Payday Loans

Keresés

A legújabb

Demográfiai vészharang PDF Nyomtatás E-mail
ABC - A teljes élet: poézis és bölcselet - Boldog-boldogtalan emberek életminősége
Népesedési hírlevél

Riasztó képet ad a demográfiai portrénk
Botos Katalin  
2015. július 17.
Napi Gazdaság Online
A KSH Népességtudományi Kutatóintézete a minap bemutatta legfrissebb kiadványát. Ebben körképet rajzol a magyar demográfiai helyzetről, térben és időben elhelyezve. Azt értem ezen, hogy összehasonlítja adatainkat a nyugati és kelet-európai adatokkal, valamint röviden vázolja az elmúlt negyedszázad tendenciáit is. Éppen az utóbbi, ami különösen aktuálissá teszi. Hiszen a rendszerváltozás negyedszázadából úton-útfélen mérleget vonnak napjainkban.
A teljes írás itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu/cikk/50066/

Nem vagyunk az EU öregjei, de fiataljai sem
2015. július 21.
Bár mostanában egyre többen beszélnek az elkerülhetetlen nyugdíj-boomról, uniós összevetésben hazánk egyáltalán nincs rossz helyzetben. Ennek azonban megvan a maga oka, aminek viszont egyáltalán nem örülhetünk.
A teljes írás itt olvasható: http://www.mfor.hu/cikkek/122126.html

Több születés és több halálozás
2015. július 22.
KSH
2015 első öt hónapjában 36 520 gyermek született, 2,7%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 59 047 volt, ami 2014. január–májushoz viszonyítva különösen nagy mértékben, 9,5%-kal emelkedett. A természetes fogyás 22 527 fő volt, 4 165-tel több az egy évvel korábbinál.

Makrogazdaság » Nyugdíjrendszer
Megrázó ábrákon Magyarország jövője
2015. július 25.          
A következő 45 évben 2 millió fővel csökkenhet a népességszám, minden harmadik ember 65 évnél idősebb lesz, a gyermekvállalás halasztása mögött ijesztő folyamatok húzódnak meg, a gyermektelenek aránya látványosan növekedni fog - és ez csak néhány a nemrégiben megjelent Demográfiai Portré főbb megállapításai közül. A KSH Népességtudományi Intézet által készített dokumentum néhány üzenete a vészharangok kongatásaként is értelmezhető, kérdés, hogy a döntéshozók mikor éreznek magukban késztetést a cselekvésre.
A teljes írás itt olvasható:

Kasszandra, a kerítés és a józan ész
2015 július 27.
Blog/Márton János
Az önbeteljesítő jóslatok sorsa gyakran az, ami a trójai királylányé, Kasszandráé: a szép hercegnő mindent előre meglátott, mégsem hitt neki senki, nem hallgattak figyelmeztető, vigyázó szavaira, barát és ellenség egyaránt kigúnyolta; utólag aztán mindenki belátta, hogy minden jóslata bevált – Trója pusztulásáról éppúgy, mint a várost meghódító akháj fővezér, a Kasszandrát ágyas rabszolgaként hazahurcoló Agamemnón mükénéi király, és önmaga s közös gyermekeik brutális meggyilkolásáról. Hasonló önbeteljesítő jóslatot ábrázolt az A sárga veszedelem című olajfestmény, amelyet éppen százhúsz éve kapott ajándékba II. Miklós orosz cár rokonától, II. Vilmos német császártól. A képen – amelynek vázlatát maga a császár készítette – hét nő látható harci díszben, amint egy hegytetőről aggódva figyelik a vihar közeledtét. A nők fölött hatalmas fehér kereszt függ az égbolton, egy szárnyas angyal gondterhelten mutat a viharfelhők irányába tüzes karddal a kezében. Egy távoli felhőben Buddha ül keresztbe tett lábbal. A vihar egyik villáma már le is csapott a síkon elterülő, soktornyú városra, és a tűz dühöngve terjed tovább. Hogy az allegória jelentése teljesen nyilvánvaló legyen, a német uralkodó a festményhez kísérőlevelet csatolt e szavakkal: „Az európai hatalmakat megjelenítő női alakokat egybehívja Mihály arkangyal – akit a mennyből küldtek –, hogy egyesüljenek a buddhizmus, a pogányság és a barbarizmus rohama ellen a Kereszt védelmére.” A „sárga veszedelemre” egyébként nemigen kellett figyelmeztetni az oroszokat, megtette azt már (mások mellett) Bakunyin anarchista forradalmár és Szolovjov teokratikus vallásfilozófus is, azt jósolva, hogy a japánok és/vagy a kínaiak rövidesen lerohanják és elfoglalják Európát. Hasonló aggodalmat fogalmaztak meg száz éve angol történészek és politikusok is, például a Brit Birodalom kínai tengeri vámhivatalának egykori vezetője.
Jó száz év elteltével úgy tűnik, ismét „kísértet járja be Európát”, bár nem annyira a sárga, mint inkább más színű veszedelem kísértete.

KSH - Magyarország népességét 18 százalékos csökkenés mellett 8,7 millióra becsli az Eurostat 2080-ra
2015. július 29.
Az Eurostat népességprognózisának fő változata 2080-ig becsli előre az unió országainak népességét. Az eredmények szerint az EU-28 népessége századunk közepéig fokozatosan növekszik, 2050-ben 525,5 millió főt tesz ki, majd ezt követően lassú csökkenésbe megy át, és 2080-ra 520 millió főre mérséklődik. Ez még mindig magasabb, mint az előrejelzés kezdetén számított 508 milliós népességszám.

Kivándorló országgá válik Magyarország
2015. július 31.   
A kivándorlás immáron nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban, így ha mérleget lehetne vonni a bevándorlással, az igazság az lenne, hogy Magyarország egyre inkább kivándorló országgá válik - állapítja meg a KSH Népességtudományi Intézete által nemrégiben készített Demográfiai Portré. 2014 legelején mintegy 330 ezer magyar állampolgár élt az európai országokban, míg más becslések 2013-ban több mint fél millióra tették a Magyarországon született és külföldön élő személyek számát.

Nyugat-Európa sem bírná a magyarországi nyomást
2015. július 30.
Napi Gazdaság Online
A Magyarországra érkező illegális határátlépők és a népesség száma alapján Németországnak több mint kétmillió, Nagy-Britanniának több mint másfél millió, Romániának pedig félmillió migránst kellene fogadnia az év végéig – derül ki a Napi Gazdaság összeállításából. Egy ilyen mértékű migrációs nyomást ezek az államok sem viselnének el egykönnyen. Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi tájékoztatása szerint a hét végéig több mint 95 ezren lépték át illegálisan a magyar határt, az év végéig pedig akár 250-300 ezer migráns is érkezhetne Magyarországra, ezért van szükség a déli biztonsági határzárra.
A teljes írás itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu/cikk/51643/


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.
Köszönettel: Járdi Attila
A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen -  feliratkozhat az alábbi web-címen:http://groups.google.com/group/nepesedes
A Magyar Családokért a Megmaradásért Közhasznú Alapítvány
LAST_UPDATED2