Payday Loans

Keresés

A legújabb

Bogár László: Az eladósításdosszié titkai PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás

Bogár LászlóAz eladósításdosszié titkai

Egy tipikus devizaadós felvett nyolcmilliót, visszafizetett kilencmilliót, és ezek után még mindig tartozik tizenkétmillióval…

Bogár László – 2016.02.02. 04:51 

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb öröksége az államadósság, és mivel az előttünk álló évtizedek mozgásterét is alapvetően befolyásolja majd, így igen fontos lenne – ahogy lett volna már eddig is –, hogy pontosan lássuk keletkezésének történetét. A történelem, vagyis amit annak gondolunk, valójában mindig a győztesek történetírása, és ez most, ebben a rendszerben sincs másként. Félreértés ne essék, a rendszerváltás abszolút győztese kezdettől az SZDSZ volt, és az ma is, annak ellenére, hogy éppen a Fidesz folytatja a legkövetkezetesebb és eddig legalábbis a siker reményével biztató harcot ezen illegitim hatalmi központ hegemóniája ellen. És ezen az sem változtat, hogy formálisan már nem is létezik az SZDSZ nevű párt, mert az SZDSZ mindig is egy sajátos, javarészt „láthatatlan” hálózatként működött.

Első elnevezésében óvatlanul (vagy talán inkább öntelt magamutogatással) ezt még közszemlére is tette, hisz Szabad Kezdeményezések Hálózatának hívta magát. Ez a hálózat már a hatvanas évek végén készen állt arra, hogy „reform” fedőnéven elkezdje a szocializmus kódnevű brutális politikai kapitalizmus lassú visszaalakítását, vagyis a globális SZDSZ által üzemeltetett hatalmi rendszerbe való visszaillesztését. Feltehetőleg e projekt sikeresebbé tétele érdekében kerülhetett sor arra a tudatos „eladósítási” programra, amelynek a máig is nyomasztó adósságterheinket köszönhetjük. Az uralkodó (természetesen ma is e láthatatlan hálózat által uralkodóvá tett) közgazdaságtan mindmáig elintézi az egész kérdést azzal, hogy a Kádár-rezsim egyszerűen megvesztegette a saját népét, hagyta hedonizálni és túlfogyasztani, hogy ezzel elejét vegye bármilyen lázadásnak. Tehát egy bűnös nép bűnös vezetői a nyugati hitelekkel próbálták ideig-óráig megvásárolni a békét és a működőképesség látszatát. De eljött az igazság órája és a bűnös vezetők ugyan eltűntek, de a bűnös nép a jelek szerint az idők végezetéig kell, hogy fizesse bűnös hajlamai szabad kiélésének árát, mert ez így van rendjén.

Azt többé-kevésbé eddig is tudtuk, hogy ennek a paródiába illő magyarázatnak semmi köze sincs a valósághoz, de nem nagyon voltak olyan átfogó kutatások, amelyek ezt bizonyíthatták volna. Talán most elkezdődik mindez, legalábbis erre utal az a figyelemre méltó elemzés, amelynek leginkább elgondolkodtató következtetéseit próbálom itt összefoglalni. (Szabó Gergely közgazdász, a Pénzriport című pénzügyi honlap szerkesztője a tanulmány szerzője.) Elöljáróban azonban nem árt leszögezni, hogy ez a minden alapot nélkülöző, hamis liberális magyarázó ideológia olyan mélyen bevésődött a köztudatba vagy inkább „köztudatlanságba”, hogy a mély SZDSZ-től a mélymagyarságig terjedő, eléggé széles íven szinte mindenki evidenciának tekinti. A hétköznapi nyelven ez úgy hangzik, hogy Kádár nyugati hitelekből tartotta fenn a „legvidámabb barakként” működtetett „gulyáskommunizmust” Magyarországon.

Az a szegény, kifosztott nép is ezt fújja, amelynek pedig pontosan kellene tudnia, hogy nem a nyugati hitelek, hanem az ő mindennapos eszelős, testet és lelket szétroncsoló önkizsákmányolása, fusizása, „géemkázása” (gazdasági munkaközösség nevű protovállalkozás), kétlakisága, „fekete vonatos” ingázása volt a nagyon is valóságos alapja annak a viszonylagos jólétnek. (És ennek az önkizsákmányolásnak az iszonyatos következményeit máig is viseli népesedési- és egészségadósságok formájában.) Nyugati hitelből már csak azért sem lehetett volna mindezt „megvásárolni”, mert az eladósodás húsz évében a hitelből származó nettó nyugati erőforrás-bevonás a magyar társadalom összfogyasztásának még az egy százalékát sem tette ki. Ráadásul ezekből a hitelekből éppen nem a fogyasztást, hanem többnyire a csődbe ment nehézipari beruházásokat finanszíroztak.

