Payday Loans

Keresés

Horthy Miklósné: Napló 1944-45 PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék
Horthy Miklósné - Napló 1944-45
Leírás: Horthy Miklósné három vékony, kézzel írt naplókötete évtizedeken keresztül hevert elfelejtve Portugáliában, majd egy dél-angliai garázsban.

„Holnapután lesz három hete, hogy idehoztak minket.” - így kezdődik az első füzet Bajorországban, Szálasi Ferenc hatalomátvétele s a Horthy család Németországba hurcolását követően, 1944. november 6-án.

1945 decemberében ér véget a harmadik kötet. Egészen kivételes szemszögből, a volt kormányzó, Horthy Miklós hitvesének a nézőpontjából követi végig a család hadifogságának, s korai emigrációs időszakának eseményeit: az SS őrizetben töltött hónapokat, az amerikai hadsereg érkezését, s Horthy Miklós vizsgálati fogságát. 

A kötet előszavát Horthy István, Sharif, a kormányzó unokája írta. A szöveget korábban sosem látott dokumentumok és fényképek gazdagítják...
*
Részlet az ELŐSZÓ-ból:
„Mikor sok évvel később nagyanyám elhunyt, néhány iskolatársam elmesélte, milyen nagy hatást gyakorolt rájuk személyisége. Úgy hiszem, nemcsak rájuk, rám is. Leginkább nagyapámmal való, bensőséges és szeretetteljes kapcsolata. Mikor Németországba érkeztünk, már 43 éve voltak házasok, de nyilvánvalóan nagyon szerették egymást és élvezték egymás társaságát. Sokat viccelődtek és csipkelődtek egymással, de soha, még velük éltem, nem hallottam őket veszekedni...”
*
Részlet az UTÓSZÓ-ból:
„Különös figyelmet érdemelnek Horthy Miklósné naplójának - igen ritka - politikai vonatkozású feljegyzései. Első látásra különösnek tűnik, hogy a kormányzóné egyáltalán nem tekintette ellenségnek az angolszász hatalmakat, holott azok hadiállapotban voltak Magyarországgal. Az oroszokat (szovjeteket) is elsősorban háborús ellenségnek említette, s csupán néhány utalást tett a fosztogatásaikról, kegyetlenkedéseikről terjedő hírekre...

1944-45 fordulóján a kormányzóné a németeket és a nyilasokat tartotta az igazi ellenségnek, egyben felelősnek Magyarország katasztrófájáért...”

*
„Napló 1944-45” semmi kétség, hogy az elmúlt hét évtized egyik legnagyobb forrásértékű, ezzel együtt az egyik legérdekesebb olvasmánya...
*
Ajánljuk mellé:

Horthy Naptár 2016.
LAST_UPDATED2