette meg őket a súlyos vereségtől”.

Pedig aggasztó előjelekből nálunk sem volt hiány.

Fenyvesi Máté győztes fejes gólja a júniusi bécsi mérkőzésen (Forrás: tempofradi.hu)

 

ELKÉRTE BARÓTITÓL AZ OSZTRÁK TÉVÉ

A betegeskedő Mészöly Kálmán játékáról „kétnapos izzadás és fekvés” miatt szó sem lehetett, Mátrai Sándor lett a középhátvéd. A Ferencváros játékosa „akár a védelem legjobbja is lehetett volna, ha nincs egy könnyelmű labdavesztése” – no de azt még a szigorú elemző sem vitathatta el, hogy Mátrainak volt némi szerepe abban, hogy megúsztuk gól nélkül a kilencven percet.

Baróti Lajos a kapuba Géczi Istvánt szerette volna állítani, de a fiatal fradista megsérült, így a válogatott szinten szintén kevéssé rutinos Gelei József állt a gólvonal elé. Mit állt – repült! A két nagy bravúrt bemutató tatabányai kapus olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy – tudósított a Népsport – „a hétfő esti kerekasztal-értekezletre elkérte Barótitól az osztrák televíziós társaság”.

Rákosi Gyula és Nagy István feladata volt kikapcsolni Gerhard Sturmbergert és Erich Hofot; nos, „a taktikai terv bevált, az osztrákok jobbára védekezésre kényszerültek, mert támadáskezdeményezésüket a mieink rendszerint már a középső harmadban megállították.”

S persze ott volt az alacsony termetű, szemfüles Fenyvesi dr., aki – miközben Bene szabadrúgásánál az osztrákok Albertre figyeltek – előrevetődve a hálóba fejelte a meccset eldöntő gólt.

AZ OSZTRÁKOK ELLEN KEZDTE, ELLENÜK IS FEJEZTE BE

Fenyvesi Máté 1954-ben, az elveszített világbajnoki döntő utáni első mérkőzésen – éppen a 21. születésnapján – mutatkozott be a magyar válogatottban(Románia, 5:1). Válogatott pályafutása 12 esztendejében 76-szor játszott nemzeti mezben, és bár csatár volt, csak nyolc gólt szerzett – ez részben a rendszeresen kapott védőfeladatoknak tudható be, részben annak, hogy balszélsőként inkább az elfutás és a beadás, vagyis mások helyzetbe hozása volt a reszortja. Érdekesség, hogy miként az első (1955), úgy az az utolsó (és az utolsó előtti) gólját is az osztrákok ellen szerezte a válogatottban – utóbbi kettőt már Fenyvesi dr.-ként, diplomás állatorvosként.

VB-SELEJTEZŐ
AUSZTRIA–MAGYARORSZÁG 0:1 (0:1)
1965. június 13., Bécs,
Práter Stadion, 72 500 néző
MAGYARORSZÁG:
Gelei József – Szepesi Gusztáv, Mátrai Sándor, Sipos Ferenc, Ihász Kálmán – Nagy István, Rákosi Gyula – Farkas János, Bene Ferenc, Albert Flórián, Fenyvesi Máté. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos
Gólszerző:
Fenyvesi (44.)

JÓL KIVETTE RÉSZÉT

„Fenyvesi dr.-t a mérkőzés elején nem sokat foglalkoztatták – kezdődött lapunk rövid, személyre szabott értékelése. – Később egyre jobban belelendült. Gólja dicséretes csatárteljesítmény volt. A második félidőben már azt a Fenyvesit láttuk, aki sokszor hátrament labdáért. Jól kivette részét az összjátékból is.”

Összességében a magyar válogatott „minden tekintetben jobbnak bizonyult, csiszoltabb együttes benyomását keltette… Nagy küzdelemben értékes győzelem született, amely kedvező előjelnek számít a további erőpróbák előtt.”

A VB-N MÁR NEM JÁTSZOTT

Ami a további erőpróbákat illeti, az osztrákok elleni őszi 3:0 és az NDK 3:2-es hazai legyőzése biztossá tette: ott leszünk az 1966-os világbajnokságon is. Az angliai tornán elveszítettük az első meccset a portugálok ellen (1:3), de Brazíliát (3:1) ésBulgáriát (3:1) legyőzve továbbjutottunk a csoportból. A negyeddöntőben aSzovjetunió állította meg a mieinket (1:2). Fenyvesi Máté ott volt az Angliába utazó keretben, de a világbajnokság egyetlen mérkőzésén sem jutott játéklehetőséghez. Számára a vb előtti utolsó felkészülési meccs (Svájc, 3:1) jelentette a búcsút a válogatott játéktól.

MINDEN IDEGSZÁLAMMAL FIGYELTEM

A bécsi győzelem után Fenyvesi és a keret fradistái nem sokat pihenhettek:három nappal később várt rájuk a Manchester United elleni Vásárvárosok Kupája-elődöntő, annak is a harmadik, mindent eldöntő összecsapása a Népstadion 70 000 nézője előtt.