Az élelmiszer, vagyis a fogyasztás egyik fontos alapja meg éppenséggel a Nyugattal folytatott kereskedelmünkben a legfőbb exportcikknek számított. Vagyis rögzítsük még egyszer, hogy önpusztító hazugság és/vagy tudatlanság átvenni és terjeszteni azt a feltételezést, hogy Kádár nyugati hitelekből finanszírozta annak a húsz évnek a fogyasztását. Az említett tanulmányból ugyanis kiderül, hogy az ebben a húsz évben lezajlott csaknem húszmilliárd dollárnyi bruttó adósságnövekedésből legfeljebb egy-két milliárd lehetett a valóságos forrásbevonás. A többi, vagyis tizennyolc-tizenkilencmilliárd dollár részben kamat, de nagyobb részben árfolyamveszteség. Vagyis a magyar társadalom egészével eljátszatták ekkor azt, amit éppen harminc évvel később a devizaadósokkal.

Egy tipikus devizaadós felvett nyolcmilliót, visszafizetett kilencmilliót, és ezek után tartozik tizenkétmillióval. Ezt a különös matekot persze sem akkor a hetvenes években, sem most nem érti a magyarok többsége, pedig a válasz nagyon egyszerű. Mindig erősödő devizában kell eladósodni, és akkor biztos a totális bukás, hiszen így forintban mindenképpen jelentősen nő az adósság. Az még csak érthető, bár nem menthető, hogy a sikeresen megvezetett magyar társadalom a svájci frankkal simán bekapta ezt a horgot, de az már kevésbé hihető, hogy a csupa profiból álló MNB-s csapat a hetvenes években is megvezetett lett volna.
Sokkal valószínűbb, hogy ők voltak a „megvezetők” vagy legalább is a globális megvezetők lokális kiszolgálói.

Szóval ne szépítsük a dolgokat, a magyar társadalom „eladósítói” az évszázad bűncselekményét követték el, s így, ha már el is évültek ezek a bűncselekmények, legalább a bűnösség kimondása és az ebből eredő tanulságok levonása miatt volna fontos a negyven évvel ezelőtti akták leporolása.

- See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/46610/Az_eladositasdosszie_titkai?honnan=Nemzeti_Hirhalo#sthash.1RdSoZJk.dpuf

 

34 hozzászólás
Rendezés:
Hozzászólás írása...
Jankó Palúz
Ez volt a mi feketelevesünk!
Vagy Schwarz...?!?!!?!!!.....
Victor Baranyi
Igen, ez a mi soros feketelevesünk, amit immár félezer éve magunkba nyomunk. Valaki egyszer azt mondta: nem a játékszabályokon kellene változtatni, hanem egy teljesen más játékot kellene játszani! Felállni az asztaluktól és be nem tenni többé a lábunkat piszkos kaszinójukba...
Tetszik · Válasz · 6 · 2016. február 2. 23:16Szerkesztve
István Szabó ·
...és a mostani "megvezetők" ? Tévedésből, tudatlanságból vagy szándékosan "vezették meg" a magyar társadalmat ? ...vagy az MNB mostanság nem "csupa profiból " állt és áll ?
Varga Sándor
A devizahitel ügylet felelősei is ... szabadlábon vannak...http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/.../suranyi-az...
Tetszik · Válasz · 8 · 2016. február 2. 12:52
Varga Sándor
... hát igen, István Szabó fóbiás 
... csak azt nem értem ha Önt megvezetik, hogyan fizették vissza a gyurcsótányi-bajnai által fel vett hitelmilliárdokat, ... miért nem veszteséges az MNB? Miért nem árramlanak kifelé a milliárdok a külföldiek zsebébe?
2010 óta a családok támogatására szánt összegek is évről évre dinamikusan emelkednek, 
szemben a szocialista kormányokra jellemző, évről évre jelentkező megszorító intézkedésekkel, amelyekkel különösen, a
gyurcsányi-bajnai éra idejében, éppen a családok életét lehetetlenítették el. 
Az energiaárak negyedével csökkentései után
2016 is az adócsökk...Bővebben
Tetszik · Válasz · 16 · 2016. február 2. 12:58
Varga Sándor
Akinek nem szelektív az emlékezete,
azok jól emlékeznek azokra az időkre amikor minden év végén rettegve gondoltunk az új évre! 
Találgattuk hogy mennyivel drágában, 5-10 vagy20%-al fogunk hozzá jutni a napi létszükségleteinkhez. 
Igaz 2006 tól már nem csak év végén hanem egy évben 3 x-4 x is emelték az energia árakat, mert rá jöttek hogy nem csak év elején hanem év közben is lehet 3 x-4 x emelni a rezsidíjakat ami minden áru árának az emelkedését vitt magával. 
Ez hiányzik a mazochista fóbiás egyedeknek akik imádnak szenvedni, hogy most ez a kormány nem sanyargatja őket?
Tetszik · Válasz · 13 · 2016. február 2. 13:00
József Tamás
„”Mi történik ma, Magyarországon:

