Payday Loans

Keresés

A legújabb

„… a tetőzetről mindig figyelték” Mindszenty József megfigyelése 1945–1975 PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2016. január 14. csütörtök, 08:26

Ma, délután háromkor a levéltárunkban.


TÖRTÉNELMI KávéháZ

Beszélgetések a Történeti Levéltárban

MEGHÍVÓ

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon, és az azt követő beszélgetéseken. 

A következő előadásra 2016. január 14-én 15 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor 
(Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Előadó: Vörös Géza

Az előadás címe: 
„… a tetőzetről mindig figyelték”
Mindszenty József megfigyelése 1945–1975

Több mint tíz éve, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársaként a kommunista politikai rendőrség egyházi elhárításának történetét, működését kutatom. Sokak számára ismert, hogy a pártállam egyaránt megkülönböztetett figyelmet fordított az egyházakra mint intézményekre, a vallásra mint ideológiára, és az azt közvetítő papság/főpapság tevékenységére. A főpapok közül pedig kitüntetett érdeklődés övezte Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek személyét és egyházvezetői működését.
Mindszenty a 20. századi magyar történelem egyik emblematikus személyisége volt. A Magyar Katolikus Egyház főpapjaként két diktatúrát is végigszenvedett; mind a náci-nyilas időszak idején, mind a kommunista érában bebörtönözték. Bár az 1956-os forradalom alatt néhány napra visszanyerte szabadságát, de annak bukása után – igaz, nem börtönben, hanem az Amerikai Egyesült Államok budapesti követségének falai között – évekig ismét a külvilágtól elzárva, szabad mozgásában korlátozva élt. 1971-es külföldre távozásával személyes szabadságát visszanyerte, azonban főpapi működésének lehetőségétől rövidesen megfosztották. Mindszenty egyéni sorsa tragikus módon fonódott össze a történelem eseményeivel. Életét, sokrétű tevékenységét mind az egyházi, mind a történeti szakirodalom már számos munkában feldolgozta. Bíbornoki, főpásztori működéséről és ennek dokumentumairól kötetek tucatjai jelentek meg, de napvilágot látott több történeti munka Mindszenty Józsefről, a politizáló katolikus főpapról, a közéleti személyiségről is.
Előadásomban Mindszenty József állambiztonsági megfigyelését kívánom bemutatni az 1945-ös, érsekké történő kinevezésétől az 1975-ben bekövetkezett haláláig terjedő időszakban. Azt vizsgálom, hogy milyen módszerekkel, milyen eszközökkel követték nyomon a főpap életét, hogyan nyertek információkat tevékenységéről, miképp figyelték meg őt és környezetét, valamint ezen titkosszolgálati adatok birtokában hogyan használta fel személyét az állampárt a maga politikai, egyházpolitikai céljainak megvalósításában.

Vörös Géza
LAST_UPDATED2