Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nemzeti Hírháló hírlevél: 2015 június 15. PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
Nemzeti Hírháló hírlevél 2015 június 15.

ZARÁNDOKLAT MÁRIA JELENÉSEK és 
FÖLDANYÁNK ÉPÍTETT TÁJTEMPLOMAIBAN

SOMLÓSI LAJOSSAL, a tájtemplomok szakértőjével
11 nap: 2015. szeptember 3-13-ig
Részletek itt: egipatrona.hu
Kapcsolódó: A piramisok körül megállt az idő

GYORSMENÜ
• Feliratkozás
• Olvasás honlapon
• Napi programajánló
• Facebook oldalunk
• Támogatás-tagdíj
Jelen levőkLetöltési statisztika

Lármafákkal világítsuk ki Székelyföld határát!

Tekintettel arra, hogy Románia kormánya nem mondott le arról, hogy Székelyföldet egy román többségu óriás-régióba beolvassza, Székelyföld autonómiájára vonatkozó igényünknek pedig már a puszta megfogalmazását "bunügyi jelenségként" kívánja kezelni, és Székelyföld fovárosában, Marosvásárhelyen a magyarság minden tiltakozó megmozdulását betiltják vagy korlátozzák, szükség van egy újabb, tömegméretu megmozdulásra. A Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló ereju összefogással hozzuk Bukarest és a nagyvilág tudomására, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyjuk. A rendezvény jelmondata változatlanul az Önkormányzati Nagygyulés állásfoglalása: 
"Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkezo autonóm közigazgatási egységként képzelheto el a jövoben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni Románia számára is, amelynek megfeleloen, a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell."

Világítsuk ki lármafákkal ezeket a természetes, történelmileg kialakult regionális határokat 2015 októberének utolsó vasárnapján, október 25-én! 

Felkérjük Székelyföld határközségeinek és határvárosainak önkormányzatait, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, a civilszervezeteket, a helyi önkéntes tuzoltókat és közbirtokosságokat, és az érintett települések minden lakóját, hogy vállalják fel: aktív részesei lesznek a rendhagyó tiltakozó megmozdulásnak, amely akár muholdról is láthatóvá teszi Székelyföldet. 

Székelyföld körülbelül 750 km hosszúságú határán, kilométerenként gyújtsunk óriásmáglyát vagy esetenként, a helyi viszonyoktól függoen fényszórókat kapcsoljunk fel naplemente után, egy elore megállapított idopontban. 

Egyben felkérjük a határtelepülések önkormányzatait, hogy biztosítsanak egy gyülekezési pontot, ahol Székelyföld lakói, és a velük szolidaritást vállaló magyarok gyülekezhetnek, és egy szabadtéri ökumenikus istentisztelet után közösségi élménnyé tehetik a pillanatot, amikor kilométerenként kigyúlnak a lármafák Székelyföld határán! 

A gyülekezési pontok mindegyikében felolvasásra kerül az a beadvány, amely a székelyföldi önkormányzati határozatok szellemében szólítja meg újra Európa és a nagyvilág nemzetközi fórumait, emlékeztetve oket arra, hogy van egy nép a Kárpátok kanyarulatában, amely szabadon és békében akar élni, szabadon akarja használni anyanyelvét, élni akar az önrendelkezés jogával szüloföldjén, amely hazája is egyben. 

Felkérjük a széki székely tanácsokat, hogy jelen felhívást juttassák el az alább felsorolt határtelepülések helyi székely tanácsaihoz és önkormányzataihoz, hogy elkezdodhessen a felkészülés Székelyföld határainak kivilágítására: 
Marosszék: Szováta, Nyárádremete, Székelyhodos, Gernyeszeg, Beresztelke, Vajdaszentivány, Sárpatak, Mezocsávás, Mezosámsond, Mezobánd, Nyárádto, Lukafalva, Nyárádkarácson, Ákosfalva, Balavásár, Székelyvécke, 
Udvarhelyszék: Székelyandrásfalva, Újszékely, Székelykeresztúr, Bögöz, Székelyderzs, Kányád, Homoródszentmárton, 
Bardóc-Miklósvárszék: Alsórákos, Apáca, Bölön 
Sepsiszék: Hidvég, Elopatak, Ilyefalva, Kökös, Uzon, Réty 
Orbaiszék: Nagyborosnyó, Zágon, Kommandó, Kovászna, Zabola 
Kézdiszék: Gelence, Ozsdola, Bereck, Lemhény, Esztelnek, 
Csíkszék: Kászonaltíz, Csiksztentmárton, Csikszentgyörgy, Csíkpálfalva, Szépvíz, Gyimesközéplok, Csikszentdomokos, Gyimesbükk, Balánbánya, 
Gyergyószék: Gyergyószentmiklós, Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Bélbor, Maroshévíz, Gyergyóvárhegy, Gyergyóremete, Gyergyóalfalu 

