Payday Loans

Keresés

A legújabb

1945 - Ötven mártír pap PDF Nyomtatás E-mail
2016. március 01. kedd, 20:49
50 pap

Az egyik előző posztunkban a mártír püspökre, Apor Vilmosra emlékeztünk, akit 1945 márciusában egy szovjet katona sebesített meg halálosan.

Csallóközi Zoltán írja egy tanulmányában: 

"Az 1945. májusi püspöki konferencián lett ismertté, hogy az azóta boldoggá avatott Apor Vilmos győri püspökön kívül az ország különböző részein ötven pap esett áldozatul a megszálló hadsereg tobzódásának."
Csallóközi Zoltán
Az Egyház sorsa 1945 után
http://www.kas.de/wf/doc/kas_37417-1522-9-30.pdf?140410142444

Gergely Jenő a püspöki konferencia jegyzőkönyvét tanulmány kíséretében közölte, itt ez olvasható:

"A fegyveres harcok megszűnése után, 1945. május 24-én került sor Budapesten az első püspöki tanácskozásra. A körülmények valóban rendkívüliek voltak, s így ennek a konferenciának a jegyzőkönyve igen plasztikusan mutatja a főpásztorok véleményét az új rendszerről, s az egyház új helyzetéről." 

A püspöki konferencia jegyzőkönyvében az 1945 tavaszi állapotokról többek között ez olvasható:

"A nemzeti bizottságok egyik jeles alkotása az ún. politikai rendőrség, amely a demokrácia és szabadságjogok megcsúfolásával valóságos terror uralmat fejt ki: tetszése szerint tartóztatja le az embereket és sokszor a német koncentrációs táborokra emlékeztető brutalitással bántalmazza őket, megint anélkül, hogy garázdálkodásai ellen védelmet lehetne találni. A miniszter urak tudomásul veszik a panaszokat, megállapítják, hogy az állapotok tűrhetetlenek, de nem tesznek semmit. 
A pol. rendőrség nem kíméli a papokat sem, sőt Egerben letartóztatta Kriston Endre püspököt is. A letartóztatott papokkal bűnösségük megállapítása előtt mint gonosztevőkkel bánnak, az újságokban tendenciózus cikkek jelennek meg, nem engedik őket misézni stb. A cél itt is világos: tönkretenni a papság becsületét! Ebben is hűséges tanítványai a mostani rendszer urai annak az iskolának, amelyet a hitlerizmus teremtett és amelyet szájjal nem győznek eleget kárhoztatni. És teszik ezt azzal a papsággal, amely a maga egészében szemben állott a kárhoztatott rezsimmel, hűségesen megmaradt a helyén, amikor a népet jóformán mindenki elhagyta és amelynek 

2 püspöke és 55 papja ült börtönben vagy volt internálva a Szálasi világban. 

Az egri érsek az üggyel kapcsolatban jelenti, hogy Kriston püspök úr letartóztatása teljesen tendenciózus és egy három év előtti körlevél miatt történt. Az első éjtszaka borzasztóan megverték 76 tanú jelenlétében. A kommunista pártnál panaszt tett és az ügyet ott egy suszterlegény 46 kommunista leváltásával intézte el. A 13. paragrafus alapján emelnek vádat ellene, amely pedig csak országos tevékenységre vonatkozik, s amellyel szemben a püspök tevékenysége csak parciális, a saját egyházmegyéjére korlátozott tevékenység. A paragrafus ellen vétők büntetése: halál. Legfőbb igyekezete, hogy az igazságügyminiszter révén Budapestre hozassa fel a püspök urat. Indítványozza, hogy a püspöki kar kérje meg a kalocsai érsek urat, hogy a jelen értekezletből kifolyólag is jelentse be tiltakozását azzal, hogy a kormány intézkedésének megtörténtéig még nem jelenti Rómába a sajnálatos esetet."
Gergely Jenő: A Magyar Katolikus Püspöki Kar II. világháború utáni első értekezletének jegyzőkönyve: 1945. május 24. / 69–96. o.
http://library.hungaricana.hu/hu/view/LeveltariSzemle_42_1992/?pg=431&layout=s

A jegyzőkönyvben tehát az 55 pap és 2 püspök mint a "Szálasi világ" áldozata volt megnevezve. Csallóközi Zoltán 50 papja azonban mégsem tévedés - még ha nem is a "megszálló hadsereg tobzódásának" áldozataiként.

Az 1945. májusi püspöki konferencia jegyzőkönyvében említik Kriston Endre egri püspök letartóztatásának ügyét.
Kriston [Kriszton] Endre (1867-1960) egri püspök internálásával kapcsolatos iratok vizsgálati dossziéja (V-28210) levéltárunkban nem található. Megvan viszont Kriszton Endre 1950 és 1956 közötti ellenőrzésének iratait őrző ÁBTL - 3.1.5. - O-9287 jelzetű dosszié, amelynek 4. oldalán többek között ez olvasható:

"1945. december 22. 
Mindszenty József hercegprímás ma meglátogatta Kriston Endre egri /segéd?/ érseket. Külön engedélyt kapott a budapesti börtönbe, ahol Kristont fogva tartják 1941-ben tett kommunista ellenes kijelentései miatt. 49 papot tartóztattak le az elmúlt hónapokban. [...] A letartóztatásokat a kommunisták ellenőrzése alatt tartott magyar rendőrség eszközli."

Megvan tehát az 50 pap, de nem a szovjet katonák áldozataként, hanem a kommunista ellenőrzés alatt álló magyar rendőrség letartóztatásában.

Az ügy utóéletéről azt lehet tudni, hogy Kriston [Kriszton] Endrét még 1945-ben szabadon engedték, mivel maguk az eljáró kommunista hatóságok állapították meg a vádak alaptalanságát.
A képen Kriston Endre 1946-ban Kunszentmártonban, egy bérmáláson.