Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kik jelentették fel/be a magyar szurkolókat, és hogyan dolgoznak? PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
NEMZETISPORT.HU 2015.09.17 13:34 Frissítve: 2015.09.17 14:03

Kik jelentették a magyar szurkolókat, és hogyan dolgoznak?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) zárt kapus szankciót alkalmazott az MLSZ ellen: a Magyarország–Románia Eb-selejtezőn tapasztalt szurkolói bekiabálások miatt üres lelátók előtt kell megrendezni október 8-án 20.45-től a Magyarország–Feröer kvalifikációs mérkőzést. A románok az Üllői úti és a Görögország elleni mérkőzésen tapasztaltak miatt szintén zárt kapus büntetést kaptak. A rasszista bekiabálásokat a FARE (Football Against Racism in Europe – Futball a Rasszizmus Ellen Európában) szervezet képviselői rögzítették, a videók nyilvánosságra is kerültek. De hogyan dolgoznak a FARE megfigyelői? A szervezet dokumentumai elmagyarázzák.

A magyar–román Eb-selejtezőn elhangzott rigmusok zárt kaput értek az UEFA-nál (Fotó: Földi Imre)

A FARE 1999-ben alakult meg Bécsben, a szervezet stratégiai együttműködést folytat a FIFA-val és az UEFA-val. A rasszizmusellenes szervezet megfigyelői hivatalosan működnek az Eb- és az európai vb-selejtezőkön, valamint a kontinentális kupamérkőzéseken.

SÁRGA ZÁSZLÓ, PIROS ZÁSZLÓ

Az első lépcsőfok a mérkőzések kockázati besorolása. Sárga zászlót kapnak azok a találkozók, melyeken van esély „diszkriminatív cselekedetekre”, és pirosat azok, melyeken „nagyon valószínű, hogy diszkriminatív cselekedetekre kerül sor”. A meccsek kockázati besorolását hosszas információgyűjtés előzi meg.

MAGYAR–FERÖERI: ZÁRT KAPU! 
Zárt kapus lesz a magyar–feröeri Eb-selejtező – a bekiabálások miatt
A románok is zárt kapuk mögött játszanak
Videó: 3 bekiabálás – ezért lett zárt kapus a magyar–feröeri!
Válogatott: „Az MLSZ most kicsit újpestinek érezheti magát"
Kik jelentették a magyar szurkolókat, és hogyan dolgoznak?

Minden vörös zászlós mérkőzésre hivatalos FARE-ellenőr utazik, a különösen kiemelt kockázatúakra pedig két megfigyelő is érkezhet. Az ellenőrök előzetes felmérést végeznek, mielőtt kimennek a mérkőzésre, ott pedig dokumentálják (fotóval és videóval, valamint írásban) a történteket.

Az ellenőri jelentést és a bizonyítékok valós voltát a FARE titkársága is leellenőrzi, majd benyújtja végleges jelentését a FIFA-nak, illetve az UEFA-nak. A FARE-ellenőr kötelessége jelenteni minden rasszista, homofób, szexista, szélsőséges stb. megnyilvánulást. Csak olyan ügyek kerülhetnek a nemzetközi futballszervezetek fegyelmi bizottsága elé, melyekhez bizonyítékot csatolt(ak) az ellenőr(ök), és ez átment a FARE ellenőrzésén. A FARE médiafigyelést és közösségimédia-figyelést is alkalmaz.

A szervezet minden diszkriminatív cselekedet jelent, a szankciókat viszont a FIFA, illetve az UEFA illetékes bizottsága hozza meg. A szervezet nem végez megfigyelést nemzeti bajnoki és kupamérkőzéseken, bár bejelentést az ezeken történt incidensekről is lehet tenni.

KIK A MEGFIGYELŐK?

A szervezet 2014-es ismertetője szerint a FARE ötven, különlegesen képzett megfigyelővel dolgozik együtt. A megfigyelők ismerik az adott ország szurkolói kultúráját, valamint „jelentős tudással rendelkeznek a diszkriminációellenes ügyekről”.

Minden megfigyelő beszéli annak az országnak a nyelvét, amelynek a mérkőzésére kiküldik, a szurkolók közül nézi a találkozót. A megfigyelők önkéntes munkát végeznek. Nem működhetnek olyan mérkőzésen, melyeken a kedvenc csapatuk szerepel, illetve azokon sem, amelyeken rivális klub lép pályára.

Minden megfigyelő külön képzést kap, tevékenységét magatartási kódex korlátozza.Ténykedésükért a FARE vállal felelősséget, és a FARE biztosítja a megfigyelők személyi biztonságát, valamint anonimitását is, nevüket harmadik fél kérésére nem adják ki. A megfigyelők nem feltétlenül a szervezet tagjai, elképzelhető, hogy független szakértők mennek a meccsekre.

A FARE-nak nincs befolyása a rendező szövetség ellen meghozott szankciókra, csak jelentési jogköre van. A fegyelmi eljárást az illetékes nemzetközi szervezet saját hatáskörben folytatja le.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

LAST_UPDATED2