Payday Loans

Keresés

A legújabb

A török kávé PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2016. február 19. péntek, 16:13
VILÁGKONYHA
2014 JÚLIUS 24.ÍRTA: ÉLETSZÉPÍTŐK

Habos is, zaccos is, finom is – így készül a török kávé!

Habos is, zaccos is, finom is – így készül a török kávé!

Az Oszmán Birodalomból származó török kávét manapság elsősorban az iszlám országokban fogyasztják. Idehaza ritkán találjuk meg a kávézók kínálatában, s vélhetően odahaza is kevesen főznek, pedig tradicionális kávékülönlegesség. A tapasztalat mondatja: annyira finom, hogy át lehet rá szokni, egy idő után a hagyományos eljárással készített kávé tűnhet furcsa ízűnek. A Vajdaságban a mai napig nagy keletje van a török kávénak. Speciális nyeles edény – dzsezva – kell hozzá és jó minőségű, nagyon finomra őrölt kávé.

A török kávé főzése szertartásA kávét a cukorral együtt főzik. A vízbe kardamom magot is tehetünk – különleges aromát ad a kávénak. A cukor és a kávé mennyisége a dzsezva méretétől függ. Egy közepes dzsezva kb. 1,5 deci űrtartalmú, de léteznek ennél kisebb és ennél nagyobb (4 decis) változatok is. Egy közepes dzsezvához egy púpozott teáskanál őrölt kávé kell.

Öntsük fel a dzsezva 2/3-át hideg vízzel,  és adjuk hozzá az őrölt kávét. Ha édesen készítenénk (ajánlott), tegyünk a hideg vízbe 1-2 teáskanál cukrot is, ízlés szerint és 1-2 kardamom magot. Kiskanállal keverjük össze az egészet. (Sokan nem hideg, hanem forró vízbe keverik a kávét és a cukrot – érdemes kipróbálni így is, úgy is!)

Lassú tűzön kezdjük el főzni a kávét. Az első forrás után vegyük le a tűzről – mellette kell állni, és figyelni, mert a kávé hamar kifut az edényből. Forrás után finom mozdulatokkal öntsük a kávé kb. harmadát csészékbe, a maradék kávét forraljuk fel újra, megint töltsük ki a kávé harmadát a csészébe, végül a maradékot ismét forraljuk fel és ezt is adagolhatjuk a többihez. Finom habos kávét kapunk. A török kávét tejjel nem szokás ízesíteni, s nem is szükséges. A tetejét megszórhatjuk fahéjjal.

Mielőtt meginnánk, várjunk egy kicsit, hogy a zacc leülepedjen.

Fogyasztása: a kávét vétek gyorsan felhörpinteni, kortyolgassuk. A zaccos részt természetesen nem kell meginni, a zacc rajzolatából hagyományosan jósolni szoktak.

Milyen kávé jó hozzá?

A közelmúltban megrendezett Gyulaffy Napok Csobáncért c. hagyományőrző rendezvényen török kávét is kínáltak a vásári forgatagban. Megkérdeztük, melyik a legjobb, Magyarországon forgalmazott kávé török kávéhoz? Vendéglátóink az Omniát ajánlják.

Kis Zoltán, török kávé világbajnok ajánlása

Igen, ilyen is van: török kávé világbajnokság. Kis Zoltán 2012-ben világbajnokságot nyert a kávéjával.

– Nem szeretem a hagyományos török kávét. Ami miatt mégis foglalkozom az eljárás újragondolásával, az a benne rejlő rengeteg, eddig kiaknázatlan lehetőség. (…) Folyamatosan fejlesztem, továbbgondolom azt az eljárást, ahogy a török kávét, illetve ahogy ma hívom, lombik kávét elképzelem. Sokat energiát szánok izgalmas ízjegyeket hordozó kávék felkutatására. Tisztában vagyok a víz minőségének, szárazanyagtartalmának fontosságával. Felhagytam a púder finomságú őrlemény használatával, mert túloldódást és keserűséget okoz. Helyette durvább, eszpresszószerű őrleményt használok. Lerövidítettem az elkészítési időt, most mindössze egy perc alatt készítem, szintén a túloldódás megelőzése végett. Tovább tisztítja az ízjegyeket, ha meleg, kb. 70°C-os vízzel kezdem a készítést, de kb. 90 °C-nál abbahagyom.

Igyekszem leszámolni a török kávét övező mítoszokkal, dogmákkal, mint például a háromszori felforralása a kávénak. Sajnos sok esetben ez tényleges forralást jelent, ami egyenlő a kávé tönkretételével. A legnagyobb élményt a vendégeimnek a kávé leszűrése adja, hogy nem kell többet a zaccra figyelniük, teljes egészében élvezhetik az italukat. Nemrég áttértem az Erlenmeyer lombikok használatára a fém dzsezvák helyett. Higiénikusabb, mivel jobban tisztítható és sokkal kíméletesebb melegítést tesz lehetővé. Finomabb vele a kávé. A török kávé fenti, modern megközelítése egy keserű, égett ízektől mentes, tiszta, a kávé termőhelyétől és feldolgozásától függően gyümölcsösebb, elegánsabb italt ad, mint a hagyományőrző módszerek.

Örömmel vállalok kávéztatást különböző rendezvényeken. Az eddig tapasztalatok alapján sok ember maradandó kávés élménnyel tér innen haza.

Kis Zoltán weboldala >>

Nyitókép: onevine.org

 

LAST_UPDATED2