Payday Loans

Keresés

A legújabb

Folkrádió hírek PDF Nyomtatás E-mail
ZENESZÓ - ÉNEK ÉS ZENE SZÓL - MUZSIKA CSENDÜL

Hírek, sajtószemle

Pénzgyűjtő kampányunk állása: 228.000 Ft
Megvan 76 nap a 365-ből

Nagyon köszönjük a támogatást Mózes Ambrusnak, Kathi Annamáriának, Németh Gézának, Dankó Boglárkának, Manninger Vilmosnak, Markus Schmitznek, Sallay Imrének és Máriának, Makk Lászlónak, Fekete Ilonának, Kovács Henriknek, a LUDUS-MODUS Bt-nek, Kolumbán Sándornak, Semjén Péternek, Besenyő Gábornak, Galambos Katalinnak, Pintér Krisztiánnak, Kopányi Sándornak, Koren Tamásnak, dr. Magos Zsuzsának, Szögi Csabának, Magyar Kálmánnak és Judithnak (Amco Kft.), Kozma Attilának, Deáky Péternek, Szabó Zoltánnak, Becker Tibornak, Györe Gábornak, Balogh Sándornak, a Dialekton Népzenei Kiadónak, György Balázsnak, Tar Katalinnak, Dr. Kővári Katalinnak, Herczeg Péternek, Imre Mátyásnak, Dr. Fazekas Tibornak, Nyáry Gergelynek, Suzuki Jinnek, Szalkai Józsefnek és Albert Csanádnak.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2016. január 14.


Támogasd a Folkrádiót, hogy 2016-ban is szólhasson!

Két év után ismét hozzátok fordulunk, hogy segítsetek előteremteni a Folkrádió működtetéséhez szükséges pénzt. Előző adománygyűjtő kampányunk és az adó 1%-nak köszönhetően a Folkrádió zavartalanul szólhat még néhány hónapig, de 2016 tavaszán elfogy a pénzünk. A Folkrádió.hu működtetése átlagosan napi 3000 Ft-ba kerül. Keressük azt a 365 embert, akinek fontos annyira a Folkrádió, hogy egy napi működését fedezze.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2015. december 12.

III. Baranyai Szólótáncfesztivál
Nevezési határidő: 2016. február 1.

A 2012 óta harmadik alkalommal megvalósuló esemény megrendezésével a szervezők ösztönözni kívánják a megyében tevékenykedő néptáncosokat a helyi hagyományok alapos megismerésére és magas színvonalú színpadi bemutatására. Emellett a fesztivál fórumot kíván biztosítani azon táncosok számára, akik ambíciót éreznek magukban a szólista megmérettetésre, és szívesen teszik próbára technikai és előadói felkészültségüket egy megyei hatókörű bemutatón – akár valamely országos szólótáncfesztivál főpróbájaként.

2016. január 14.


Kalotaszegi adatközlők mesterkurzusa Piliscsabán

Elindult a jelentkezés a márciusi mesterkurzusra, melyen kalotaszegi népzenét tanulhatnak vonósok és énekesek. Oktatók: Varga István „Kiscsipás” (Bánffyhunyad), Toni Rudi (Méra) – brácsa, Havasréti Pál (Téka Együttes, Budapest), Demeter Panni (a kalotaszentkirályi táborok oktatója, Marosvásárhely), Ocskay Rita (Ágas-Bogas Zenekar, Piliscsaba), Huszthy Bálint (Ágas-Bogas Zenekar, Piliscsaba) és Halmos Attila. Az elméleti alapokat Pávai Istvántól hallgathatják meg az érdeklődők.

2016. január 12.


Számomra a néptánc nélkülözhetetlen kincs- interjú Tábor Matyival, a Cserkész Regős Csoportvezetőjével

A Clevelandi Cserkész Regős Csoport egyik decemberi próbáját volt szerencsém megtekinteni, majd szünetben a csoport vezetőjét Matyit kérdeztem a saját néptáncos múltjáról s a regős néptánccsoport kezdetéről, jelenéről, s jövőjéről.

Bocskai Rádió, 2016. január 10.


