Payday Loans

Keresés

A legújabb

CIGÁNYÉLET PDF Nyomtatás E-mail

Oroszlános Udvar

CIGÁNYÉLET

Cigányok városa

Cigányok városa

Federico García Lorca versének címe valójában A spanyol csendőrök románca
A cigányok és a muzsika

A cigányok és a muzsika

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY ● Nem tudom, hol találtam rá, nem tudom, igaz-e, de olyan szép, hogy idézem: „Cigány zenészek a történelem folyamán mindig Magyarországon éltek a legtöbben.”
Vihar a spájzban

Vihar a spájzban

NEMESKÜRTY HARRIET ● Választások után, de még kormányalakítás előtt súlyos gond nyomasztja az uniós vezető tagállam, Németország megmondómédiáját
A cigányság megfigyelői és a toposzok

A cigányság megfigyelői és a toposzok

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY ● A férfiak lopnak és becstelenek. A nők fiatalon kívánatosak és csábítóak, öregen csúfak és megátkoznak. Összességében haszontalan és káros teremtmények. Irigylésre méltóan szabad vademberek.

Az előítélet

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY ● Mi is az előítélet? Indokolatlan, igazságtalan elmarasztalás, negatívan elfogult érzelem. És a tapasztalat, az óvatosság, a félelem?
Laso-j o Del! Jó az Isten!

Laso-j o Del! Jó az Isten!

Jó pár évtizede annak, hogy Hodász, az Isten háta mögötti nyírségi falu a magyar értelmiség egyik jelentős zarándokhelye lett.
Cigány rabszolgaság

Cigány rabszolgaság

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY ● Cigány rabszolgaság Európában? A XIX. század derekán? Akkoriban, amikor Liszt tanulmányt ír róluk és zenéjükről?
Fényerdők, Molnár Zoltán fotográfiái

Fényerdők, Molnár Zoltán fotográfiái

Molnár Zoltán erdélyi cigányokról készült fotósorozata nyerte el a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Fehéren:Feketén – Felelősen a cigány-magyar együttélésről címmel meghirdetett fotópályázatának harmadik díját.
Cigánia (I. rész)

Cigánia (I. rész)

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY ●  Soha nem volt országuk, nem voltak területi követeléseik. Az évszázadok során állítólag fel-felmerült a gondolat, hogy saját államot alapítsanak, de minden ilyen kísérlet kudarcba fulladt. Cigányország nem volt, és talán soha nem is lesz.