Egyben felkérjük a határközségek és városok testvértelepüléseit, hogy nyújtsanak segítséget az esemény logisztikai elokészítésében, megszervezésében az érintett önkormányzatok igénye szerint. 

Marosvásárhely 2015.V.3. 

Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke 



Gondolkozz! Kapcsolódj be! Terjeszd!

Autonóm Székelyföld kell, olyan, amit fent lehet tartani, olyan, amelyik az erdélyi összmagyarságnak is fontos intézményi, kulturális bázisa! Ehhez áldozatokat kell hozni, mindenkinek, aki érintett és nem várakozni, hogy szépen sorjában megszaporodjanak mártírjaink. 

Mindenki tehet az autonómiáért! TE IS! Hogy? Támogassuk a Székely Nemzeti Tanács munkáját! 

Havi rendszeres jövedelmed 1%-át havonta utald az alábbi számlaszámok egyikére. Állítsd be határozatlan idejű átutalási megbízást, megjegyzés: Székelyföldi Autonómia Alap. Így megszámláltatik a székely és az is, aki igazából - nem csak az elvek, szimbólumok síkján, egyéni vagy "kiscsoportos" szinten - szimpatizál az autonómiamozgalommal. 

Asociatia Siculitas Egyesület 
Lej: RO76 OTPV 3200 0036 0774 RO01 
OTP Bank Románia - Marosvásárhely 
Forint:11705015-20001900 
OTP Bank Nyrt. Budapesti Régió 

Székelyföldi Autonómia Alap



Az USA nehézfegyvereket akar tárolni Kelet-Európában
2015. június 14., 09:23 magyartudat.com

A Pentagon komolyan fontolgatja azt a tervet, mely szerint nehézfegyvereket helyezne el Kelet-Európában, így Magyarországon is, minimum 5000 katonával, írja a The New York Times.

A jelentés magas rangú tisztviselőket nevez meg forrásként, mivel az Egyesült Államok kormányzata szerint jelentős lépés, mert ezzel elriasztanának egy esetleges Európa elleni orosz agressziót. 

Pentagon készen áll arra, hogy harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket és más nehézfegyvereket helyezzen több balti és kelet-európai országba. 


Washington folyamatosan tárgyal a lehetőségről szövetségeseivel, de eddig még nem született döntés. 

A Pentagon még nem hozta meg végleges döntését a nehézfegyverek tárolására Kelet-Európában, közölte az amerikai hadsereg szóvivője Steve Warren TASS hírügynökséggel. 

Az elmúlt néhány évben, az Egyesült Államok megnövelte a katonai képzések és hadgyakorlatok számát a NATO-n belül, mondta a szóvivő. 

Washington és szövetségesei ezzel a lépéssel reagálnának az ukrajnai eseményekre. 

Amerikai hadifelszerelést lehetne tárolni a szövetségesek bázisain, azaz Litvániában, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Romániában Bulgáriában, és Magyarországon. 

Kapcsolódó: 
A hihetetlenül ügyesen megtakarító Szijjártóék egy 167 milliós házat is vettek
Korrupció sztori - Szijjártó: nincs helye "homályosításnak"
Zuhanás: már kétharmad hagyta el az állami hírtévét
Szörnyű baleset az MTVA székházánál
30,000 troops, 6 rapid units: NATO increases military power in Eastern Europe
US poised to station heavy weaponry in eastern Europe
NYT: U.S. to move heavy weapons to Eastern Europe to deter Russia
Magyarország hetvenhét tankot ad Iraknak
A cseh külügyminiszter nem lát okot amerikai nehézfegyverek csehországi állomásoztatására
Martonyi: A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma
Haraszti: A holokausztért a magyar kormány már huszonöt éve bocsánatot kért
Ki küldte auschwitzbe a 460.000 zsidót Magyarországról? A tízezer hasznos zsidó és az egy millió alkalmatlan közül a cionistákat csak a hasznos érdekelte