Góbé: Pofátlanul felvállaljuk, hogy népdalokból ihletődünk

Mi, magyarok népzenei világnagyhatalom vagyunk. Belátjuk vagy sem, ez így van, és meg kellene tanulnunk büszkének lenni rá – mondják a Góbé zenészei a Mandinernek, akik szerint egy baj van: „ez a tény nincs mindenkinek az arcába tolva”. Kiss-Balbinat Ádámmal és Vizeli Mátéval a friss Góbé-lemez kapcsán beszélgettünk arról, miként kell jó feldolgozást csinálni és miért nem jó az angolszász könnyűzenét másolni. A Góbé arra szólít fel: tessék magyar zenét írni!

Mandiner, 2016. január 10.


Tizenöt éves fennállását ünnepelte a Hüpürcsös néptáncegyüttes

Tánccal ünnepelte tizenötödik születésnapját a szentegyházi Hüpürcsös Néptáncegyüttes szombaton este a helyi Gábor Áron Művelődési Házban. Számukra a néptánc nemcsak hagyományőrzés, hanem kísérletezés is – tudtuk meg az együttes vezetőjétől, Elekes Andrástól.

Székelyhon.ro, 2016. január 10.


Hejgetés ideát

A Zurgó együttes közel 15 éve tartja rendszeres táncházát a budapesti MOM Kulturális Központban, ahol a moldvai magyarság zenéjével, táncaival és a világ népeinek meséjével ismerteti meg a közönséget. Kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít: az új évben január 8-án indította meg alkalmait, kéthetente pénteken gyerektáncház várja az érdeklődőket, este a táncolni vágyó felnőtteknek szól a zene. Újévi bizakodásáról, a begyakorolt bátorságról és a kárpátaljai helyzetről az együttes vezetőjével, Nagy Bercellel beszélgettünk.

Magyar Idők, 2016. január 9.


Illyés Gyula ihlette a Duna Művészegyüttes új előadását

Illyés Gyula Puszták népe című társadalomrajza az ihletadója és egyben a központi témája is a Duna Művészegyüttes azonos című új produkciójának, amelyet január 11-én láthat először a közönség a budapesti Várkert Bazárban.

MTI, 2016. január 9.


IV. Országos Nagyecsedi Verbunk Verseny 2016
Jelentkezési határidő: Február 12. (péntek)

Szeretettel várunk minden olyan táncos fiatalt és idősebbet egyaránt, aki szereti, és szívesen táncolja az Ecsedi Verbunkot. Fontosnak tartjuk az improvizatív, szabad táncolást, figyelembe véve Molnár „Lasa” Lajos, Bujáki „Pokróc” Gergely, „Rákóczi” Kovács Gusztáv, és Murguly Lajos táncait, kiemelten hangsúlyozva a táncszerkesztéseiket saját táncos egyéniségüknek megfelelően.

Folkrádió, 2016. január 5.


Isten nyugtassa Hazug Pistát

..Olyan értéket hagyott, ami pénzen meg nem vehető, ami mással nem pótolható...Számos novella őrzi így a baktai remete csavaros észjárását. De szívesen látogatta őt Berecz András mesemondó, a tévéstábok garmada, és sokan forgatták már azt a könyvet is, amely Hazug Pista igazsága címen jelent meg, és amelyben ő maga mesél.

Székelyhon.ro, 2016. január 2.


A sikerről szólt 2015 a népzenében

Szerencsés évet zárt a folk műfaja: Prima Primissima lett a Fonó, Budapesten rendezték meg a Womexet, a világzene expóját, nézettségi rekordokat döntögetett a gyerekpáva. És jó hír az is, hogy mostantól táncházakra, koncertekre, külföldi turnékra is kaphatnak pénzt a népzenészek a Halmos Béla Programban.

Magyar Nemzet Online, 2016. január 1.


Mérföldkő a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület életében

Ezüstminősítést kapott a Népek tánca, népek zenéje seregszemlén a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület.

Tolnai Népújság, 2015. december 30.


