Payday Loans

Keresés

A legújabb

Azt mondta: az emberi élet fontosabb a paragrafusoknál PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
ÍTÉLET

Öt évet is kaphat a magyar „csodaszer” feltalálója

Veczán Zoltán, 2016. február 4., csütörtök 22:23, frissítve: péntek 09:12
Támogatói Semmelweisként tisztelik, mások szerint szélhámos az érelmeszesedést meggátló vakcina feltalálója, Dr. Horváth István, akinek engedélyezetlen oltóanyagával évek óta kezelnek érelmeszesedésben szenvedő embereket – az internetes fórumok szerint vegyes eredménnyel. Az egyébként elismert orvos-biológus ügyében 2011 óta húzódik az eljárás, de most pénteken ítélet születhet.

Dr. Horváth István a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, 40 évig vezette az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet (OBNI) szerológiai osztályát. A nyolcvanas évek közepén jött rá, hogy az érelmeszesedés és érszűkület egyik kiváltó oka nem az egyébként létfontosságú koleszterin termelődése, hanem az azt a szervezet számára felhasználhatóvá tevő antitestek hiánya, azaz az érelmeszesedés oka a koleszterin anyagcserezavara.

Aranyérem és vegzatúra

Horváth ezért kifejlesztett egy antitest-termelést fokozó oltóanyagot, találmányával 2005-ben Genfben a találmányi világkiállításon aranyérmet is nyert. Az általa feltalált vakcinát ugyanakkor sosem sikerült engedélyeztetnie, az ehhez szükséges – embereken végrehajtandó „klinikum I-II” – tesztekhez sikertelenül pályázott állami pénzre. Ennek ellenére – miután saját magán kipróbálta – rengeteg embernek adta be engedély nélkül az oltóanyagot.

Azt mondta: az emberi élet fontosabb a paragrafusoknál; ezért egy 2011. szeptember 21-i rendőri házkutatással megkezdődött a máig tartó harca a hatóságokkal.

Gyilkosságban nem vállal részt

Négy évvel ezelőtt Horváth István azzal „búcsúzott” az MNO-tól, hogy nem adja fel az oltóanyag beadását, mert „mulasztásával nem kíván részt vállalni annak az évi 10-15 ezer magyar ember tétlenséggel előidézett halálában, akik 45-65 éves korukban keringési betegségekben vesztik életüket, miközben megmentésükhöz rendelkezésre áll a megfelelő szer” (a cikkben a szer működési mechanizmusáról is részletesebben írtunk).

Radikáljobbos-ezotér hívek

Ugyanakkor masszív népmozgalom is indult Horváth védelmében. Az egykori jobbikos országgyűlési képviselő, a 2014 óta független Bertha Szilvia és a Magyarok Világszövetsége is kiállt Horváth mellett, cikkezett róla a Jobbik hetilapja, a Barikád, és tucatnyi, főleg szintén a marginális radikális-alternatív-ezoterikus jobboldali portálszerűség (Sokkaljobb.hu, Rejtelyekszigete.hu, Vntv.hu) is kiáltvány jellegű cikkekkel, cikkátvételekkel szállt síkra az orvos-biológus mellett. Az Álljunk ki Prof. Dr. Horváth István mellett nevű Facebook-csoport több mint 2000 követővel rendelkezik.

A gyógyszermaffiától Welsz Tamásig

A közös pont az orvos-biológus által is emlegetett összeesküvés-elmélet, amelynek főszereplői a gyógyszergyártók. Az indíték nem vitás, hiszen ha a szer valóban hatásos, akkor a gyógyszeriparnak elemi érdeke lenne, hogy kézzel-lábbal megakadályozza a piacra dobását, hisz a kukába lehetne dobni a milliárdokból kifejlesztett koleszterincsökkentőket. Bertha Szilvia ennek bizonyítékaképpen például Szabó László külügyi államtitkár önéletrajzát citálta, miszerint 2010 és 2014 között a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója volt. Egely György pedig egészen a szert állítólag anyagilag támogató, azt Bissau-Guineában engedélyeztető Welsz Tamás titokzatos haláláig vezeti a szálakat.

Az internetes fórumokon is igen nagy a nyüzsgés a témában, van, aki arról beszél, hogy a csodaszer visszaadta az életét, mások azt írták, esetükben hatástalan maradt a kezelés, sőt számlát sem kaptak.

A névtelen feljelentés alapján megindult eljárás mindenesetre most első végéhez közeleg: pénteken a Fővárosi Törvényszéken várhatóan elsőfokú ítéletet hoznak Horváth István ügyében. A vád: emberen végezhető kutatás szabályai megszegése, ami 1–5 év szabadságvesztéssel büntethető.

Horváth: Hazugság az egész

Az orvos-biológust telefonon értük utol, rövid interjút adott az MNO-nak.

„Az egész ügy hazugságokon alapszik: azt mondják, én oltok, én veszek részt [a kezelésekben], állítólag találtak lefagyasztott vérmintákat is. Ha valami hazugságon alapszik, az nem is lehet más, mint hazugság.

Ha elmarasztaló ítéletet hoznak, az ellen természetesen fellebbezünk

– fejtette ki álláspontját portálunknak.

Mint mondta, az engedélyeztetési eljárásnál az egyik kifogás az volt, hogy „egy működő oltóanyag létrehozásának költsége 800-1000 millió dollár lett volna”.

Amikor a klinikum I-II. vizsgálat hiányáról kérdeztük, Horváth azt mondta: itt „semmi nem hiányzik”, szerinte csak az a hiányosság, hogy aki „ezeket az irányokat felvetette, az szakmailag járatlan”. Mint mondta, „az amerikaiak kimutatták, hogy szerintük a kísérleti állatokon végzett kísérleteknek semmi értelme, mert az ő vakcinájuk már a magasabb állatoknál is anafilaxiás sokkot vált ki. Mi ezt a kérdést is megoldottuk, az amerikaiak meg csodálkoztak, hogy hogyan”.

Repkedő milliárdok, kétséges jövő

Az orvos-biológus elmondása szerint az a rejtélyes milliomos, aki 100 millió dollárért meg akarta venni a készítményt, most 2 és fél milliárd eurós projektet szervez a gyártás érdekében „annak a tudomásulvételével, hogy ezt Magyarországon akarom gyártatni” – fogalmazott Horváth, aki azt mondta, hogy a kezében van a hivatalos papír erről. Amikor arról kérdeztük, hogy mikor várható, hogy kézzelfogható eredmény származik az együttműködésből, vagy hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet útját állhatja-e egy ilyen projektnek, közölte: „futurológiával nem foglalkozom”.