Payday Loans

Keresés

A legújabb

Marosvásárhely - Kultúrpalota
MAGYAR ÉLETMINŐSÉG
2016. február 16. kedd, 09:20

 

 

 

Ezerarcú világ

2012. május 27., vasárnap

Marosvásárhely - Kultúrpalota, Tükörterem

Ez a bejegyzés nem egy hagyományos értelemben vett utazási élménybeszámoló, hisz nem mentünk el sehová a városból, viszont két olyan épület"részben" voltunk, ahol én, bár évek óta Marosvásárhely az otthonom, de még K. sem, aki itt született, még nem járt. Tehát, számunkra is élmény volt és méltón tudom ajánlani minden Marosvásárhelyre látogatónak.


Múlt szombaton, lévén a "múzeumok éjszakája", szabad bemenet volt valamennyi múzeumba és ezt kihasználandó, már előre készültünk elvinni a gyerekeket a kultúrpalota tükörtermébe. Tehát délutáni programként kilátogattunk a főtérre és kellemes meglepetés volt, hogy látogatható volt a volt Városháza, ma a Közigazgatási Palota (Prefectura, Maros megyei Főispánság) tornya. Egy pár éve, felújítás után nyitották meg a közönség előtt. Bár ki van függesztve a látogatási idő, még egyszer sem láttam nyítva. Így nem sokat gondolkodtunk , máris beálltunk a sorvégére és be is jutottunk rögtön . 15-20 személyt engednek fel egyszerre és csak azután indul a következő csoport, mikor az előbbi lejött.
A Városháza,a híres polgármester Bernády György kérésére épült a 20 század elején  és a szomszédos Kultúrpalotával együtt Marosvásárhely leglátványosabb szecessziós épülete.
A toronybejárat után egy keskeny csigalépcső vezet felfele, majd ezt egy tágasabb rész követi, ahol a lépcsők mentén és a lépcsőfordulókban nagyon szép szépia képek vannak kiállítva Vásárhely régi arculatáról, épületeiről. A tetőn egy kovácsoltvassal védett terasz fut körbe, ahonnan többé-kevésbé szép kilátás nyílik az egész városra. Itt vannak a harangok is elhelyezve.








Színes Zsolnay cserepekkel fedett tetőzet



Kb 20 percet töltöttünk a toronyban, majd a szomszédos Kultúrpalotába mentünk be nagy sietve, mert ay eső is eleredt.




A kultúrpalota is  a múlt század elején 1911-1913 között épült és Bernády kérésére építették háromemeletesre és szintén színes Zsolnay cserepekkel van fedve, a homlokzatot pedig "Hódolat Hungáriának" című mozaik uralja.
Az előcsarnok 45 m hosszú, színes freskók díszítik és két végén, két hatalmas velencei üveg, növelve a térhatást.
800 férőhelyes a koncerterem és nekem mindig tetszett a lila-arany-bordó-fekete színkombináció, ami uralja



Csodálatos az emeletre vezető, carrarai márvánnyal és díszített két lépcsőház, valamint a a lépcsőfordulóknál elhelyezett Nagy Sándor és Róth Miksa üvegfestményei amik, Jókai Mórt, Kossuth Lajost, Petőfi Sándort, Liszt Ferencet, Erkel Ferencet és Munkácsy Mihályt ábrázolják









A tükörterem a Kultúrpalota gyöngyszeme, a két végén, hármas tagolású velencei tükrökről kapta a nevét. Eredetileg az ablakokkal szemközti oldalra is tükröket terveztek, de ezek szállítását a kitörő háború megakadályozta.



A terem szélein álló 3-3 nagy, hármas osztású ablakokat Torocykai Wigand Ede tervezte. A bejárattal szembeni oldalon jellegzetesen erdélyi életképeket bemutató festett ablakok találhatók, míg a másik oldalon a székely eredet monda képei vannak.
"Hajdanában réges régön"

"Nagyúr kapuja"
"Sátoros palota"
A szintén hármas tagolású, félkörben elhelyezett festett ablakok a székely népballadák jellemző momentumait mutatják be.

"Salamon Sára" balladája



"Budai Ilona balladája"



"Júlia szép leány balladája"



"Réka asszon sátoros kertje"
"Csaba bölcseje"
"Réka asszon kopjafája"

A tükörterem mellett található a Bernády  György emlékszoba, Bernády iróasztalával és könyvesszekrényeivel.



Az emlékszoba mellett van egy kiállító terem, ahol meglepetésemre gyönyörű színvilágú ablak festmények vannak a nemzet "nagyjaival", a megvilágítás is egy sajátos fényt, hangulatot kölcsönöz a teremnek. Eddig nem hallottam ezekről a festett üvegekről, de utólag utánna olvasva, eredetileg a Volt Városháza, mai prefektura épületének dísztermében voltak, de az első világháború után "megőrzés" céljából eltávolították és közel 80 évig a Kultúrpalota pincéjében tárolták, míg 2008-ban, restaurálás után kiállították ebben a teremben.







Ennyi látnivaló után, egy kicsit elfáradva - főleg a kicsi N. -, de annál több élménnyel távoztunk a Kultúrpalotából.
Mindenkinek ajánlom megnézni ezeket a festett ablakokat, nem csak azért meg szemet gyönyörködtetőek, hanem azért is mert egy szentimentális, morális értékük van, az idegenek pedig többet tudhatnak meg az erdélyi magyarság történelméből és művészetéből, kultúrájából.
LAST_UPDATED2