Emlékeztető: "Ha valaki Európából bírálja Izraelt, akkor felhozzuk a holokausztot, ha pedig ebben az országban (Amerikában - a szerk.) kritizálja Izraelt, arra azt mondjuk, hogy antiszemita. És a szervezet erős, és sok pénze van, a kapcsolat pedig az amerikai és az izraeli zsidó intézmények között nagyon erős, ők pedig különösen erősek ebben az országban, mint ahogy azt Ön is tudja. És hatalommal rendelkeznek, ami rendben is van. Tehetséges emberek, hatalmuk és pénzük van, sajtójuk és más eszközeik, és a hozzáállásuk ez: "Izrael az én országom, ha igaza van, ha nincs". És nem állnak készen a kritikára. És nagyon könnyű antiszemitizmussal vádolni az izraeli kormány egyes lépéseit bírálókat, vagy felhozni a holokausztot és a zsidó emberek szenvedéseit, mint ami igazol mindent, amit a palesztinokkal teszünk." (Sulamit Aloni volt izraeli oktatási miniszter) 


Magyar Békekör az amerikai nehézfegyverek Magyarországra telepítése ellen
Budapest, 2015. június 15. hétfő MSZF

A Magyar Békekör hétfőn a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány amerikai nehézfegyverek és katonák Magyarországra telepítéséről tárgyal Washingtonnal, és ezzel veszélyezteti a magyar és más népek békéjét - jelentette a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum hétfőn. 

Az amerikai nehézfegyverek és katonák kelet-európai, köztük magyarországi telepítéséről a Reuters adott hírt szombaton Pentagon-forrásra hivatkozva. A Magyar Békekör kötelességének tartotta, hogy leleplezze a tervet, ezért elsőként adott hírt tervezett amerikai lépésről. 

A névtelenséget kérő amerikai hadügyi forrás szerint "Jelentős hadifelszerelést fogunk előre telepíteni Észtországba, Lettországba, Litvániába, Lengyelországba, Bulgáriába, Romániába és valószínűleg Magyarországra". Tankokról, gyalogsági harci eszközökről, nehéz fegyverekről, és ötezer amerikai katona kelet-európai állomásoztatásáról, köztük egy zászlóalj magyarországi telepítéséről tett említést. Minderről még nem született döntés, de konzultációk folynak a NATO-szövetségesekkel, és várhatóan a NATO védelmi minisztereinek e havi brüsszeli tanácskozásán döntenek róla - mondta a névtelenségbe burkolózó amerikai hadügyi forrás. 

A Magyar Békekör vasárnap arra szólította fel a magyar kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, valóban tárgyal-e amerikai haderő magyarországi telepítéséről, és mi az álláspontja az amerikai tervvel kapcsolatban. A Magyar Békekör feltételezi, hogy a kormány azért hallgat, mert ismeri a haderő-telepítési tervet, és nem utasította el, hanem tárgyal róla az amerikai kormánnyal, azaz tárgyalási alapnak tekinti a washingtoni katonai tervet. 

A kialakult helyzetben a Magyar Békekör képviselői hétfőn reggel eljuttatott üzenetükben sürgős találkozót kértek Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy megtudják tőle, milyen instrukciókkal készül a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozására, és megengedi-e a magyar kormány, hogy az Egyesült Államok felvonulási terepként használja hazánk területét Oroszország ellen. 

A Magyar Békekör szerda délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztérium előtt az amerikai haderő magyarországi telepítésének várható következményeiről. 


Belerángatni Moszkvát a háborúba
június 13, 2015 NemzetiArcvonal.net

Minden józanul gondolkodó ember tisztában van már azzal a ténnyel, hogy a nyugat célja, belerángatni Oroszországot egy háborúba. Másfél éve folyamatosan próbálkoznak azzal, hogy az ukrajnai incidensbe belekeverjék az oroszokat. Bár Moszkva érintettsége nem bizonyított -ezt már sok európai politikus elismerte-, ennek ellenére mégis szankció háborúba kezdtek az oroszokkal szemben. Igaz, hogy ezt a háborút Moszkva nyerte meg, de ez a tényeken nem változtat: ez egy támadás volt Oroszország ellen gazdasági téren. 

