Payday Loans

Keresés

A legújabb

Létminimum-vizsgálat PDF Nyomtatás E-mail
Létminimum ABC: emberhez méltó életszínvonal ma
2015. június 24. szerda, 11:44

Beszünteti eddigi létminimum-vizsgálatait a KSH

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: létminimummódszertanstatisztikaszegénységKSH;

Módszertant várt a statisztikai hivatal, mert az eddigi rendszer nem volt alkalmas rá, hogy reaális képet adjon a szegénységben élőkről és a leszakadókról - közölte a KSH. A létminimum eléréséhez szükséges összeg 2014-ben alig változott a 2013-as adatokhoz képest.

 

Havonta negyedmillió forintra volt szüksége egy tipikus, két felnőttből és két gyerekből álló családnak ahhoz, hogy a létminimum szintjén meg tudjon élni 2014-ben. Az összeg egészen pontosan havi 253 318 forintot tett ki, néhány száz forintos különbséggel ugyanannyit, mint az előző évben. Ebből az összegből 85 180 forint jut az élelmiszerekre - hangzott el a KSH szerdai sajtótájékoztatóján.

Egy ember 87 351 forintból tudott megélni tavaly a létminimum szintjén, ebből 23 954 forintot költött élelmiszerre.

Fotó: 

A KSH-nál azt is bejelentették, hogy ez volt az utolsó hasonló létminimum-számítás, mert a módszer felett eljárt az idő. A számítás annak érdekében újul meg, hogy a statisztikusok reális képet kaphassanak létminimum környékén és alatt élőkről. A jövőben azokra fókuszálnak, akik a szociális intézkedések alanyai kellene, hogy legyenek. A korábbi módszer a magyar háztartások mindössze 35 százalékát érintette, és nem mutatta meg a mélyszegénységben élőket. Ezért dönttt úgy a KSH, hogy eljött az idő a módszertan-cserébe.

Hogy mi lesz az új módszer, még nem tudni; a KSH novemberre ígérte az új metódus bemutatását a friss szegénységi adatok ismertetésével egy időben.

LAST_UPDATED2