Payday Loans

Keresés

A legújabb

Grandpierre Attila – Karácsony – a világ legnagyobb ünnepének magyar eredete. PDF Nyomtatás E-mail
Magyar "pogány" ősvallás - Magyar népi hiedelmek/kereszténység

Dr. Grandpierre AttilaKarácsony ünnepének magyar eredete

 

A karácsonyfa-állítás célja

Az ünnepek célja a Nagy Egész-szel való összekapcsolódás.

Az ősi ember az emberré válásban mindentudásra tett szert, mert a Kozmikus Életerőtől ragyogott fel belső világunkban az emberi öntudat fénye. Az emberi értelem természeti jelenség, az Egyetemes Szellem megnyilvánulása.

Az ősi ember tudta, hogy él a Világegyetem, mert a kozmikus erők benne éltek, ezektől nem idegenedett el, és ezt a kozmikus életerőt a legmagasabb tiszteletben részesítette.
Jelképek nyelvén: Világfa, Életfa – az egész Mindenséget éltető isteni erő jelképi, lelki, valóságos megjelenése új erőt ad az Életnek, egyben kihirdeti az emberi öntudat jelenlétét és a kozmikus Élet melletti kiállást.

A karácsonyfa nevének eredete

Vessük össze ’fenyő’ szavunkat az angol ’pine’ – ’fenyő’ szóval.
A magyar ’fenyő’ szó – ahogy Jankovics Marcell is írja – a ’fény’ szóból ered. Ez arra utal, hogy a fényekkel díszített fa – a karácsonyfa – eszméje, a fenyőfa elnevezése előtt már létezett. Az a fa kapta a fény-fa, fenyőfa nevet, amelyet fényekkel díszítettek.
Ha a fenyőfa neve a magyar nyelv születése időszakában keletkezett, akkor a karácsonyfa eszméjének már a magyar nyelv fenyőfa szavának megszületésekor léteznie kellett.

(részletek az elóadásból)

 

 

Karácsony napja és előestéje számos népszokást vont maga köré, amelyek részint kereszténység előtti képzetekből, a téli napforduló, illetve az évkezdet mágikus eljárásaiból táplálkoznak.

A karácsony eredetének számos néprajzi, történelmi nyomai vannak.
Nantesi tanács 895: „Az isteni fákat el kell pusztítani.

 

 

Karácsony – a magyar ősvallás legnagyobb ünnepe
•Galeotto Marzio: Karácsonyt a magyar pogány forradalmak hozták be Európába
•Karácsonyt szaka amazonok vitték Babilonba i.e. 2000 körül. A szakák a szkíta-magyarság közé-ázsiai ága
•Kapcsolat Babilon és a Duna medence között
•Kapcsolat Nimróddal, népmeséinkkel, a szkíta eredetmondával, a mágikus ősi magyar világlátással
•Talán a legszebben megírt könyvem

Miért gondolt az ember arra, hogy meg kellene ünnepelni a téli napfordulót? Mikor gondoltuk el elõször karácsony eszméjét, és mi lehetett az? Miért gondoltunk arra, hogy a téli napfordulót egy fa feldíszítésével lenne jó megünnepelni?… és még sok hasonló kérdésre kapunk választ Grandpierre Atilla Karácsony címû könyvébõl!

 

Karácsony grandp

 

A karácsony az egyik legszebb, legbensőségesebb ünnepünk. Mégis soka panaszkodnak, hogy a pénz-központúság tönkreteszi ezt az ünnepet. Pedig a pénz nem minden. Az igazi ajándék a lélek ajándéka, az együtt töltött idő, nincs ettől értékesebb.

Forrás:

www.grandpierre.hu

LAST_UPDATED2