Egy ország fuldoklik egy érthetetlenül nagy adósság szorításában!
Beszéljenek a számok:

~ 1945-ben, a németek után az oroszok (szovjetek) szállták meg Magyarországot.

~ 1956-ban a magyar nép megkísérelte visszaszerezni a hatalmat a megszállóktól és a bábkormánytól.

~ 1957 tavaszára, a "van másik" bábkormány megszilárdította rémuralmát....Bővebben
József Gortva ·
Kihagytad a libást!
Tetszik · Válasz · 11 · 2016. február 2. 6:29
Zoltán Komlódi ·
József Gortva a libás nem ér fel egy kádárral, egy rákosival, a libás még azokhoz képest is piti
Tetszik · Válasz · 4 · 2016. február 2. 9:56
Szabó Sándor ·
József Gortva Szegény FIDESZ, nagyon szomorú lesz, ha ezt olvassa. Hiszen Garancsi éppen egy Wallis-ossal szűrte össze a levet. Hát így néz ki a nagy hatalmasok szempontjából a te libásozásod. Megvetnek, és lenéznek téged is, és persze használnak, kihasználnak. De maradj boldog tudatlanságban.
Tetszik · Válasz · 2 · 2016. február 2. 13:37
József Tamás
Nagyon becsületes írás, azonban nem mondta ki talán a legfontosabbat, kádár ennek a népnek a gyilkosa, az adósság visszafizethetetlen, az szdsz pórázon rángatja nemzetközi segítséggel a mindenkori vezetést, s a magyar nem fogja túlélni a kádárizmust, csak az szdsz fogja túlélni. A népesedési csőd gyógyíthatatlan. 1957 óta az önkizsákmányolás legrákosabb formája lett általános, a fehér ember, a fehér magyar tudatos gyermektelensége.
Jozsef Sopf
Az írás gondosan kerüli azt is,hogy ki volt Fekete János,aki ezt az egész adósságcsapdát kitalálta.Mi volt Fekete valódi neve ?
Tetszik · Válasz · 8 · 2016. február 2. 7:06
József Tamás
Jozsef Sopf Bocs, de annyiban meg kell védenem Bogárt, hogy a lehetőségek határáig ment el, mivel nincsen szólás s sajtószabadság, a valódi bűnösök néven nevezésében. Szdsz.Mindannyian tudjuk, kik ők, s mit akarnak. KÖZÖSEN KÉRNÜNK KELLENE, HOGY KÁDÁRRÓL NEMZETKÖZI BÍRÓSÁG MONDJA KI VÉGRE, HOGY AZ EMBERISÉG ELLENI BŰNÖKBEN VÉTKES, TUDATOS NÉPÍRTÓ GYYLKOS KOMMONISTA.
Tetszik · Válasz · 8 · 2016. február 2. 7:15
Maria Hajdu
Jozsef Sopf Mindegy, mi volt a neve, de jól tette Sólyom, hogy nem fogott kezet vele... Ha minden hasonló népirtót elítélnének, nem lenne elég a börtön, és megszállna bennünket a NATO - nem kellett volna, nem kellene ideengedni őket hadgyakorlatozni...
Tetszik · Válasz · 9 · 2016. február 2. 7:48
András Harkányi
A vezetés a saját népét szegénységben tartva, meddig akarja mág visszafizetni a visszafizethetetlen adósságot?
József Tamás
„Vagyis rögzítsük még egyszer, hogy önpusztító hazugság és/vagy tudatlanság átvenni és terjeszteni azt a feltételezést, hogy Kádár nyugati hitelekből finanszírozta annak a húsz évnek a fogyasztását. Az említett tanulmányból ugyanis kiderül, hogy az ebben a húsz évben lezajlott csaknem húszmilliárd dollárnyi bruttó adósságnövekedésből legfeljebb egy-két milliárd lehetett a valóságos forrásbevonás. A többi, vagyis tizennyolc-tizenkilencmilliárd dollár részben kamat, de nagyobb részben árfolyamveszteség. Vagyis a magyar társadalom egészével eljátszatták ekkor azt, amit éppen harminc évvel később ...Bővebben
Jozsef Sopf
