Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2016. március 16. szerda, 09:59

Időszaki kiállításunk

Következő időszaki kiállításunk 2016. március 16-án, szerdán 17 órakor nyílik "Megjegyzés: háborús" - A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában címmel, amely az I. Világháború fővárosi vonatkozásait mutatja be a múzeum egyedülállóan gazdag műtárgyanyagára alapozva. A kiállítást megnyitja Prőhle Gergely helyettes államtitkár és Dr. Szabó Dániel történész. A megnyitó alkalmával különleges felületi vetítéssel mutatjuk be a Nemzeti Áldozatkészség szobrának több, mint 10 méteres rekonstrukcióját a múzeum Templomterében.

 

A kiállítás a múzeumon belül két helyszínen, az emeleti Oratóriumban és földszinti Templomterében látható. A Kiscelli Múzeumban működő két főosztály, az Újkori Várostörténeti Osztály, valamint a Fővárosi Képtár rendkívül gazdag történeti, illetve képzőművészeti anyagot őriz az első világháborús Budapest történetével kapcsolatban. Kiállításunk rendhagyó módon közelíti meg a háborús hátország kérdését, hiszen egyúttal a múzeum saját történetére is reflektál. Budapest Székesfőváros Tanácsa ugyanis 1915-ben határozatot hozott a világháborúra vonatkozó emlékanyagok gyűjtéséről. Ez volt a múzeum történetének legjelentősebb tervezett kortárs tárgy-gyűjtési akciója. Külön kiemelendő a múzeum és Müllner János fényképész együttműködése, amely során a múzeum külön kérvényezte, hogy a fényképész egy Budapestre szóló általános fényképezési engedélyt kaphasson, így a fotográfus több száz, a háborús főváros mindennapjairól, és a háborúhoz kapcsolódó eseményekről készített fényképe került a múzeum gyűjteményébe. A múzeum korabeli gyarapodási naplóiba — „háborús” megjegyzéssel — 1914 és 1920 között mintegy 900 tétel, több ezer irat, plakát, jelvény, fotó és egyéb műtárgy került bejegyzésre.
A kiállítás erre a rendkívül gazdag anyagra alapozva kívánja mozaikszerűen bemutatni a világháborús fővárost, elsősorban a kortárs fotográfus szemszögéből. Müllner János fotográfiái mellett a Kiscelli Múzeum Templomterében a Nemzeti Áldozatkészség szobrának állít emléket. A Templomtér leghangsúlyosabb látványeleme az eredetileg 1915-ben, a Deák téren, az Anker-ház előtt felállított, fából lovasszobor több mint 10 méter magas rekonstrukciója, de a szoborrekonstrukció mellett az eredeti szobornak a Kiscelli Múzeumban őrzött fejét, valamint a Hadtörténeti Múzeumtól kölcsönzött egyéb szobortöredékeket is bemutatjuk.
A kiállításhoz kapcsolódóan áprilisban a Kiscelli Múzeum megjelentet egy fényképalbumot is, amely Müllner János első világháborús fotóiból ad válogatást a nagyközönségnek.
A nemzeti Áldozatkészség szobrának építése a Deák téren, az Anker-ház előtt, 1915. szeptember eleje
Müllner János felvétele, Kiscelli Múzeum Fotógyűjtemény
A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMJAINK
1. KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS: A kiállításhoz kapcsolódóan március 19-én, szombaton 15 órától kurátori tárlatvezetésre várjuk Önöket, amelyen a kiállításra váltott belépőjeggyel ingyenes a részvétel.
2. HÁRFAKONCERTTEL KÍSÉRT ELŐADÁSmárcius 19-én, szombaton 16 órától pedig hárfakoncerttel egybekötött művészettörténeti előadásra várjuk kedves látogatóinkat Körösfői-Kriesch Aladár festő - és iparművész művészete a Nagy Háborúban címmel. Meghívott előadónk Körösfői-Kriesch György, a festő unokája, hárfán közreműködik: Kriesch Barbara, a festő dédunokája. Belépőjegy: 1600 Ft / 800 Ft, előzetes regisztráció nem szükséges.