Vlagyimir Putyin idáig ügyesen védte ki azokat a főleg kijevi próbálkozásokat, melyek országát háborúba akarták sodorni. Ám az ukrajnai incidens óta először, Moszkva könnyen lépéskényszerbe kerülhet. Ukrajna igyekszik elvágni a Dnyeszter Menti Köztársaságot minden utánpótlásától, és minden gazdasági lehetőségétől, és gyakorlatilag teljes blokád alá vették a kis köztársaságot, melynek egyetlen szövetségese Oroszország. A köztársaságban 1500 orosz katona teljesít szolgálatot, akik megfelelően vannak felszerelve, de egy esetleges katonai támadást önmagukban nem tudnának kivédeni. Ez a kis köztársaság egyszer már sikeresen vert vissza egy katonai támadást orosz segítséggel, de egy teljes frontos ukrán-moldovai lerohanásnak nem biztos, hogy tudnának ellenállni. 

Moszkva másként nem tudja megvédeni katonáit anélkül, hogy nyíltan közbe ne avatkozna, ugyanis a Kijev és Moszkva között fennálló egyezményt, miszerint saját katonái számára utánpótlást szállíthat Ukrajnán keresztül, Kijev felmondta múlt hónap 25-én. Így Moszkva most már csak akkor tud utánpótlást szállítani, ha nyíltan közbeavatkozik, mert a kis köztársaságnak nincs fekete-tengeri partvidéke. Ukrajna és Moldávia pedig megtagadta az orosz repülők átrepülését országaik felett. 


Nem lesz olyan könnyű megbontani ezt a szövetséget!

Oroszország vagy elveszíti a kis köztársaságot, amelyet várhatóan lerohannak, vagy pedig beavatkozik. Ha ezzel összekötjük az elmúlt pár hét katonai eseményeit, akkor igencsak provokáció gyanús helyzet alakul éppen. Amerikai bázisokról Ukrajna hordja a fegyvert, amerikai konvoj halad át a határon, letakart szállítmánnyal, eközben Kijev offenzívába kezd ismét a donyecki területek ellen, sőt felmondja a saját katonái ellátását garantáló egyezményt Moszkvával. Egyúttal elkezdődött a Krím és Ukrajna között a határon átlépő emberek szekálása, megfejelve azzal, hogy a kijevi rezsim elszabotálta az utolsó minszki tárgyalásokat. 

Ezekből a jelekből egyértelműen látszik, hogy az amerikai fegyverlobbi hatására a kijevi bábkormány nem akar békét, sőt, összefogva Moldovával (Románia is érintett lehet) az egész környék lángba borítására törekszik. A cél pedig, Moszkvát belekeverni egy európai háborúba. Ezzel a nyugat felhatalmazást kaphatna arra, hogy azonnal katonai segítséget nyújthasson Ukrajnának, és ezzel háborúba rángatnák egész Európát. Milyen jó lenne ez az Egyesült Államoknak, amelynek gazdasága romokban hever, és így újra rommá varázsolhatná a legfőbb gazdasági riválisát, Európát. Kétszer már sikerült nekik. 

Szabó Ferenc - NemzetiArcvonal.net

Kapcsolódó: 
Biológiai fegyverlaboratóriumok az orosz határ közelében?
Francia képviselő: a kijevi rezsim pofátlanul figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot, és nyíltan és folyamatosan megsérti a Minszk-2.0 megállapodást
Kiderültek a Bilderberg-csoport titkai
Bilderberg találkozó a szomszédban - Ez lenne a világkormány?
Videó: Bilderbergers Flee From Press At Innsbruck Airport
Videó: Rothschild Head Confronted At Bilderberg
Támogatná-e, hogy multinacionális nagyvállalatok Magyarországot is beperelhessék "elmaradt haszon" címén?


Clintonné Vlagyimir Putyint fenyegeti, az őt megválasztóknak ígéri: ha megválasztják USA elnökének akkor Izraellel még szorosabb szövetségre lép és akkor Putyinra Oszama bin Laden sorsa vár.


Döbbenetes - Jön a menekültáradat
2015 június netextra.hu

Szerkesztőségünk előre leszögezi: nem kívánunk véleményt nyilvánítani a téma kapcsán, pusztán tényszerűen beszámolunk a jelenlegi és a közeljövőben várható történésekről a rendelkezésünkre álló információk alapján. FIGYELEM! a videó alatt egy fontos hozzászólás!


