Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ófehértói tükör PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék
2016.01.6 11:08; Frissítve:

Egy könyvben minden,

amit valaha tudni akart Ófehértóról

R. Kovács László a kiadvánnyalR. Kovács László a kiadvánnyal
Ófehértó – A könyv tisztelgés az elődök előtt is, akik fáradhatatlanul dolgoztak a település felemelkedéséért.

 


Ófehértói tükör a címe annak a kiadványnak, ami az elmúlt év végén került ki a nyomdából.

Összegzése az újságnak

A nyírségi településről szóló könyv összegzése annak a független kulturális újságnak, ami 2004 októbere és 2009 májusa között tíz alkalommal jelent meg. Ebben a tíz számban olvasni lehetett többek között az ófehértói aranykincsekről, a faluban talált országos hírű meteorról, az egykoron itt élt gróf Mailáth család titkairól, az egykor tabutémának számított 1956-os forradalom helyi eseményeiről. A szerkesztőbizottság tagjai a helyi kötődésű fiatalok verseivel, novelláival, képzőművészeti alkotásaival igyekeztek pezsgő kulturális életet varázsolni a kis faluba.

Az utókor számára

Az Ófehértói tükör című könyvről a következőket mondta el érdeklődésünkre R. Kovács László felelős ­kiadó:

– Ezzel az új kiadvánnyal az volt a célunk, hogy az utókor számára legyen egy olyan könyv, amelyből megismerhető a község eredete, múltja, valamint képet ad az itt élők irodalmi és képzőművészeti alkotásairól. A 2004 és 2010 között megjelent számok mellett a könyv kibővült olyan helytörténeti írásokkal, versekkel és novellákkal, amelyek akkoriban kimaradtak a kulturális lapokból, illetve azóta születtek.

Tisztelgés az elődök előtt

– A könyv ugyanakkor tisztelgés az elődeink előtt is, hiszen fáradhatatlanul dolgoztak a település felemelkedéséért az élet valamennyi területén. Az ő áldozatos munkájuk is visszatükröződik a jelenkor eredményeiben. Nem titkolt célunk az sem, hogy a múlt feltárása és megismerése tanulságokkal, lelkesítő és intő példákkal is szolgál, amelyek beépülnek jelenünkbe, s meghatározzák a jövőnket.

– Nem csak az Ófehértón élő és innen elszármazott embereknek ajánljuk ezt a könyvet, hanem mindazoknak, akik érdeklődnek megyénk egyik kis településének múltja és mindennapi élete iránt – tette hozzá befejezésül R. ­Kovács László, aki oroszlánrészt vállalt úgy a korábbi újságok szerkesztésében, mint a most megjelent könyv kiadásában.

Érdekességek a községről

A falunak csodálatos aranykincsei vannak. Az egyik legértékesebb darabját – egy külső oldalán rovátkolt karperecet – ellopták a híres kincsek gyűjteményéből l966-ban. A rendőrség nagy erővel kereste a tettest (tetteseket?), de a nyomozás nem vezetett eredményre. Egy régészeti állandó kiállítás vitrinjéből lopták el az arany ékszert Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban.

Még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel az a meteorit, ami 1900. július 25-én Ófehértó határában lezuhant le . Ez a meteorit egy csillagászati szenzáció, s Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a legnagyobb „példányok” vitrinjében látható. A Tokody-féle meteorgyűjteményi katalógusban fehér kondritként szerepel, a súlya 3740 gramm.

1900. november 30-án a falutól északkeletre eső Korhány-dűlőben rigoliztak (forgattak) 48 hold területet, amikor véletlenül rábukkantak egy kelta urnára. A „kincset” Buday Gyula tiszttartó vitte be Nyíregyházára a múzeumba, ahol maga az igazgató, Jósa András vette azt leltárba. A urna a kelták szabolcsi jelenlétének egyik legértékesebb bizonyítéka.

2006-ban Szigetvári Csaba és társai felfedeztek egy várgyanús helyet a Ligettanya vasútállomása felé vezető földút mellett. Ezt 2007-ben Bálint Mariann régésszel újra megtekintették, lefotózták, földvár néven természeti érték.

Novellák, versek, emlékek

Ízelítőül néhány téma a könyv írásaiból: szarmata régészeti leletek Ófehértó határában, a holokauszt ófehértói áldozatai, a gróf Mailáth család története, a község egyházi élete, a község földrajzi nevei. A ligettanyai katonai üzemanyagbázis titkai egy letűnt történelmi korszakot elevenítenek meg. Színesítik a kiadványt Fehértói Fanni novellái és Sitku Róbert versei, valamint írások állítanak emléket olyan – Ófehértóhoz kötődő, a községből származott – kiemelkedő személyiségeknek, mint amilyen volt például Hársfalvi Péter főiskolai tanár, a nyelvészkedő Keresztessy Attila, Buday Géza író vagy Csordás István pedagógus.

LAST_UPDATED2