Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mindent anyámról PDF Nyomtatás E-mail
INGYEN FILM-SZÍNHÁZ AJÁNLATOK
2015. július 04. szombat, 07:06

Mindent anyámról/Todo sobre mi madre/

spanyol filmdráma, 97 perc, 1999 (16)
Kérek értesítőt a film következő vetítéséről

Leírás

Feliratozva a teletext 333. oldalán.
Egy görög mondás szerint csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét. Manuelára nem igaz ez a mondás. Azon az estén, mikor egy autó halálra gázolja Estebant, a fiát, Manuela minden könnyét kisírja. S ahelyett, hogy tisztábban látna, a jelen és a jövő teljesen összekuszálódik benne. Fia egy hátrahagyott naplójában az alábbiakat olvassa: "Tegnap anyám egy fényképet mutatott nekem. A fele hiányzott. Úgy érzem, az életemből is hiányzik ez a rész." Az apjáról volt szó. Manuela sosem beszélt róla fiának, nehéz lett volna megmagyarázni, hogy a férfinek nagyobb mellei vannak mint neki és hogy Lolának hívják. A hallgatás mint egy szörnyű bűn, úgy nehezedik vállaira. Elhatározza, hogy megkeresi Lolát, hogy elmondja neki, volt egy fiúk, aki már halott.


Bemutató dátuma: 2000. március 16. (Forgalmazó: Budapest Film)

rendező:
forgatókönyvíró:
zeneszerző:
operatőr:
producer:
vágó:
szereplő(k):
Manuela
Huma Rojo
Hermana Rosa
Agrado
Nina
Esteban

Linkek:

Kapcsolódó írások:

PORT.hu2014. február 26.: Idegenek a vadnyugaton avagy a legjobb idegen nyelvű filmek az Oscar-díj történetében
"A legjobb idegen nyelvű film kategóriáját régebben a Legjobb Külföldi Filmnek hívták és 1947 óta létezik. Lényege, hogy évről évre minden nemzet jelölhet egy filmet saját termésből az Oscarra, amelyekből az Akadémia végül 5 filmet szavaz be a végső megmérettetésre."
Index2000. április 2.: A jó ízlés határőre
Mancs2000. március 30.: A langyosat kiköpi
Népszava2000. március 16.: És színész benne minden nő - férfiak nélkül

Díjak és jelölések:

BAFTA-díj (2000) - Legjobb rendező: Pedro AlmodóvarBAFTA-díj (2000) - Legjobb nem angol nyelvű film: Agustín AlmodóvarPedro AlmodóvarBrit Független Filmdíj (1999) - Legjobb idegennyelvű film: Pedro AlmodóvarCannes-i fesztivál (1999) - Legjobb rendező: Pedro AlmodóvarCannes-i fesztivál (1999) - Ökumenikus Zsűri díja: Pedro AlmodóvarCézár-díj (2000) - Legjobb idegennyelvű film: Pedro AlmodóvarEurópai Filmdíj (1999) - Legjobb film: Agustín AlmodóvarEurópai Filmdíj (1999) - Legjobb női alakítás: Cecilia RothEurópai Filmdíj (1999) - Közönségdíj: Pedro AlmodóvarGolden Globe-díj (2000) - Legjobb idegennyelvű filmOscar-díj (2000) - Legjobb idegennyelvű film: Pedro AlmodóvarSan Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál (1999) - FIPRESCI Az év filmje: Pedro AlmodóvarBAFTA-díj (2000) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Pedro AlmodóvarCannes-i fesztivál (1999) - Arany Pálma jelölés: Pedro Almodóvar

+

Mindent anyámról

MINDENT ANYÁMRÓL

Pedro Almodóvar—Samuel Adamson

Mindent anyámról

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

A darabban a szerző erős kifejezéseket használ!

Fordította: Prekop Gabriella

Bemutató: 2010. február 27-én a Pesti Színházban

(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 22.00)

"Ajánlom anyámnak, és azoknak a nőknek, akik szerepeket játszanak, azoknak a férfiaknak, akik nőket játszanak." (Almodóvar)

Felkavaró, érzelmes történet egy anyáról, Manueláról, aki egy szörnyű tragédia után elutazik fiatalsága színhelyére, Barcelonába, hogy megkeresse fia apját. De az emlékek után kutatva csak régi barátját, a transzvesztita Agradót találja meg, megismerkedik Rosával, a prostituáltakat gyámolító apácával, és annak a híres színésznőnek lesz az asszisztense, akit fia, Esteban rajongásig szeretett. A magányos nők között sorsszerű, mély barátság szövődik... Egy új, több szálon futó történet veszi kezdetét, amely talán csak egy kamaszfiú, Esteban képzeletjátéka, írói és rendezői kísérlete, hogy megtudja ki az apja, és megértse anyját, aki sohasem osztotta meg vele titkait.

A mű megrázó erővel beszél bűnről és erényről, pusztító, önző szenvedélyekről és a másokért való alázatos áldozathozatalról. A Mindent anyámról az elmúlt évtized egyik legsikeresebb európai filmjének, Almodóvar Oscar-díjas alkotásának színpadi változata, amelyet Magyarországon a Pesti Színház közönsége láthat először. A két női főszerepet, az anyát és a sztárszínésznőt Börcsök Enikő és Hegyi Barbara alakítja, a fiút Varju Kálmán, a transzvesztita barátot Epres Attila játssza. Az előadást a filmrendező Kamondi Zoltán állítja színpadra, akinek nevéhez több, jelentős szakmai visszhangot kiváltó színházi produkció is fűződik.

LAST_UPDATED2