Mindazonáltal együttérzéssel tekintünk azokra az emberekre, akik családjuk biztonsága és élete védelme érdekében kénytelenek voltak elhagyni hazájukat. 

Rendkívül gusztustalannak tartjuk, hogy hazánkban parlamenti pártok a menekült témát meglovagolva politikai tőkét kívánnak kovácsolni ebből a katasztrófából. 

A tények

Több internetes hírportál, köztük a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az olasz és brit hírszerzés szerint még az idei nyáron akár félmillió ember is megpróbálhat majd eljutni Afrikából Európába. 

Ezzel egy időben Nick Cooke-Priest, a Bulwark brit hadihajó kapitánya elmondta, hogy Líbiában 450-500 ezer ember vár arra, hogy feljusson az embercsempészek valamelyik hajójára. 

A Brit védelmi miniszter nyilatkozatában kiemelte, hogy az európai országoknak szorosan együtt kell működniük a probléma megoldása érdekében, a hírszerzésnek fel kell kutatniuk a Líbiában működő embercsempész csoportokat, és fel kell számolni a pénzügyi forrásaikat. 

Olaszországban nagy a baj!

A védelmi miniszter kiemelte, hogy az idei évben már több tízezer migráns érkezett Olaszországba, még tavaly 170000. 

A videó leirása alapján a tengerből kimentett afrikai feketék elégedetlenek voltak az olaszországi ellátással és a körülményekkel, ezért fellázadtak. 

A téma kapcsán egy hozzászólás Gonda Istvántól: "Én itt lakom Szegeden, a szerb határtól 3 km-re. A minap beszéltem egy a határon járőröző rendőrrel. Azt mondta tudják, hogy a török-görög határnál is fél millió ember vár arra, hogy meginduljon Magyarország felé

A feleségem 2 napja volt Magyarkanizsán (ez kb. 10 km-re van a határtól a szerb oldalon). Azt mondta tele van menekültekkel, a főtér gyepén élnek, és várják a kísérőket, akik éjszaka átvezetik őket Szegedre. 

A szegedi utcákonmost már állandóan vannak menekültek. Összefogdossák őket a határon, azután kapnak egy ingyen vonatjegyet Debrecenbe és ezzel szélnek eresztik őket. Azt csinálnak amit akarnak. Nyilván rabolni fognak, hiszen ők is emberek, enni kell valamit." 


Kapcsolódó: 
Menekültáradat zúdul Magyarországra
Szerbia felkészült a magyar határ esetleges lezárásával járó nehézségekre
Tengerből kimentett négerek verik szét az olasz tengerparti városokat
Videó: Watch African migrants destroy southern Italy
Több uniós ország lezárta olasz határát
Fizettek az ausztrálok a csempészeknek, hogy visszavigyék a menekülteket
Gazdasági összeomlás Európában? Vészjósló előrejelzések!
Nálunk: TEK vs. kutyasétáltató néni
Lentiben megelégelték a cigányok bűnözését


Sisák Mihály: miközben nálunk egyesek plakátokat festegetnek... Így néz ki már élőben a bevándorlási helyzet Franciaországban, Calais mellett az autópályán ! ! ! Kamionokat, autósokat fosztogatnak az ezrével ott bolyongó menekültek.... 
Hamarosan ez a sors vár Európára, mely megint béna kacsa módjára tétovázik és a nagy liberalizmus jegyében büntetni készül azokat, akik korlátozni akarják a beáramlást.... 


Zoltan Vass: Több száz menekült, köztük afrikai országokból és Szíriából érkezett bevándorlók várakoznak napok óta Milánó központi pályaudvarán. Amikor is egy afrikai szóváltásba keveredett egy ellenőrrel majd egyszerűen levágta karját egy machete-vel! 
Utána elszabadultak az indulatok! A rendőrök elfogtak három embert A vonatellenőr karját az éjjel vissza varrták - Napok óta folyamatosan a bevándorlok vannak a helyi hírekben Olaszországban, annyira komoly a helyzet! 

