Payday Loans

Keresés

A legújabb

Demográfiai katasztrófa felé PDF Nyomtatás E-mail
ABC - A teljes élet: poézis és bölcselet - Boldog-boldogtalan emberek életminősége

Népesedési hírlevél


Másfél milliós lehet a népességcsökkenés
2016. március 25.
metropol
Negyven év alatt másfél millióval csökkenhet Magyarország népessége: a 2011-es 9,94 milliós létszám 2051-re várhatóan 8,44 millióra csökken – derült ki Tagai Gergely népesség-előrejelzési számításából. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének munkatársa arra jutott, hogy negyven év alatt a fiatal, 15 év alatti, valamint a munkaképes (15–64 éves) korosztály abszolút száma a 2011-es érték 70-75 százalékára esik vissza, míg a 65 évnél idősebbek létszáma a másfélszeresére nő.

Keserű utópia: pár évtized, és kiürül a magyar vidék
2016. április 4.
Magyar Nemzet
A falvak Magyarországa kiürülőfélben van, jeleire időnként fölkapjuk a fejünket, de aztán gyorsan visszahajtjuk. Pedig ez nem a távoli jövő, hanem egy előrehaladott folyamat: ha a helyzet nem változik, egy-két évtizeden belül több járás is elnéptelenedik. A problémára rálátó szakemberek érzik azt is: hiába adják a városinak töredékéért a vidéki lakokat, hiába az ingyen telek és akármilyen otthonteremtési támogatás, pusztán ezekkel nem megállítható a folyamat.

Európa és a demográfia: elöregedés, bevándorlás, bajba kerülő nyugdíjrendszerek
2016. április 5.
Pénzügyi szemle Online
Európára elöregedés vár a 2015-2080 közötti időszakban, a kontinens lélekszáma ugyanakkor enyhén emelkedhet, köszönhetően a bevándorlásnak. A nyugdíjas korú lakosság aránya jelentős növekedés előtt áll, miközben a munkaképes korú lakosság aránya csökkenni fog, vagyis az államok egyre nagyobb erőfeszítések árán lesznek csak képesek fenntartani a jelenlegi egészségügyi- és nyugdíjrendszereket - állapítja meg az Eurostat tanulmánya.

Demográfiai katasztrófa felé tartunk
2016. április 18.
Évről évre egyre közelebb kerül Magyarország a demográfiai katasztrófához, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs, ami megfordítsa a folyamatot.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján a fiatalok és az idősek együttes aránya már megközelíti az aktívakét. A gyermekkorú népesség (14 év alattiak) eltartottsági rátájának csökkenése ugyan az utóbbi években megállt, az időseké (65 év felettiek) azonban egyre növekszik.
A népességen belül mindössze 14,5 százalék 14 év alatti, miközben tíz évvel ezelőtt még 15,2 százalékos aránnyal szerepeltek, a rendszerváltáskor pedig még tízből ketten gyermekkorúak voltak. Ez meglátszik az eltartottsági rátán is: a 15–65 év közötti aktívakhoz viszonyítva 21,6 százalék a gyermekkorúak aránya, ami a rendszerváltáskor mért csaknem egyharmados szinthez képest óriási csökkenés. (Ha növekedne a gyermekek aránya és eltartottsági rátája, az jó jel lenne, de ehhez érdemi születésszám-növekedés kellene.)
A 65 év felettiek adják a teljes népesség több mint 18 százalékát, az aktív korúakhoz viszonyított eltartottsági rátájuk ennél közel 10 százalékponttal magasabb (27,2 százalékos). Tíz évvel ezelőtt még 16 százalék alatt volt az idősek aránya, a rendszerváltáskor pedig még alacsonyabb volt. Az elöregedés miatt növekvő ütemben fog emelkedni a következő tíz évben az eltartottsági rátájuk, ennek jelei már most láthatók.
Mindezek eredményeképp az öregedési index (az idős népesség aránya a gyermekkorúhoz viszonyítva) 126 százalékra emelkedett. Az index 2006-ban haladta meg a 100 százalékot, és az ütem itt is gyorsuló; 2000-ben még több volt a gyermek az időskorúnál, akkor 90 százalékhoz közel volt az index.
Habár a fiatalok létszámának csökkenése miatt kevesebb gyermekről kell gondoskodnia a társadalomnak (így csökken az eltartottsági rátájuk), ez hosszú távon kedvezőtlen, hiszen egy-két évtized múlva gyakorlatilag nem lesz dolgozó, aki eltartsa az egyre növekvő idős népességet. Tíz év múlva, amikorra a Ratkó-gyerekek már mind nyugdíjban lesznek, 22 százalék felett lehet az idős népesség aránya, ami esetükben 33 százalék feletti eltartottsági rátát eredményez.
Ha nem történik változás, akkor 2040 után várható az igazi baj, hiszen addigra már a hetvenes évek második felében született „Ratkó-unokák” jó része se lesz aktív. A demográfiai katasztrófát akkor lehetne elkerülni, ha a következő öt-tíz évben robbanásszerűen növekedne a születésszám, ezek a gyerekek 2040-re válnának aktív korúvá. Ha a fordulat késne, akkor egyszerre terheli meg az ellátórendszert a gyerekek létszámának esetleges növekedése és a nyugdíjba vonulási boom – hacsak nem emelik meg a 65 éves nyugdíjkorhatárt, vagy a Magyarországról való kivándorlási hullám nem fordul át bevándorlásivá. Erre azonban kevés az esély.

Vélemény

Gyermek és vállalás
Kezdem megérteni a németek befogadóbarát politikáját. Nem mintha elfogadnám, de értem.
Nagy Ervin – 2016. április 15.
Magyar Hírlap
Olvasom ugyanis, hogy az ezer főre jutó születések számának tekintetében Németország mutatói egyre romlanak, és a gyermekvállalási kedv is lesújtó jövőképet mutat. A fiatalok nagy része legfeljebb egy gyermeket tervez, de harminc százalékhoz közelít azok száma is, akik egyáltalán nem akarnak. A német nagykoalíció ezért nem humanitárius okokat vesz figyelembe, mikor megnyitja a migránsok előtt a letelepedés lehetőségét, és integrálni akarja a különböző kulturális gyökerű emberek millióit (nem mintha bárki is elhitte volna, hogy tényleg emberiesség áll az irányvonal mögött…), hanem demográfiai problémákat kíván orvosolni. És ez a rosszabb olvasat! Hisz inkább lenne egy jó szándékú, naivitásból eredő butaság az egész „Willkommenskultur” mögött, mint tudatos, érzelemmentes számítás és minden értéket elvető haszonelvűség.
A teljes írás itt olvasható>>   http://magyarhirlap.hu/cikk/52623/Gyermek_es_vallalas


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.
Köszönettel: Járdi Attila
A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen - feliratkozhat az alábbi web-címen:http://groups.google.com/group/nepesedes
A Magyar Családokért a Megmaradásért Közhasznú Alapítvány
LAST_UPDATED2