Payday Loans

Keresés

A legújabb

David Bowie - Blackstar PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
ELIT - HIVATÁS, POKOLJÁRÁS, ÁRULÁS, XX-XXI.SZ.
2016. január 13. szerda, 07:35

MEGHALT DAVID BOWIE

10 PERC FEJLŐDŐ CIKK

 

 

A zenész hivatalos Facebook oldalán írták ki hétfő reggel, hogy David Bowie 18 hónapig küzdött a rákkal, mielőtt meghalt. Ezt később hivatalosan is megerősítették. Múlt pénteken, születésnapján jelent meg utolsó lemeze, a Blackstar.



 

David Bowie húszévesen, 1967-ben jelentette meg első lemezét, első igazi nagy sikerét azonban két évvel később, az 1969-es Space Odditycímű számmal, illetve második albumával érte el.



 

Ezt követően 1980-ig gyakorlatilag évente adott ki új lemezt, a nyolcvanas években már csak ötöt, a kilencvenes években hatot, a kétezres években pedig négyet. A Blackstar volt a huszonötödik lemeze.

 

Ikonikus androgün figurája a hetvenes évek elején, glam rockos korszakában született, ennek leghíresebb dokumentuma a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című ötödik lemeze, egy konceptalbum, amely egy biszexuális földönkívüli rocksztárról szólt.



A glamkorszakát a Diamond Dogs című lemezzel zárta – ennek a turnéját mutatja be a Cracked Actor című korabeli BBC-dokumentumfilm, amely azért vált hírhedtté, mert először mutatta be Bowie kokainfüggőségét és rocksztár életmódját.



 

Ezt követően – még mielőtt Brian Enóval kezdett volna együtt dolgozni – sokakhoz hasonlóan megihlette a soul műfaja is, 1976-ban pedig főszereplője volt Nicholas Roeg The Man Who Fell To Earth című filmjének – földönkívülit játszott.



 

1976-ban Berlinbe költözött, ahol Brian Enóval készítette el azt a három lemezt, ami ma Berlin-trilógiának hívnak. Ennek első albuma a Low volt 1977-ben, amelyen erősen érződött Eno és a német kozmikus zene minimalizmusa, illetve elektronikai hangképei, több instrumentális szám is volt rajta. A trilógia második része a Heroes, azon már Robert Fripp is játszott, a harmadik része a Lodger, amelynek idején a több éve súlyosan függő Bowie leállt a drogokról.



 

1980-ban jelent meg máig egyik leghíresebb száma, az Ashes to Ashes, amelyben korai éveinek pszichedelikus világa keveredik a már nagyban kibontakozóban lévő új hullámmal és újromantikával. Kinézetére itt már a legendás Blitz klub is visszahat, nem véletlenül szerepel a videóban egyebek mellett Steve Strange a Visage-ból. A szám a Scary Monsters (And Super Creeps) című lemezen jelent meg, amelyen a Fashion című sláger is hallható.



 

1981-ben Bowie a Queennel együtt vette fel az Under Pressure című dalt, és feltűnik Uli Edel kultikus, Nyugat-Berlin drogos undergroundját bemutató Christiane F. című filmjében, amelyben az ő dalai hallhatók.



 

Bowie new wave korszakának csúcsa, kereskedelmileg mindenképpen, aLet’s Dance című tizenötödik lemeze 1983-ban. Ezen hallható a Let’s Dancecímű dal is, illetve a Modern Love és a China Girl – utóbbi eredeti verziója Iggy Pop 1977-es The Idiot című lemezén volt hallható először, amelyet David Bowie-val közösen csináltak.



 

1985-ben Mick Jaggerrel feldolgoztak egy 1964-es Motown-klasszikust, aDancing In the Street című dalt, amelyet egyébként korábban a Greatful Dead és a Van Halen is játszott; Jaggerrel jótékonysági céllal vették fel megint, a Live Aid keretein belül. Ehhez tartozik valószínűleg mindkettőjük karrierjének leginkább zavarbaejtő videója is.



 

1986-ban Bowie két filmben is szerepel, az egyik Julien Temple rockmusicalje, az Abszolút kezdők, a másik pedig a Fantasztikus labirintuscímű mesefilm Jennifer Connellyvel, amelyben Bowie a gonosz Jarethet játssza.



 

A nyolcvanas évek végén pihentette egy időre szólókarrierjét, eljátszotta Poncius Pilátus szerepét Martin Scorsese Nikosz Kazantszakisz-adaptációjában, a Krisztus utolsó megkísértése című filmben, és megalapította a Tin Machine nevű zenekart, amellyel két lemezt vett fel, 1989-ben és 1991-ben. 1992-ben vette feleségül Iman szupermodellt, aki Bowie haláláig mellette volt.



 

A nyolcvanas évek popipari szupersztársága után a kilencvenes években Bowie különféle, főleg elektronikus hangzásokkal kísérletezett, például megírja a Buddha of Suburbia című BBC-sorozat zenéjét, vagyis inkább a sorozat és annak könyv eredetije által inspirált, azonos című lemezét. Ezután adja ki az Outside című konceptlemezt 1995-ben, amelyen a jazztól kezdve az industrialig és a technóig egy csomó mindent érint. Ekkoriban ismerkedik meg a Nine Inch Nailsszel is, amely nyitózenekara lesz az Outside turnéján. Két évvel később látható a klipje a Trent Reznorral és Brian Enóval közös I’m Afraid of Americans című dalnak, amelyet még az Outside idején ír és a Showgirls című filmben is hallható, de csak az Earthling című – drumandbass, industrial és jungle elemekkel is játszó – 1997-es lemezen jelenik meg. 1997-ben pedig fontos szerep jut I'm Deranged című, eredetileg az Outside-on megjelent számának David Lynch Lost Highway című filmjében. 1999-ben vendégszerepelt a Placebo Without You I'm Nothing című dalának kislemezverzióján.



 

David Bowie-t 1996-ban iktatják be a Rock And Roll Dicsőségcsarnokába. 1999-ben zenét ír az Omikron nevű számítógépes játékhoz. 2006-ben Grammy életműdíjat kap. Bowie a kétezres évek elején két lemezt adott ki, Heathen és Reality címmel, az előbbin szerepel többek között Pete Townshend (The Who) és Dave Grohl (Foo Fighters) is.



 

Ezután tíz évig nem adott ki új lemezt, de szerepelt például Christopher Nolan A tökéletes trükk című filmjében, amelyben Nikola Teslát alakította. 2013-ban jelent meg The Next Day című új anyaga, amit 2014 őszén két új szám követett egy válogatáslemezen. A hét és fél perces Sue (Or In A Season Of Crime) és a Tis A Pity She’s A Whore már valamennyire előre is vetítették (szerepelnek is az új lemezen, csak újravették őket) azt az ismét némileg kísérletezőbb irányt, amely Bowie pár napja megjelentBlackstar című utolsó, huszonötödik albumán is hallható.

Blackstart amúgy állítólag Kendrick Lamar To Pimp a Butterfly című albuma sokban inspirálta, vagy legalábbis Bowie nagyon bírta azt a lemezt.



 

David Bowie 69 évet élt. A lenti galériában az életéből láthatók fényképek.


LAST_UPDATED2