Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nyomdahiba - szabotázs PDF Nyomtatás E-mail
A rab sajtó avagy a hazugságok napi tömeggyártása

30 éve történt. 1985. november 22-én.

"SZABOTÁZS" AZ ATHENAEUM NYOMDÁBAN! - harsoghatták volna az újságok szalagcímei, ha az ilyen híreket közzé tették volna.

"A Magyar Hírlap c. napilap f. hó 22-i számának utolsó oldalán a "Segítőből rászoruló" c. cikkben - mely a Központi Sportiskola nehéz helyzetéről szól - sajtóhiba található"

- olvasható a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnöksége által adott információ alapján készített Napi Operatív Információs Jelentésben*, melyet a legfelsőbb állambiztonsági és belügyi vezetés számára készítettek. A rendszer alapjait fenyegető "szabotázs" kapcsán megállapítják:

"Az információ megbízható, ellenőrzött."

Hát igen. Aki megvette az újság vonatkozó számát, az olvashatta, ellenőrizhette.
Természetesen a "szabotázs" nem maradhatott következmények nélkül:

"Intézkedés: a felelősség megállapítására az Athenaeum Nyomdában vizsgálatot indítottak, melyről a szerv a BRFK-val közösen tájékoztató jelentést készít."

Sajnos a vizsgálat eredményéről nincsenek információink - hiába, ez már nem a kemény Rákosi-diktatúra, hanem a felpuhuló Kádár-rezsim időszaka volt, még az is lehetett, hogy a "szabotázs" elkövetőit nem állították bíróság elé, egyszerű munkahelyi dorgálással megúszhatták. 
Mit is követtek el a megátalkodottak? Ezt írták:

"...aki jelentkezik a KGST-be, azt szinte kivétel nélkül fölveszik. A rövidítés helyesen KSI lenne."

Központi Sportiskola (KSI) helyett KGST (azaz Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa, a szovjet csatlós szocialista országok gazdasági szövetségének rövidítése) - ez volt az elírás, a sajtóhiba, egy napilap utolsó oldalán, a sportoldalon, amiről a legfelsőbb vezetőket tájékoztatni kellett. És amely szörnyű bűn intézkedést és kivizsgálást követelt. 
Az elvtársak és állambiztonsági szakemberek éberek voltak, mégis összeomlott a rendszer. Igaz, arra még kellett várni öt évet.

* ÁBTL - 2.7.1. - NOIJ - Összefoglaló jelentések 230/7. 1985. november 25.

A csatolt első képen potenciális tettesek - szedőtermi dolgozók láthatók.
A második képen a rendszer éppen nagyon gondterhelt névadója tekinti meg az egyik lehetséges elkövetési helyszínt, egy nyomdát.

Mindkét kép forrása a Fortepan.