Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szepes Mária: Lázadó szerepek PDF Nyomtatás E-mail
Az én internetes könyvtáram
2015. november 09. hétfő, 08:04

Lázadó szerepek

Megjelent:1985 Szépirodalmi Könyvkiadó 1997 Édesvíz Kiadó
Színdarab és rádiójáték is  készült belőle.

Szepes Mária Lázadó szerepek című kisregényében egy család történetét dolgozza fel. Az ötletet hozzá a második világháború kitörése előtti amerikai mesés szerződési ajánlat szolgáltatta, amelyet szüleinek kínáltak fel. Próbáljanak szerencsét a „lehetőségek hazájában" a filmgyártás terén. „Mi lett volna, ha" kimennek? Mennyiben változott volna meg a család sorsa? Az írónő egy vele készült interjúban így nyilatkozik erről: „Amikor Korda meg Kertész Bécsen át kijutott Hollywoodba, apám is kapott ilyen ajánlatot. Sokszor került szóba a családban, hogy mi lett volna, ha akkor kimegyünk Amerikába. De maradtunk, és nem is bánom, hiszen olyan dolgokat éltünk át, olyan mélységekig és olyan magasságokig hatoltunk, hogy mindezt nem adnám semmiért.
E kisregény szerkezetében igen feszes cselekménysort, ragyogóan megformált karaktereket mutat be; elsodró lendülete azonnal magával ragadja az Olvasót. A „Bartalis-erőd" uralkodója, a nagymama „kevély időszerűtlenséggel őrizte arisztokrata származása, a sokholdas erdélyi földbirtokok emlékét, és súlyos kötéssel fogva tartotta az egész családot". Hogyan változik meg a nagymama, mikor ideggyógyász vejének lakásuk félreeső kis szobájában berendezett kísérleti laboratóriuma asztaláról lesodor egy tégelyt? A törött tégelyből felszálló pára ébreszti rá a körülötte és benne zajló események valódi hátterére.

 

*

Szepes Mária: Lázadó szerepek
Könyvismertető

Szepes Mária napjainkban játszódó családregényének bevezető fejezetei egy "tipikus" veszekedő famíliát mutatnak be. A viszályok oka a dédnagymama. Özvegy Bartalis Endréné arisztokrata sarj, aki kevélyen viseli származásának tudatát, és mint egy hárpia, fáradhatatlanul vádolja a fiatalokat mindenért. A háborúban elpusztult Endre fiából mítoszt csinál, és menyét okolja haláláért, amiért nem emigráltak Amerikába a nehéz időkben. Szilveszter napján a szokásosnál is nagyobb családi perpatvar robban ki, s Boriska, az öreg szolgáló a "nagyságos asszony" fejéhez vágja, ami a lelkén fekszik; az Endre-mítosz is összedől. Az öregasszony egyedül várja az újévet, s közben félálomban, zaklatott idegei boszorkánytáncot járnak. Vízióiban összekeveredik múlt és jelen, és álmai felfedik előtte a valóságot, maszkok, szerepek nélkül (erre utal a cím). Mire hazaér, a család tagjai egy megváltozott asszonyt látnak: a fejedelemasszonyt játszó, megkeseredett matrónából jóságos, kedves dédnagymama, nagymama és anyós lesz. ; A múlt megismerése és a jelennel való megbékélés tehát egy húron pendülnek ebben e regényben, amely azonban nem akar ilyen elvont mélységekbe hatolni, üzenete egyszerű és pragmatikus, mindenekelőtt pedig békés családi életre biztat.
Írta: Könyvtári Intézet

*

Lázadó Szerepek
Szerző: Szepes Mária


Olvasás: Lázadó Szerepek online a hangoskonyv.multiply.com oldalon
Hangoskönyv: Lázadó Szerepek mp3 formátumban

Szepes Mária - Lázadó Szerepek
Magyar Rádió;
[64 kbps, 22050 Hz, Joint Stereo, 00:50:01]

A felvételt készítette: Rosemann Péter és Bolla Zsolt.
Zenéjét összeállította: Hegedűs Emmi.
A rendező munkatársa: Vígvári Eszter.
Szerkesztő: Dorogi Zsigmond.
Rendezte: Turián György.

Szereposztás:
özvegy Bartalisné - Feleki Sári,
Anna (a menye) - Kállai Ilona,
dr. Zádor István - Kőmíves Sándor,
Vera (a felesége) - Venczel Vera,
Gábor - Úri István,
Tomi - Pathó István,
Boriska (szolgáló) - Tábori Nóra,
Karolin néni - Pártos Erzsi,
Bartalis Endre - Sinkovits Imre;

Közreműködik:
Dózsa László,
Esztergályos Cecília,
Láng József,
Versényi László;

Hangjáték:
01 - Lázadó Szerepek [00:50:01]

http://www.magyarvagyok.com/konyvtar/Lazado-Szerepek-19364/