József Tamás! Megint nagyon precízen rámutatott bajaink forrására,köszönjük.De a megoldást nem árulta el.Úgye nem gondolja komolyan,hogy a bankárok el fogják engedni az adósságot önként és dalolva ?Magyarország helyzete olyan tragikus,nem születtek Magyar gyermekek akik a változást kiharcolnák.Nagyon helyesen írta a kádári kripliket,de ők nem akarnak változást,és még mindig nagyon sokan vannak.
Tetszik · Válasz · 4 · 2016. február 2. 7:13
Maria Hajdu
Joga lenne beperelni, de a nemzetközi bíróság is az ő kezükben (zsebükben) van...
Tetszik · Válasz · 8 · 2016. február 2. 7:49
József Tamás
Jozsef Sopf Azt hiszem, maga a vissza utasítás, a nemet mondás, óriási ajándék lenne a végzettől. Csak erre fel kellene készülni, mindenképpen ki kell lépni, a jujdejó süllyedő hajójáról, ha életben akarunk maradni. Ha az adósságra nemet mond Orbán, s erre válaszlépéseket tesznek,akkor azonnal elő kell venni, a volt millió párttag s apparát anyagi felelösségét, s útolagos jóvátételi adóztatását bevezetni. ha tovább támadnak, akkor zárolni az itteni fajtestvéreik vagyonát, s végre megkezdeni a jogos számonkérést. A korrupció elleni harc nevében. Ha háborús helyzet alakulna ki, ha újra jegyrends...Bővebben
Tetszik · Válasz · 4 · 2016. február 2. 8:01
József Tamás
Most óriási válságban van az iskolarendszer s az egészségügy. Nincsen rá pénz, mondja ez a kormány is. Miért is nincsen? Mert talán nem elég tökösek hozzá, hogy PERELJÉK HITELEZŐINKET? Rámutatva a magyar végzetes statisztikákra? Ki akadályozza meg a mi nemzetközi jogászainkat, hogy lépésről lépésre tényekkel s adatokkal igazolják, hogy kádár apró dögei, aczélappelgyörgy s feketesvarcjánosok segedelmével szolgai módon leutánozták Himmler szakdolgozatának tanácsait s módszereit. Grammra. Ki akadályozza meg azt az országos listát, ahol az akkori s jelenlegi KSH vezetők, statisztikusok s egyéb sza...Bővebben
Jozsef Sopf
Hogy ki akadályozza meg a mi nemzetközi jogászainkat ? A kérdésben benne van a válasz...nemzetközi....ami azt jelenti,hogy egyik sem Magyar !!!Az elmúlt 50 évben gondoskodtak róla,hogy fontos pozíciókat igazi magyarok nehogy betöltsenek.
Tetszik · Válasz · 6 · 2016. február 2. 8:07
Zoltán Komlódi ·
az iskolarendszer válságáról 1/3 -ad szövegel, 2/3-ad jól érzi magát. Olyan nincs, hogy 3/3-ad jól érzi magát.
Tetszik · Válasz · 4 · 2016. február 2. 9:57
Peter Nagyzoltan ·
Saul fiainak köszönhetjük ,Fekete Jànos tanitvànyainak.(akit mèg ma is àjult tisztelet illet a Dob utca környékén,a Klubràdióban,etc.)
Zoltán Komlódi ·
Köszönöm, köszönöm Nagyzoltán Péter, hogy reám gondolt, Soros Gyurira, a Saul fiára
Tetszik · Válasz · 2 · 2016. február 2. 9:58
Peter Nagyzoltan ·
Zoltán Komlódi - smile hangulatjel
Tetszik · Válasz · 2016. február 2. 11:10
Maria Hajdu
És az ún. rendszerváltó elit nem akart ettől megszabadulni, nem alkudott, mint a lengyelek, hanem elvállalta az uzsora megfizetését, sőt még újabb kölcsönöket is vett fel. Egy képviselőnő interpellált az ügyben, írásbeli választ ígértek neki, és végül a válaszból annyit tudott meg, amennyi rá (és ránk) tartozik - vagyis semmit... Erősen beindult a rablóprivatizáció derék kormánypártjaink közreműködösével (némely tagja ezeknek a pártoknak és kormányoknak most fideszes). Mikor is szerzett Fletó gyárat, bányát, üdülő- és egyéb ingatlant félig ingyen, félig hitelbe? És ez csak a jéghegy csúcsa... Enyhítő körülmény az Antall- Boros kormány részére, hogy annyit értettek a kormányzáshoz, mint Gordon a libákhoz, az apparátus pedig a régi maradt - de akkor miért vállalták el?