Kapcsolódó tovább: 
Ferenc pápát az 50 legtekintélyesebb 'zsidó' személy sorába emelték
Ferenc pápa: a bevándorlók is a testvéreink
A Máltai Szeretetszolgálat is ellenplakát-mémmel állt ki a menekültek mellett
A bevándorlók el fogják pusztítani a fehér embert


Viszlát, Habsburgok!
Veczán Zoltán 2015. június 14. MNO

Minden évszázadban legalább egyszer megpróbáltunk megszabadulni a Habsburg család uralmától, 1707. június 13-án először történt meg az addig elképzelhetetlen: a szabadságharcosok megfosztották a magyar tróntól a dinasztiát.

"Eb ura fakó, József császár mától nem királyunk!" - kiáltotta Bercsényi Miklós kuruc főgenerális, miután II. Rákóczi Ferenc fejedelem maga vezette fel I. József trónfosztását az ónodi országgyűlésen; ezzel megszakadt a Habsburg-ház évszázados uralma Magyarország felett. Az új király választását a következő országgyűlésre halasztották, addig pedig Rákóczira bízták az ország feletti fejedelmi hatalom gyakorlását. 


Orlai Petrich Soma: Az ónodi országgyűlés

A kuruc fénykor

A Rákóczi-szabadságharc az előző években érte el csúcspontját: 1706-ra gyakorlatilag az egész ország kuruc kézen volt, néhány nagyobb várat, a császárhű Szászföldet és a Határőrvidéket kivéve, annak ellenére, hogy a spanyol örökösödési háborúban ekkor már az osztrák-angol szövetség állt győzelemre a Rákóczit támogató francia-bajor csapatokkal szemben. A kuruc hadsereg ekkor már 70 ezer főt számlált, bár felszereltségében elmaradt a császáriaktól. XIV. Lajos francia király ugyanakkor azzal az ürüggyel vonakodott a nyílt szövetségkötéstől, hogy nem szövetkezhet lázadókkal. 

Kiegyezés vagy sem?

A két fél kiegyezését sürgették Ausztria szövetségesei, Anglia és Hollandia is, ugyanakkor az 1705 ősze óta tartó tárgyalások ekkorra megrekedtek. Bercsényi, a tárgyalások vezetője ugyanis ragaszkodott az Aranybulla 1687-ben eltörölt ellenállási jogának visszaállításához, amitől Bécs ódzkodott, ahogy Erdély külön fejedelemségként megtartásától is, amelynek fejedelmi címéről Rákóczi nem volt hajlandó lemondani - az Erdélyi Fejedelemség függetlenségét és magyar kézben tartását már Bocskai István fejedelem utódai lelkére kötötte. 

Pénzhiány és a libertás

Ugyanakkor számos társadalmi és gazdasági probléma volt, amely orvoslásra várt: ezek közül az egyik a harcoló jobbágyok és nemesek közötti érdekellentét volt, amely végigkísérte a felkelés nyolc évét, a vetési pátens ellenére, amely mentesítette a harcoló jobbágyokat minden közteher alól. 

Egy másik gond - francia segélyek ellenére - az állandó pénzhiány volt, amelyet a fejedelem, miután a pénzverdés bányavárosok - Körmöcbánya és Nagybánya - elfoglalása ellenére nem jutott elég nemesfémhez, milliónyi rézpénz kibocsátásával próbálta orvosolni, amelyekre óriási személyes vagyona jelentette a fedezetet; ezekkel a "Pro Patria et Libertate" feliratozásuk után libertásnak elnevezett érmékkel fizették a zsoldot, ezek azonban egyre inkább elértéktelenedtek. Végül a fejedelem legjobb meggyőződése ellenére 1706-ban már adó kivetésére kényszerült; ezt a helyzetet is fel kellett oldani valahogy. 

Időszerű országgyűlés, véres nyitány

Ezért Rákóczi országgyűlést hívott össze, amelyet 1707. május 31-én nyitottak meg. A felvetett gazdasági kérdések aktualitását jelezte, hogy június 9-én Turóc vármegye követei sérelmeik hangoztatása mellett meg akarták volna tagadni az adófizetés rájuk eső részét; a kialakult vita odáig fajult, hogy Rákóczi az ellene vádaskodáson megsértődve lemondásával fenyegetőzött. Erre hívei karddal szereztek igazságot a turóciakon (címlapképünkön, Orlai Petrich Soma híres festményén a Rákóczi lábához borulva kegyelmet nyerő Zay András turóci ügyvéd látható), a megmaradtakat pedig védőőrizetbe helyezték. 

