Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nemi erőszak - tettes és áldozat a játékfilmeken PDF Nyomtatás E-mail
A mennyei-pokoli földi szerelem
2016. április 11. hétfő, 11:51

REBELFILM: A KÖZÖSSÉG ÍTÉLETE

A következő filmes lista aktualitását nem titkolt módon az a világsajtót is bejárt baranyai rendőrségi videó adta, melyben cinikus módon az áldozathibáztatás felhangjával kampányolnak a nemi erőszak ellen. Tudom, hogy rengeteg ismerősötök megosztotta, kommentálta, like-olta már a videót, tudom, hogy unalmasnak tűnhet beszélni róla, de én sajnos azt unom már baromira, hogy újra és újra elismételjem: a nemi erőszak nem az áldozat hibája.

A nemi erőszak képlete egyszerűnek mondható; adott egy áldozat és adott egy elkövető, egy olyan helyzetben, ahol az egyik fél felismeri azt, hogy hatalma van a vele szemben állóval, és ezt a hatalmat a szexualitás eszközén keresztül manifesztálja. A nemi erőszak nem a szexuális vágyról szól, hanem a fizikai erő dominanciájának megéléséről a megalázás gesztusán keresztül. Minden embernek joga van rendelkeznie saját teste felett és minden embernek tiszteletben kell tartania ezt a döntést. Persze tudom, hogy a női testre sokan közkincsként tekintenek, amit a nők csak viselnek, a férfiak viszont bármikor átvehetik az irányítást felette, ha éppen ahhoz van kedvük.

Ma Magyarországon a nők 20%-a válik nemi erőszak áldozatává, és további legalább 20% azoknak az aránya, akiket megkíséreltek megerőszakolni. Az összes nemi erőszak 70%-át ismerős, családi barát, rokon követi el az otthon falai között.

A következő listában igyekeztem olyan filmeket felsorolni, melyek különböző módon mutatják be a nemi erőszak körülményeit, a bírósági tárgyaláson elhangzott, áldozathibáztató bizonyítási eljárástól, a családon belüli erőszakon át, a börtön falai közé vagy éppen a kisvárosi keresztény idill világába ágyazva. A többnyire bosszúfilmek műfajába sorolható alkotásokban végigkövethetjük az erőszak körülményeit, valamint az áldozatok és a környezetük életét befolyásoló trauma terhét.

1. The Accused (1988)

Rendező: Jonathan Kaplan
Szereplők: Kelly McGillis, Jodie Foster, Bernie Coulson

A Jodie Foster főszereplésével készült dráma Cheryl Araujo történetét dolgozza fel, akit 1983-ban négy férfi erőszakolt meg egy New Bedford-i bárban, miközben a helyszínen tartózkodók segítségnyújtás helyett, hangos nevetéssel és bekiabálással biztatták az elkövetőket. Az eset tárgyalását a nemzetközi sajtó is végigkísérte, amivel új megvilágításba került a bírósági tárgyalások nemi erőszak esetében alkalmazott, áldozathibáztató retorikája.

2. Irréversible (2002)

Rendező: Gaspar Noé
Szereplők: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel

Gaspar Noé fordított kronológiájába ágyazott erőszakjelenetét kíméletlensége miatt a legtöbb kritikus nézhetetlennek és öncélúnak tartotta. A felháborodás érthető, hiszen az alagútban játszódó jelenet passzív szemlélővé teszi a nézőt, aki így a kijáratnál feltűnő, majd elmenekülő férfisziluetthez hasonlóan, az erőszakelkövetés aktív, cserbenhagyó szereplőjévé válik. A film másik zavarba ejtő aspektusa az a kontraszt, ami a film elején bemutatott szexuális brutalitás és a film végén látott intimitás meghittsége között feszül.

3. Sleepers (1996)

Rendező: Barry Levinson
Szereplők: Robert De Niro, Kevin Bacon, Brad Pitt, Billy Crudup, Dustin Hoffman

Lorenzo Carcaterra azonos című regényéből készült film, négy Hell’s Kitchen-beli fiatal srácról szól, akik elkövetnek valamit, amiért készek vállalni a felelősséget a Wilkinson Home javítóintézetben. Csakhogy a vezeklés tortúrává válik, amiben a fiúk felügyelőik szexuális játékszereként élik túl minden egyes napjukat. A traumatizált gyerekek a letöltött büntetés után szembesítik papjukat a történtekkel, aki egykor arra biztatta őket, vállalják a felelősséget bűneikért. A film felvet pár etikai kérdést az intézményesített erőszak témája mellett, ahogyan azt is, hogy senki sem köteles megbocsátani az ellene elkövetett sérelmekért.

4. Dogville (2003)

Rendező: Lars von Trier
Szereplők: Nicole Kidman, Paul Bettany, Lauren Bacall, James Caan

Grace: But dogs only obey their own nature, so why shouldn’t we forgive them?
The Big Man: Dogs can be taught many useful things, but not if we forgive them every time they obey their own nature.

Dogville konklúziójában erre a megállapításra jut Grace, akit a bigott kisváros vallásos közössége tesz rabszolgájává, mélyebbre és mélyebbre merülve az emberi kizsákmányolás végtelen lehetőségeiben.

5. Festen (1998)

Rendező: Thomas Vinterberg
Szereplők: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen

Festenben egy családi ünnepségen vehetünk részt, ahol a szokásos, minden családban előforduló karakterek vonulnak fel, miközben a semmitmondó sablonpárbeszédek vihogó lármáját néha megszakítják a négyszemközt csendesen zajló, alanytalan utalások a szereplők elhallgatott tragédiájáról. Az asztalfőn feszülten várakozó elsőszülött Christian végül feláll, hogy köszöntőt mondjon apja 60. születésnapja alkalmából, amiben megfogalmazza mennyire hálás apjának azért, amiért tönkretette az ő és nővére életét, a család többi tagjának pedig azért, hogy nem tettek ez ellen semmit.

6. Elles étaient cinq (2004)

Rendező: Ghyslaine Côté
Szereplők: Jacinthe Laguë, Julie Deslauriers, Ingrid Falaise

Utolsóként Ghyslaine Côté filmje álljon itt, ami öt lány barátságának feldolgozatlan múltját mutatja be. A lányok együtt töltik szünidejüket, majd a csapat két tagját megerőszakolják, ami önképüket és későbbi párkapcsolataikat is örök érvényűen deformálja. A feldolgozatlanul maradt történéseket végül a bántalmazóval való véletlen találkozás eleveníti fel, ami rábírja a lányokat, hogy visszatérjenek az esemény helyére, hogy mindannyian szembesüljenek azzal, ami ott történt és végre hátrahagyják önmaguk hibáztatását.

A tehetetlenség az, ami kiszolgáltatottá tesz és félelmet kelt bennünk, miközben dühöt érzünk amiatt, hogy valaki erővel belekényszerít minket egy olyan élethelyzetbe, amelybe önként sosem vennénk részt. Tehát, ha valaki a nemi erőszak kapcsán arról kezd el beszélni, hogy az áldozat milyen ruhában volt, hogyan viselkedett, mit tehetett volna a megelőzés érdekében, akkor szeretném, ha ezt a kérdést mindenki végigpörgetné magában: mikor kellett megtennem valamit akaratom ellenére és milyen érzés volt alárendelődni ennek a kényszernek?

Ha szeretnétek beszélni valakivel erről a témáról, vagy többet szeretnétek megtudni a nemi erőszakról, kattintsatok ide vagy ide.

Szöveg: Bea
LAST_UPDATED2