Payday Loans

Keresés

A legújabb

1956 - a salgótarjáni sortűz PDF Nyomtatás E-mail
1956 - Magyar Októberi Forradalom/Szabadságharc

salgtarjn

22:05, Vasárnap (október 23.), m2

1956 - a salgótarjáni sortűz
magyar dokumentumfilm, 40 perc, 2006

rendező: Vékás Péter
operatőr: Bóli Gábor

Az 1956-os forradalom vérfürdői nem értek véget november negyedikével, a katonai vereséggel, a szovjet csapatok bevonulásával. A megtorlás akciói, köztük a sortüzek, csak ezután kezdődtek. 1956. december 8-án az Államvédelmi Hatóság emberei letartóztattak két acélgyári munkástanácsi vezetőt, majd ennek hírét elterjesztették a munkások között. Ezt követően bányászok és kohászok indultak a megyei tanács épülete elé, hogy bebörtönzött társaik szabadulását követeljék. Ám az épület tetejéről gépfegyverekből tüzet nyitottak a békés tüntetőkre, akik között gyerekek is voltak. A közel 10 percig tartó vérengzés során folyamatos sorozatokkal lőtték a menekülőket és az elesett sebesülteket is. Egy szemtanú szerint "vérző testekkel volt tele az utca".Az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyveket titkosították, a megállapításokat elhallgatták.

Idő szerint | Hely szerint
Vetítik: M2: Vasárnap (Október 23.) 22:05


Vélemény Összes hozzászólás (4)

feketevipera | Válasz 2010. dec. 08. 11:18 | 4/4
A kommunisták gyakran bebizonyították a kegyetlenségüket, békés tüntetőkre is "bátran" rálövettek. Salgótarjánban is brutális tömegmészárlást hajtottak végre, dum-dum lövedékeket is bevetettek. Nyilatkozott a filmben egy orvos, aki azt mondta, hogy ilyen szörnyű állapotban lévő embereket még ő sem látott. El lehet képzelni az iszonyatos vérfolyamot és a pánikot. Persze egyrészt példát kellett statuálni, és elejét kellett venni a további lázadásoknak, tüntetéseknek, másrészt pedig a hatalom számára nyilvánvalóan kellemetlen volt, hogy munkások is fellázadtak, így a bolsevisták dühe fokozott volt. Ennyit arról, hogy mennyire is voltak a nép barátai. Az pedig egyenesen szégyellnivaló (legalábbis egy - állítólag - civilizált és demokratikus országra nézve), hogy felelősök nincsenek, a számonkérés nem történt meg. Sőt még csak bocsánatot sem kértek az illetékesek. Demokratáink újra és újra példát mutatnak gerincességből és emberiességből.

csmyky | Válasz 2010. dec. 03. 23:59 | 3/4
Azért van mert így állapodtak meg rendszer váltáskor. én úgy tudom.

Német országban nem is szavazhatnak és nem csinálhatnak vállalkozást a volt komcsik.
Üdv: csmyky.

Gábor 32 | Válasz | Előzmény (Gábor 32) 2010. dec. 03. 23:55 | 2/4
És idevehetjük még azt az el nem hanyagolható tényt is,hogy
az '56-os Szabadságharc leverése után azok a honfitársaink akik a kommunista terror ellen menekülni kényszerültek és elhagyták az országot,na azoknak a házát a kommunista/gyilkos államhatalmi gépezet lefoglalta és
kiosztotta a legmegbízhatóbb elvtársai között!
Érdekes,hogy ezeket az ingatlanokat "valahogy elfelejtették" visszaadni az elvtársak a '89-es "bukásuk" során!
Hiába kérték azokat vissza a jogos tulajdonosaik ill. hozzátartozóik!

Sajnos nem történt meg a rendszerváltás!

Gábor 32 | Válasz 2010. dec. 03. 23:42 | 1/4
És a gyilkosok még mindig köztünk vannak!
Szabadon járnak-kelnek,élvezik a pártállami nyugdíjukat és nagy ívben tojnak a világra!
Biszkuság(gyilkosság)...
Miért hagytuk,hogy így legyen?