Payday Loans

Keresés

A legújabb

A könyv biznisz? Avagy a Művelt Nép Könyvkiadó PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Szilvásy a könyvbizniszben

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: könyvkiadóMűvelt Nép Könyvkiadó Kft.Szilvásy Györgykönyvkiadás;

Egykori KISZ-es társa cégének a pénzén könyvkiadó vállalkozásba fogott Szilvásy György volt titokminiszter.

Régi barát 50 millió forintnyi új tőkéje révén indított vállalkozást Szilvásy György. Az expolitikus, aki a második Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalt vezette, majd a polgári titkosszolgálatokat felügyelte, nem a biztonsági piacon próbálkozik: a november 13-án bejegyzett cég könyvkiadást tervez. A Művelt Nép Könyvkiadó Kft. nem a közgazdász végzettségű ügyvezető Szilvásy pénzén alakult, de nem is kellett nagyon távol keresnie befektetőt, a tulajdonos Pólus Plusz Befektési Kft. ugyanis a KISZ „utolsó első titkára” eposzi jelzővel emlegetett Nagy Imre családjáé, Szilvásy pedig egykor a KISZ egyik osztályának vezetője volt.

Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György. KISZ-es kapcsolatok

Fotó: 

A cégnév választása kockázatos, hiszen a szocialista rendszer éveit idézi (lásd Művelt Népek című írásunkat). Ugyanakkor előnye lehet, hogy bejáratott név a könyvszakmában, és Szilvásynál és Nagy Imrénél nem lenne eget rengető újdonság az ifjúkommunista múlt emlegetése. A régi Pólus Plusz-székhelyre bejegyeztetett társaság a törzstőke összegéből ítélve, úgy tűnik, hogy nem valami kamutársaság vagy afféle kifizetőhely lesz. A tulajdonos 2006-ban jött létre, még Micro-Biotech 2006 Biotechnológiai Tanácsadó Kft. néven, és csak 2013-tól viseli a jelenlegi nevét, amit az azonos érdekkörbe tartozó, 1992-ben ugyancsak cégjogi átrendezésekkel létrehozott Pólus Plusz Zrt.-vel való egyesüléskor örökölt. A vagyonkezelő kft kezdettől fogva családi érdekeltség: Nagyné Trapp Andrea vezeti, aki 50 százalékos tulajdonos is. A „régi” Pólus Plusz viszont a Nagyék és az egykori Caola kozmetikai vállalatot velük közösen privatizáló Benkő László volt labdarúgó-szövetségi elnök közös vállalkozásaként vált ismertté.

Művelt Népek
Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Könyvkiadó néven a Gondolat Könyvkiadó elődje működött 1956 végéig. Az állami cég a kozmikus sugárzásról éppúgy kiadott köteteket, mint a festészetről, vagy szovjet „alapműveket” az ember származásáról és a filmművészet kérdéseiről. A Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat viszont már a Kádár-rendszer legendás könyves cége volt. A terjesztőt 1957. február 1-jén hozták létre, és a szocialista rendszer összeomlásával múlt ki – ahogy egyébként mint állami vállalat a Gondolat is 1994-ben, hogy további tíz évig kft-ként működjön tovább. (A bejáratott kiadónév azonban nem tűnt el: magáncégként 2005-től létezik a Gondolat Kiadó Kör Kft.) A könyvterjesztő előbb 1992-ben végelszámolás, majd két évvel később felszámolás alá került. A teljes jogi kimúlására egészen 2007-ig kellett várni. A Művelt Nép cégnév újbóli felbukkanására a Szilvásy György exminiszter vezette kft november 13-ai bejegyzéséig kellett várni.

Az 50 millió forint törzstőkéjű vagyonkezelő legnagyobb befektetése a két környezetvédelmi kft egyesülésével létrehozott Corax-Bioner Zrt. többségi részvénycsomagja. A Nagy Imre által vezetett, négy vidéki üzemmel – és marosvásárhelyi teleppel is – rendelkező társaság önmeghatározása szerint „saját fejlesztésekre és sikeres szabadalmak hasznosítására épülő” növényvédő szereket és műtrágyákat gyárt és forgalmaz. A Corax-vezérigazgatótól nem áll távol a mentőangyalszerep, 2005–2006-ban Zuschlag János MSZP-s exképviselőt is alkalmazta, miután ő botrányos – a holokauszt áldozatait sértő – kijelentései miatt kénytelen volt lemondani a parlamenti mandátumáról.

A Pólus Plusz eddig jól jövedelmezett: 2013-ban 20 millió, 2014-ben 60 millió forint osztalékot fizetett Nagyéknak. Míg Nagy inkább az üzleti világban aktív, Szilvásy jött-ment a politika és a gazdaság között az utóbbi negyedszázadban. 1998-ig különböző államtitkári posztokat töltött be, majd Gyurcsány Ferenc Altus Zrt.-jénél dolgozott, később, 2000-től az akkor az exminiszterelnök érdekeltségébe tartozó Perfekt Zrt.-t vezette. 2002-ben aktiválták, végül a kormányzati tisztségekből a Bajnai-kabinet idején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai főigazgatójaként landolt. Az utóbbi fél évtizedben viszont az ügyészség egyik kedvenc vádlottja: kisebb ügyek mellett 2011-ben egy titkosított kémperben is bíróság elé állították, egy időre őrizetbe is vették. Első fokon elítélték, ám a másodfokú bíróság új eljárást írt elő.

Évek telhetnek el, amíg Szilvásy bűnperei – amelyeket például a szintén egykori KISZ-vezető Gyurcsány pártja, a DK politikai üldözésnek tekint – jogerősen lezáródnak. Nem meglepő tehát, hogy ilyen helyzetben elsősorban baráti segítségre számíthat, ha munkát keres. A kiadói tevékenység egyébként nem ismeretlen számára: a Perfekt Zrt. egyik üzletága a gazdasági-pénzügyi könyvek megjelentetése volt.