Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szerecsen gyermek - volt, nincs
MAGYAR ÉLETMINŐSÉG
2016. január 13. szerda, 07:57

Miről szóltak a hírek száz éve? 1912. január

Szerecsen gyermek - volt, nincs

Bozzai Judit 2012.01.27.08:57

Fantáziánknak köszönhetően nem nehéz elképzelni, hogy egy reggel a rohanó XXI. század helyett az 1900-as évek elején ébredünk. Az ábrándozást megkönnyíti, ha kezünkbe vesszük a korabeli sajtó egy-egy példányát. Rögtön kiderül, mitől is volt hangos a száz évvel ezelőtti Szombathely.

(...)

Szerecsen gyermek - volt, nincs

Száz éve, vízkereszt napján jelent meg a Vasmegyei Napló hasábjain az a történet, amely egy néger kisfiú születése körül keletkező pletykákat fésülte össze. A szerecsen gyermek a szombathelyi bábaképző falai között látta a meg a napvilágot. Vagy mégsem?

„A tegnapi hetipiacon a termetes zöldségárusnénik már kora hajnalban sugárzó arccal ekép’ köszöntötték egymást:
- Hallotta mi ujság? Csoda történt. A bábaklinikán egy kis négergyerek született. Fekete a szeme, a bőre, a haja, a szája, a kis kezei, lábai s kis harmatteste, egészen fekete. Szerecseny az lelkem, valóságos szerecseny! – Az asszonyok sejtelmes mosolygással önkéntelenül is a Kőszegi-utca felé tekintettek, ahol az Apolló-szinház feketeképü portása szokta estenden villanyfény mellett köszönteni s beinvitálni a lányokat a moziba eképen:
- J’estét givánok gizsásszon, tessen begyinni…
- Hogy történt? kérdezték egyszerre tizen is.
- Hogy történt – mondta az egyik néni – hát hogy szokott történni? Megtörtént… Rajt’ felejtette a szemit. Ugy történt. Félóra se telt el, már az egész város tudott róla. Hivatalokban, utcán, üzletekben egyébről se folyt a szó, csak a négerről, meg a kis munkásleányról, aki a bábaképezde fehér párnáján egy kis szerecsen fiucskát szoritgat pihegő kebléhez…
A Vasmegyei Napló munkatársa tegnap kérdést intézett a bábaképző intézet egyik orvosához, hogy mi igaz a hirből, mire a következőket válaszolta:
- Hallottunk mi is róla, azonban a leghatározottabban kijelenthetjük, hogy nem igaz belőle semmi. Egy szó se. Ostoba mese az egész.
Pedig kár. Olyan romantikus lett volna!...”

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szerecsen_gyermek_volt_nincs