Payday Loans

Keresés

A legújabb

Úszósport - szex bűn és büntetés made in USA PDF Nyomtatás E-mail
Szerelmi-szexuális erkölcsök - az újmagyar "elit"
2016. április 07. csütörtök, 06:48

MIÉRT PONT AZ ÚSZÁSBAN VAN ENNYI NEMI ERŐSZAK?

 

Kiss László ügye vagy Szepesi Nikolett korábbi botránykönyve azt mutatja, hogy az uszodai közegben más sportágakhoz képest gyakrabban fordulhatnak elő szexuális bűncselekmények. Más országokban, például az Egyesült Államokban is így van ez, de amíg nálunk az úszószakma megerősítette posztján a hatvanas években csoportos nemi erőszakért elítélt Kiss László szövetségi kapitányt, addig Amerikában örökre eltiltják őket a sportágtól.


 

Az Egyesült Államokban 2014-ig több mint 100 úszóedzőt ítéltek el szexuális bűncselekményért, 2000 és 2008 között az ABC komoly kutatómunka végén 36 edzőt buktatott le, akiket kivétel nélkül több tíz évre börtönbe zártak, és soha többé nem engedték őket az uszodák környékére.

A 62 éves Andrew King 40 év börtönt kapott, San Joséban három évtizeden át zaklatta szexuálisan több mint egy tucat tanítványát. „Egy szörnyeteg. Lehet, hogy jó edző is volt, de az elsődleges célja a lányok molesztálása volt” – nyilatkozta Ray Mendoza főügyész Kingről, aki több válogatott úszót is kinevelt.

Andrew King 40 év börtönt kapott


 

King az egyik legelismertebb úszóedző volt, egészen addig, amíg 15 korábbi tanítványa fel nem jelentette. Állításuk szerint nemcsak fogdosta, hanem többször meg is erőszakolta őket, kiskorúak és 18 év felettiek is voltak az áldozatai között. Egyikük teherbe esett tőle 14 évesen, el kellett vetetnie a gyereket. A bíróság minden vádpontban bűnösnek találta Kinget, akit örökre eltiltottak minden úszással kapcsolatos tevékenységtől.

VISSZAÉLT A BIZALOMMAL

 

A 37 éves Chris Weat 2009-ben bűnösnek vallotta magát két rendbeli szexuális bűncselekmény elkövetésében. Az úszóedző egy 14 éves tanítványával közösült az irodájában, de mint mondta, nem erőszakolta meg a lányt, ő is akarta az aktust.

„A lány megbízott benne, mentorának tekintette az edzőt, aki könnyen irányította őt, és visszaélt ezzel a bizalommal” – mondta Carl Brizzi főügyész. Áldozata 11 évesen kezdett el úszni Chris Weatnél, három évig dolgoztak együtt. Az anyának később gyanús lett a lány viselkedése, majd erotikus tartalmú üzeneteket talált a telefonjában az edzőjétől, ekkor értesítette a rendőrséget. Tíz év börtönre ítélték Weatet, és ugyancsak örökre eltiltották az uszodától.

Jesse Stovall egy berkeley-i klubnál edzősködött, többször próbált meg közelebb kerülni egyik tanítványához, aki azonban rendre visszautasította őt. A lány 19 éves volt, amikor Stovall azt mondta neki, hogy lesz Orlandóban egy verseny, de csak a legjobb versenyzőt viheti el, a választása pedig rá esett. Egy szobát foglalt kettőjüknek, és a verseny előtti este alkohollal itatta áldozatát, aki egy idő után közölte, hogy nem szeretne többet inni, mert másnap úsznia kell. Ekkor az edző lefogta, orális szexre kényszerítette, majd megerőszakolta.

Stovall egy szállodába csalta tanítványát


 

Az áldozat azonnal a rendőrséghez fordult, ahol elmondta, hogy csak feküdt az ágyon, megszégyenítve érezte magát, és arra várt, hogy mikor lesz már vége. Az edző az erőszaktétel előtti héten is próbálkozott nála, akkor az egyik edzés után felajánlotta neki, hogy megmasszírozza, benyúlt a ruhája alá, és a lábait kezdte el simogatni. Stovall ugyancsak több év börtönt kapott.

Egy indianapolisi klubban Brian Hindson edző gimnazista úszókat oktatott, a lányok zuhanyzóját pedig bekamerázta, és felvételeket készített róluk tusolás közben, természetesen a lányok tudta nélkül. A sztori úgy bukott ki, hogy az edző eladta az E-Bayen a számítógépét, de nem törölte le az összes videót és képet. A vevő megtalálta, jelentette az FBI-nak, amely kiderítette, hogy Hindson 10 éven keresztül filmezte a lányokat.

Brian Hindson egyik tanítványával


 

„Szeretném tudni, hogy hol végezték ezek a felvételek. Kikerültek-e az internetre, vagy csak saját maga szórakozására készítette” – mondta az egyik áldozat, Sarah Rutkowski, akit 12-13 évesen filmezett le Hindson. Az edzőt 2008-ban 33 év börtönre ítélték.

