Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hadak Útján - Ígéret földje PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Izrael és a cionizmus

2014.03.15. Hadak Útján - Ígéret földje I. rész

Rendkívül érdekes témával örvendeztetjük meg hallgatóinkat: Izrael állam újkori alapításáról, és annak katonai történetéről beszélgetünk Scha-val, a KatPol Blog egyik szerzőjével.
A műsor első felében az előzményekkel foglalkozunk. Azzal a néhány évtizeddel, amit végigjárt a térség; melynek eredményeképpen létrejött Izrael állam 1948. március 14.-én.
Felidézzük az oszmán korszakot, az első cionista telepesek érkezését a korabeli Palesztina területére. Szót ejtünk az újonnan létrejövő államokról az oszmán Birodalom összeomlása után a térségben.
Részletesen foglalkozunk a Brit Palesztin Mandátumterület etnikai változásaival a zsidó bevándorlási hullámok tükrében, és az első konfliktusokkal az arab és a zsidó lakosság között.
Bemutatjuk, hogyan próbálta az Brit Birodalom fenntartani befolyását a terület fölött, milyen katonai és politikai megoldásokat alkalmazott az egyre jobban elmérgesedő etnikai feszültségekre és az 1936-ban kirobbanó arab felkelésre.
Ismertetjük a zsidó és arab fegyveres csoportokat, azok célkitűzéseit és működését a 30-as, 40-es években.
Beszélgetésünket - a téma bősége miatt - a jövő héten folytatjuk.
Műsorunknak hiánypótló szerepet szánunk a térség katonai-biztonságpolitikai helyzetének bemutatására, ajánljuk minden kedves hallgatónknak!
Kapcsolódó: