Payday Loans

Keresés

A legújabb

13:1 PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

„13:1, EZ A MI TRIANON-JELVÉNYÜNK!”

Kéjes érzést okozott a magyar futballszerető közönség soraiban az a győzelem, amelynek évfordulóját üljük, és amelyről az alábbi összeállítással emlékezünk meg. Nyolcvankilenc évvel ezelőtt ezen a napon, június 12-én múlta fölül 13:1-re a magyar válogatott Franciaországot.

A magyar válogatott történetének legfölényesebb győzelme rekkenő hőségben született meg: a hőmérő higanyszála 38 Celsius-fokot mutatott 1927. június 12-én Budapesten. A mieink – noha erős nap és szél ellen kezdték a játékot délután hatkor – már fél tucatot berámoltak az első félidőben, a maradék hét egy ellenében pedig a némiképp hűvösebb második játékrészben érkezett meg.
A „szédületes magyar győzelem" kiharcolói az Üllői úti pályán (Fotó: huszadikszazad.hu)


AZ EMBER SZÍVE REPES

Braun József és a bemutatkozásra váró Turay József nélkül, de Takács II Józseffel és Orth Györggyel a soraiban lépett pályára válogatottunk, utóbbi kettős szenzációs formában futballozott.

„A kitűnő jobbösszekötőn ma már nyoma sem látszik őszi lábtörésének, gyors, intelligens (Orthot tökéletesen megértette), és lő minden helyzetből” – dicsérte lapunk a hat gólt szerző „kis” Takit, aki egy év után szerepelt ismét a válogatottban.

1927. június 14., Nemzeti Sport: „Orth a válogatott meccs fáradalmainak kipihenésére tegnap bevonult egynapi államfogházának kitöltésére, s ezzel az ügyes trükkel megszökött a gratulánsok százai elől, akiktől különben a nagy győzelem után egy szabad perce sem lett volna.”

Sporthírlap már június 13-án beszámolt róla, hogy ezen a napon fogházba vonult, „hogy kitöltse egynapos büntetését, amit a bíróság párbajvétség miatt rótt ki reá”.

Az ezúttal centert játszó, két gólt és négy gólpasszt termelő Orth – akinek Hans Tandler két évvel korábban súlyos térdsérülést okozott Bécsben – újfent régi fényében csillogott.

„Tegnap végre ismét az igazi Orthban, az univerzális csatárzseniben volt részünk – írta tudósításában a Nemzeti Sport –, akit a futballközönség a legönfeledtebb lelkesedéssel fogadott vissza kegyeibe. (...) Természetes, hogy a fitt Orth volt a legjobb csatárunk. Az ő közreműködésétől minden csatár és minden akció színt kapott.Dirigenciája alatt helyenként oly szépen játszott a csatársor, hogy az embernek a szíve repesett örömében.”

Lapunk reményének adott hangot, miszerint bízik abban, a Hungária játékosa ezzel a teljesítménnyel végérvényesen visszatért az extraklasszisok táborába. De fájdalom, Orth tulajdonképpen ezen a mérkőzésen búcsúzott el a csúcsfutballtól...

MINDENKI A GYŐZELEM HATÁSA ALATT

Érthetően nemcsak a sajtó munkatársai repestek örömükben a magyarok játéka láttán, a hazai szakemberek, „kollégák” és szurkolók is.

Sőt a 13:1-es győzelem „hatása alatt áll(t) minden nyilatkozó: magyar, francia, (osztrák – a szerk.) bíró egyaránt”.

OPATA FÖL, LE ÉS FÖL – TAKÁCS A TAXIBAN

A mérkőzés egyik érdekessége, hogy a tartalékok közé benevezett Opata Zoltán csere gyanánt háromszor szelte át az oldalvonalat. Skvarek György az első gólja közben („arccal a földre bukva tudja fejelni a hálóba a labdát”) megsérült az arcán, Opata váltotta. Három percre rá Skvarek visszajöhetett, Opata lesétált.

A 87. perc történése: „Takács elhagyja a pályát (!), félős volt ugyanis, hogy lemarad az aradi vonatról (!), amely a Vasas után viszi. Ekkor Opata másodszor is bekocogott – fölöttébb szokatlan tettet végrehajtva.

Takács olyannyira nem késte le a vonatát (taxiját rendőri felvezetéssel vitték a pályaudvarra), hogy másnap is berámolt hármat a klubjában.

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS
Magyarország–Franciaország 13:1 (6:0)
1927. június 12., Budapest,
Üllői út, 20 000 néző
MAGYARORSZÁG:
Weinhardt Ferenc – Fogl II Károly, Fogl III József – Pesovnik László, Kvasz János, Rebró Béla – Schmidt János, Takács II József (Opata Zoltán, 87.), Orth György, Skvarek György (Opata, 30.; Skvarek, 33.), Kohut Vilmos.Szövetségi kapitány: Kiss Gyula
Gólszerző:
Takács II (17., 41., 60., 79., 83., 85.), Orth (25., 26.), Skvarek (30., 88.), Kohut (32., 62.), Devaquez (78. – öngól), ill. Devaquez (80.)

Pataki Mihály, a Ferencváros veterán, első világháborúban a harcmezőt is megjáró csatára így fogalmazott: „Valahogy olyan kéjes érzés ez, hogy a franciákat így kiporoltuk.”

Kiss Ferenc, a Nemzeti Színház művésze fejében is felsejlettek a pár évvel korábbi (világ)politikai események, miközben mámorosan ünnepelt: „Legjobb volt az én Gyuri barátom, mellette tetszett az eredményes Takács, Skvarek, az új Schmidt, na kit mondjak még! Az egész csapat! 13:1, ez a mi Trianoni-jelvényünk (sic)!”

 

LAST_UPDATED2