Craig Ivancic a Kansas City Blazers úszócsapatát edzette, 2005 júliusában bizonyosodott be a bűnössége. Egy 12 éves tanítványát először arra kérte, hogy küldjön neki meztelen képeket magáról, majd két éven keresztül meg is erőszakolta. Egyedül élt, így gyakran hazavitte. Többször látták őket együtt szállodákban is, de általában azt hitték, hogy a lányával van. Hét év börtönt kapott, az úszósportban soha többé nem dolgozhat.

NEM JELENTETTE FEL MEGERŐSZAKOLÓJÁT

 

A legnagyobb vihart kétség kívül Anna Strzempko esete kavarta, aki 2012-ben írta meg blogján a történetét, de szavait felemásan fogadta a közvélemény, és mint két évvel később kiderült, a bíróság is. Szülei is ugyanabban a klubban, a Greater Holyoke YMCA-ben úsztak 20 éven keresztül, de őket nem érte semmilyen támadás, nem úgy a lányukat, aki négyévesen kezdett el úszni. Egészen 12 éves koráig korosztálya legjobbja volt, 13 évesen tört ketté a pályafutása, amikor először megerőszakolta őt negyven évvel idősebb edzője, Randall Smith. Az edzőt nem nevezte meg és nem is jelentette fel, de egyértelműen rá lehetett ismerni a blogbejegyzés alapján.

Anna Strzempko


 

A lány szerint az első eset 2008-ban történt, az edző behívta az irodájába, és közölte vele, hogy akkora tehetségnek tartja, hogy szerinte négy év múlva, 16 évesen indulni fog a londoni olimpián. Viszont ha ő is ezt akarja, akkor mindent meg kell tennie érte. Ekkor lefogta áldozatát, megerőszakolta és otthagyta a padlón. Mindezt úgy, hogy közben Anna édesanyja a folyosón várt a lányra. Amikor Anna kijött az irodából, alig tudott sétálni, de az edzője csak annyit mondott az anyának, hogy sokkos állapotban van a lánya, mivel most mondta meg neki, hogy indítani akarja a londoni olimpián. Az anya még le is teremtette a gyereket, hogy ennek inkább örülni kellene.

Randall Smith


 

A történet szerint az edző 2008 és 2010 között több tucatszor közösült Annával, többször análisan is megerőszakolta, és nem egyszer meg is ütötte közben a lányt. Rendőrségi ügy nem lett belőle, az amerikai szövetség nem is tiltotta el az edzőt, aki azonban magára ismert a blogbejegyzésben, azonnal felmondott klubjában, és többé nem vállalt edzői állást.

ANNA STRZEMPKO MANAPSÁG:


 

A vélhetően Stockholm-szindrómában - amikor a kiszolgáltatott helyzetben lévők szimpátiát éreznek a kínzóikkal - szenvedő Anna Strzempko így emlékezett vissza azokra az időkre: „Imádtam az edzőmet, de természetesen nem romantikus módon. Istenként tekintettem rá, azt akartam, hogy büszke legyen rám. Amikor megerőszakolt, akkor nem is tudtam, hogy mi történik. Nem tudtam, hogy rossz dolog az, amit csinálunk. Olyan volt, mint a kokain, nem tudtam leállni vele, örültem, hogy örömet szerezhettem neki.”

Mivel nem volt feljelentés, Randall Smith ügye nem került bíróság elé, az amerikai úszószövetség azonban eljárást indított ellene, ám nem találta bűnösnek. A döntés nagy vihart kavart.

MIÉRT PONT AZ ÚSZÁS?

 

A háromszoros olimpiai bajnok amerikai úszónő, Nancy Hogshead-Makar visszavonulása után számtalanszor kiállt a nemi erőszak ellen. Szerinte többek között a Stockholm-szindróma miatt is alakulhatott ki az, hogy az uszodai közegben többször fordulnak elő szexuális bűncselekmények, mint más sportágakban.

Women's Sports Foundation - Press Conference

Nancy Hogshead-Makar életük végéig börtönbe küldené az erőszakolókat


 

„Nyilván komoly szerepe van ebben annak is, hogy falatnyi ruhában vannak a versenyzők, ez már alapvetően adhat egyfajta szexuális alapot – vélte az 58 éves egykori sportoló, aki ma már jogészként praktizál. – Az úszóközegben a fiatalabb generáció tényleg sokszor úgy tekint az edzőjére, mint egy istenre, akinek bizonyítani akar. Amikor kijön valaki a medencéből egy óra faltól falig úszás után, az edző az első, akit meglát, vele beszélget először, ő az első, aki a monoton úszást megtörve valami életet visz az edzésbe.

Vannak eszközök, amivel könnyen irányíthatóvá tehetik a tanítványukat, sajnos a szexuális közeledés is ehhez tartozik.

 

Ezeket az embereket nemcsak hogy soha többé nem szabadna az uszoda közelébe engedni, de életfogytiglani börtönre ítélném őket. Ha tönkretették egy ember életét, ők sem érdemlik meg, hogy büntetlenül, boldog életet éljenek.”

Nancy Hogshead-Makar magyarázata, mely szerint a fürdőruhás úszólányok látványa is hozzájárulhat a sportágban előforduló szexuális bűncselekményekhez, még ma is meglepően gyakran előkerül a nemi erőszakkal kapcsolatban. Ám nem árt leszögezni, hogy az öltözködés soha nem lehet indok az erőszakra.

LAST_UPDATED2