Maria Hajdu
Ugyanígy az unióba való belépéskor a derék Megyó seperc alatt aláírta, amit az orra elé toltak, nem tárgyalt, nem alkudott, mint a lengyelek... Jó irány volt Orbán részéről (kapott is érte hideget-meleget), hogy "az unión kivül is van élet"... viszont nagy hiba volt a fidesz részéről, hogy nem is nagyon igyekeztek megnyerni a következő választásokat... egy kis ígéret a legszegényebbeknek megtette volna a hatását...
Tetszik · Válasz · 6 · 2016. február 2. 7:45
János Pál Brazovics
Én tudom miért vállalták a kormányzást. Mert kegyed nem jelentkezett. No, meg a többi okos(kodó) sem.
Tetszik · Válasz · 2016. február 2. 16:53
Maria Hajdu
János Pál Brazovics Akár hiszi, akár nem, én egész jól elvoltam a Kádár rendszerrel, azóta se lett jobb...
Tetszik · Válasz · 2016. február 2. 17:52
József Tamás
Antall hazaáruló gazember. Lásd Fekete Gyula Naplóm a történelemnek.
„ha beledöglünk is, de vissza fogjuk fizetni, tetszettek volna forradalmat csinálni”. Ráadásul magyar mezben, óriási s teljesen indokolatlan nagyképűséggel. Miért vállalták el? Mert küldték őket, s hirtelen nem találtak alkalmatlanabbat a hitvány antallnál. A nép annyira megutálta őket, hogy a csonkakezű pufajkáshorn könnyedén jöhetett vissza. Ezt antallék lezsirozott játszmájának köszönhetjük. A nép terheit nem lehet tovább fokozni mondta a kicsi gyilkos, aki 57 után verni járt a börtönökbe, magyar rabokat. Majd jöttek a bokros csomaggal, melynek egyetlen lényegi célja az volt, hogy a magyar átlag - család s gyermektelenségét visszafordíthatatlan folyamattá tegyék. Antall éppen olyan beépített ügynök, mint akiket zsarolt, torgyán is, csurka is fogott emberek. Nálunk még Koppány is vikidál sajnos. Ez van.
Zsolnai Margit ·
És most minden rendben az Orbánnal? Az első Orbán-kormány készítette elő és a Fidesz többségű parlament fogadta el a 2001. évi XCIII. törvényt, amely beindította a devizahitelek lakossági felhasználásának lehetőségét. A devizahitelek elterjedéséért pedig elsősorban Járai Zsigmond akkori jegybankelnököt terheli a felelősség.
Tetszik · Válasz · 2016. február 3. 13:52
János Gábriel
Zsolnai Margit 
Margit normális ?, így a rendszerváltást is hibáztathatod, mert ha az nincs, akkor még mindig az évi 300,- EURO körüli deviza kereted lehetne és slussz.
Ha valaminek megvan a lehetősége, attól még nem kötelező megtenni és
ha kiderül, hogy rossz, akkor meg kell szüntetni, mint ahogy a FIDESZ meg is tette.
Én nem tudom, miért szurkáljátok a ködöt, amikor egyértelmű, hogy az államadósságot ki duplázta meg és mikor és a lakosság deviza eladósodása is 2002 után emelkedett brutálisan.
Rólad persze el tudom képzelni, hogy akkor is megiszod a tejet a hűtőtökből amikor tudod, hogy az már romlott, pusztán azért mert ott a lehetőség, hogy megidd.
Tetszik · Válasz · 2016. február 4. 2:51Szerkesztve
LAST_UPDATED2