A felgyógyuló Géczi már ott volt a kapuban, a beszámoló szerint pompásan őrizte, a hátvédhármasból kimagaslott Mátrai játéka, Albertbátran harcolt, bár a cselezést néha túlzásba vitte, Rákosit munkabírása, küzdőképessége dicsérte.

S habár a Denis Law-val, Bobby Charltonnal és George Besttel felálló MU elleni 2:1-es győzelem elsősorban Karába János 25 méteres bombájáról emlékezetes („Beleadtam mindent ebbe a lövésbe. Összegyűlt bennem minden keserűség. Szerettem volna ugyanis már végre bemutatni, hogy tudok futballozni…”), a győzelmet jelentő második Fradi-gólt Fenyvesi lőtte – nem mellesleg Karába beadása és Rákosi kipattanó lövése nyomán, „tizenegy méterről, félmagasan, védhetetlenül a jobb sarokba”. Fenyvesi gólját John Connelly hajrábeli szépítése tette döntő fontosságúvá.

„Várható volt, hogy a tömörülő angol játékosokról visszapattan a labda, ezért minden idegszálammal figyeltem: merre perdül. Jól számítottam, láttam, hogy felém jön vissza… – idézte fel gólját a lefújás után Fenyvesi dr. – Örülök, hogy négy nap alatt két alkalommal is olyan fontos gólt szereztem, amivel hasznára lehettem a csapatnak.”

A JUVENTUS ELLENI VVK-DÖNTŐ, FENYVESI GÓLJA AZ ELEJÉN, MAJD 1:43-TÓL

MOST JÓ SOROZATBAN VAGYOK

A következő bajnokin a Ferencváros 4:2-re kikapott az MTK-tól – a tartalékos zöld-fehér csapatban Máté öccse, Fenyvesi II József képviselte a családot –, de a vereség hamar feledésbe merült, hiszen június 23-ánjött a VVK döntője. Egyetlen meccs, ráadásul az ellenfél, az olaszJuventus otthonában.

A Fradi nyert 1:0-ra. Az Il Giorno úgy látta, hogy „a zöld-fehérek által diktált iramot a Juventus nem bírta átvenni”. Az olasz lap szerint a 33 éves Mátrai óriássá nőtt ezen a mérkőzésen, és elismerést váltott ki a két középcsatáros játék Albert Flóriánnal és Varga Zoltánnal.

A kupa sorsáról döntő egyetlen gólt azonban nem Albert, nem Varga és nem is Mátrai szerezte a 74. percben, hanem a Novák Dezső beadását a hálóba fejelő Fenyvesi Máté…

„Számomra az a legnagyobb öröm, hogy dicsőséget szereztünk a magyar labdarúgásnak. Úgy látszik, most jó sorozatban vagyok. Gólt fejeltem az osztrákoknak, s most is…” – idézte a Népsport a mindig szerény balszélsőt.

SOHA ILYEN HOSSZÚ MECCSHIÁNY

Az év elején indított sorozatunk lezárásaként kanyarodjunk vissza az 1965. júniusi bécsi 1:0-hoz, amellyel egyfelől visszavágtunk az egy évvel korábbi, barátságos 0:1-ért, másfelől jó szériát indítottunk a „sógorok” ellen.

Legyőztük őket a szeptemberi hazai vb-selejtezőn is – az 1966-os vb-részvételhez elengedhetetlenül szükséges 3:0-s siker alkalmával született Fenyvesi Máté utolsó gólja a válogatottban –, és további kilenc éven át veretlenek maradtunk ellenük (három győzelem, három döntetlen).

Eddig 136-szor mérkőzött meg egymással a két válogatott, 66-szor mi nyertünk, 40-szer ők, 30 csata döntetlennel ért véget.

Majdnem tíz év, az egymás mellett „felnövő” két rivális válogatott történetében sohasem tapasztalt hosszúságú meccsszünet után köszönt ránk a bordeaux-i Eb-csoportmeccs napja.

AZ OSZTRÁKOK ELLENI 1965. ŐSZI VB-SELEJTEZŐ

VÁLOGATÁS AUSZTRIA ELLEN ARATOTT GYŐZELMEINKBŐL
A mieink 5:2-re nyertek, de amit a meccs a sajtótól kapott… (1907)
Rettenetes csapás az osztrák futballra, „kiheverni tán évek múlva sem tudja (1913)
Százéves kérdés: az MTK jobban lobbizott a Ferencvárosnál? (1915)
Mibe került? Csökkent a nézőszám, de nőtt a kiadás… (1917)
A másik 6:3, avagy hogyan kerülték el a mieink a vágóhidat? (1935)
Disszidálás, internálás, majd 6:1 – újjászülető magyar válogatott (1949)
Miért feküdt Czibor percekig mozdulatlanul a padon? (1954)
„Öt éve Maradona, most pedig Nyilasi és Kiprich játszott a prímhegedűn” (1985)
Király, a Hertha bohóca nem tréfált, a futballisten ráfizetett (1998)
SOROZATUNK ÖSSZES EPIZÓDJA ITT!

LAST_UPDATED2