Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
Népesedési hírlevél

Több születés és több halálozás
2015. június 24.
2015 első négy hónapjában 29 184 gyermek született, 3,0%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 48 929 volt, ami 2014. január–áprilishoz viszonyítva különösen nagymértékben, 12%-kal emelkedett. A természetes fogyás 19 745 fő volt, 4518-cal több az egy évvel korábbinál.

A nemzedék, amit tönkretesz a magány, az online játék és a pornó
Philip Zimbardo üzenete a fiataloknak
2015. június 15.
Balla Eszter (San Francisco)/valasz.hu
Vészharangot kongat Philip Zimbardo legendás szociálpszichológus új könyvében. A kikapcsolt férfi: Hogyan tette tönkre a technológia a férfi nemet? című munka állítja: a mai tinédzser és húszas generáció drámaian alulteljesít mind tanulmányokban, mind magánéletben.

Soha nem látott népmozgás Európa határain
Gavra Gábor 2015. június 19. (XIX/25)
Hetek
Összecsapások a francia–olasz határon, kamionokra kapaszkodó bevándorlók Calais-ban, négyméteres kerítés építése a magyar–szerb határszakaszon. Európát túlzás nélkül alapjaiban rázta meg a Földközi-tenger és Törökország felől érkező bevándorló- és menekülthullám. Pedig ez csak a kezdet: az unió százezer menedékkérővel nem tud mit kezdeni, miközben csak Törökország déli részén kétmillió szíriai és iraki várja sorsa alakulását.

Vészjósló térkép Európáról
2015. június 17.
Borbás Barna/valasz.hu
Beszédes Európa-térképet tett közzé nemrég a német Szövetségi Városügyi, Építészeti és Területfejlesztési Kutatási Intézet. (A Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium és a Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Szervezet közös intézménye. Székhelye Bonnban van.)

Nincs visszaút – végleges szakadék a magyar társadalomban
2015. június 18.
Magyarország és az európai társadalom egyik leglátványosabb törésvonala rajzolódik ki a bevándorlás visszaszorítására tett ellenintézkedések mentén.

Mindenben Huntingtonnak lett igaza
2015. június  23.
1996-ban jelent meg Samuel P. Huntington amerikai politikatudós A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyve, a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban még 1993-ban közölt tanulmányának bővebb kifejtéseként.
Huntington nem kevesebbet állított, mint azt, hogy a világ nem egy történelem utáni lét paradicsoma lesz, ahogy ezt négy évvel korábban Francis Fukuyama állította A történelem vége és az utolsó ember című művében, hanem jövőnket egy új társadalmi formátum, egy, az ösztönök és lokális értékek körül szerveződő társadalom (Huntington szavaival törzsi lét) fogja meghatározni. Ez a nyugati civilizáció szempontjából meglehetősen pesszimista prognózist feltételezi, hogy a különböző kultúrák és civilizációk állandó összecsapásokkal fenyegető konfliktusai lesznek a meghatározó erők a világ formálásában.

A helyzetünk pocsék, most kezdünk visszamászni a pincébe
2015. június 24.,
Bár harminc éve fogy a magyar, még mindig tehetnénk a népességfogyás ellen egy kicsit hatékonyabb kormányzati munkával, ha a kabinet nem épp a bevándorlás megállításával lenne elfoglalva. A magyar társadalom még mindig családpárti, de a potenciális szülők sokszor még azt sem tudják, hogy milyen juttatásokat kapnának az államtól, ha gyereket vállalnának. Kapitány Balázs demográfussal arról is beszéltünk, hogy menyire függünk attól, hogy a németek miképp szervezik a termelésüket.

Térképre tette a kormány a durva társadalmi különbségeket
2015. június 26.
Már a kormánynak is feltűnt, hogy hatalmas szakadék van gazdasági és társadalmi értelemben is az ország egyes részei közt, ezért készül egy előterjesztés, hogy ennek megfelelően tervezzék a közszolgáltatásokat. Íme négy térkép a különbségekről.
A teljes írás itt olvasható:


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.
Köszönettel: Járdi Attila
A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen -  feliratkozhat az alábbi web-címen:http://groups.google.com/group/nepesedes