A gyermektáncügy követeként Kisvárdán

A népzene, a néptánc, a népi játékok ismerete csodálatos eszköz az avatott pedagógus kezében, a gyermekek ízlésének, testi–lelki épülésének, magyarságtudatának formálásában. Sokan és sokat tettek azért gyakran nehézségek és küzdelmek árán is, köztük a jelenkor igazi néptanítóinak egyike Nagy István pályatársam, kollégám

Szabolcs Online, 2015. december 29.


Gyerekek, felkészítők és szülők közös sikere

Meghatározza az elkövetkező évek munkájának színvonalát a „Fölszállott a páva 2015” tehetségkutatón elért eredmény. Ez azt jelenti, hogy a munkájára eddig is igényes szekszárdi Bartina Néptánc Egyesületnek a spiccen kell lennie Matókné Kapási Julianna művészeti vezető szerint.

Tolnai Népújság, 2015. december 28.


Karácsony szombatja a kalotaszegi Nyárszón

Karácsony szombatjá-nak estéjén, a szent esten, a falu legényei valamelyik legénygazdánál gyülekeznek cifraszűrben, s kántálni
indulnak minden házhoz, mindnyájan egy csapatban, de ha sokan vannak, két csoportra oszlanak.

2015. december 24.


Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

„Adjon Isten sokakat,
sok karácsony napokat,
búzát, bort eleget,
az üvegnek feneket,
hogy ihassunk eleget,
biket, bakot, barackot,
szőröstökű malacot.
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!”
(Szépkenyerűszentmártoni karácsonyi kánta)

Békés karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és sok szép zenei élményt kíván a Folkrádió csapata.

2015. december 24.


Muzsikás karácsony a Művészetek Palotájában
Petrás Mária is közreműködik a december 28-i koncerten

A Muzsikás együttes évről évre nagyszabású koncerttel ünnepli meg a karácsonyt Művészetek Palotájában. A december 28-i program számos különleges fellépőjével megidézi a karácsony meghittségét, de elvezet az év végi ünnepkör vidám, felszabadult, világi, táncos-mulatós hangulatába is.

Magyar Hírlap, 2015. december 22.


Ihajla – Herczku Ági zenész és táncos barátaival

Herczku Ági és a Nemzeti Táncszínház művészeinek közös előadása december 21-én debütált a MOM Kulturális Központban. Az Ihajlán az énekesnő új, Bandázom című albumának dalai csendültek fel. Köztük olyan gyöngyszemek, mint a bolgár szerelmes balladája, vagy a tollfosztó lányok rigmusai. A produkciót Foltin Jolán rendezte.

Kultúra.hu, 2015. december 22.


Népzenei programot indít az NKA

A népzenei kultúra támogatását célzó programot indít 2016-ban a Nemzeti Kulturális Alap, a Halmos Béla Program induló keretösszege 150 millió forint lehet. A Fölszállott a páva tehetségkutató és a Cseh Tamás könnyűzenei program sikeréből adódott az a következtetés, hogy a népzenei kultúrát is érdemes hasonló módon támogatni - mondta Balog Zoltán.

MTI, 2015. december 22.


Romániai győztese, díjazottja is van a Fölszállott a pávának

Péntek esténként sugározta a Duna TV az MTVA és a Hagyományok Háza közös, gyermekek részvételével zajlott népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának harmadik évadát. Kétezernél több 6 és 14 év közötti ifjú tehetség állt a szakmai zsűri elé, a közönség élő adásokban láthatta a középdöntőket és a december 18-án sorra került döntőt.

Nyugati Jelen, 2015. december 22.


Legjobbak között az Ezüst Kopogók

Először nevezett a Népek tánca – népek zenéje országos versenyre a szabadszállási Ezüst Kopogók Néptánc Együttes. Az elődöntőt októberben Kecskemét-Hetényegyházán rendezték, a középdöntőt novemberben Gyulán, az országos döntőt pedig decemberben, Harkányban. A juniorok kiválóan szerepeltek, a döntőből Bronz minősítéssel tértek haza. Az együttes vezetőjét, Hofmaiszter Anikót kérdeztük élményeikről.

Petőfi Népe, 2015. december 21.

korábbi hírek, írások a Tallózóban »»

LAST_UPDATED2