Az események Rákóczit visszarettentették volna, aki nem akart zsarnoknak tűnni, de végül a szenátus meggyőzte, hogy éppen hogy siettetni kell a trónfosztást. 

Az első közteherviselés

Előtte azonban elrendezték a rézpénzek és az adózás ügyét: a libertásokat leértékelték, kijelentve, többet nem veretnek; és sor került egy olyan adóügyi reformra, amelyhez jelentőségében csak a százötven évvel későbbi jobbágyfelszabadítás fogható: bevezették a közteherviselést. Azaz a nemeseknek, papi személyeknek, polgároknak és közembereknek egyaránt adózniuk kellett: szakítva a feudalizmussal egy polgári jellegű, sajátos vagyon- és személyi jövedelemadót vezettek be (a közteherviselés fogalmat Rákóczi használta először anyanyelvünkön), hazánk történetében az 1542-es vagyonadótól eltekintve először törvénykezve a nemesek adókötelezettségéről. 

Eb ura fakó!

Június 13-án Rákóczi maga személyesen terjesztette az országgyűlés elé a Habsburg-ház trónfosztásának javaslatát, Bercsényi pedig támogató beszédet tartott a javaslata mellett. "Eb ura fakó!" - hangzott el Bercsényi beszéde végén, utalva arra, hogy kutyának (sem) ura a fakó (szőke) császár. Az országgyűlés elfogadta a trónfosztási javaslatot, a vonatkozó cikkelyben pedig így fogalmaztak: "teljes jókedvünkből és szabad akaratunkból hazánkban interregnumot lenni vallunk, tudniillik országunkat király nélkül lenni jelentjük és hirdetjük", Rákóczit pedig megbízta a fejedelmi teendők ellátásával és a király személyének kiválasztásával. 

Királycasting

Rákóczi pedig királyt próbált találni az országnak, de első jelöltje, a bajor választófejedelem, Miksa Emánuel visszautasította a koronát, mivel az örökösödési háborúban elvesztette Bajorországot; ugyancsak kitért a lehetőség elől Frigyes porosz király, mivel a Habsburgok szövetségeseként nem fogadhatta el a koronát. (Ennek ellenére nem a trónfosztás vágta el a békekötés lehetőségét a Habsburgokkal, hiszen a császáriak Erdély és a nemesi ellenállás ügyében hajthatatlanok voltak.) 

A vég

Végül a hadiszerencse is a kurucok ellen fordult, egy évvel a nevezetes országgyűlés után, 1708. augusztus 3-án Trencsénnél csatát vesztettek, ekkortól dezertálások és a kitört pestisjárvány nehezítette a helyzetet; a kurucok Északkelet-Magyarországra szorult vissza. Rákóczi szövetségesek megnyerése érdekében külföldön tárgyalt, ez idő alatt a helyettesének kinevezett Károlyi Sándor tudta és beleegyezése nélkül békét kötött a császárral, a kurucok pedig Majténynél letettél a fegyvert 1711. április 30-án. 

A béke egyrészt kedvező volt: amnesztiát adott a szabadságharcosoknak, biztosította a vallásszabadságot, az országgyűlés összehívását, rendezte a rendi sérelmeket, de a szabad királyválasztás jogát nem állították vissza, és önálló magyar hadsereg felállításáról sem rendelkezett; emellett bebetonozta a rendi kiváltságokat, ezzel eltörölve a fejedelem polgári társadalom irányába tett intézkedéseit, például a közteherviselést. 

Rákóczi pedig már soha többet nem tért haza Magyarországra, habár a béke hűségeskü fejében még birtokaiban is meghagyta volna a fejedelmet: birtokát császárhű nemesek között osztották fel. 

(A cikk Szilágyi Sándor: A Magyar Nemzet Története, Dr. Márki Sándor: II. Rákóczi Ferenc, az Ado.hu, valamint a vonatkozó Wikipedia-cikkek alapján készült.)

Kapcsolódó: 
Orbán: "joga van a népnek elkergetni a kormányt"


Dr. Molnárfi Tibor: Ellenállási záradék

Két ifjú kollégánk egy harmadik, az előző kettőhöz nagyon jól illeszkedő kérdést már föltenni sem mert a mai fiataloknak. Ez az lett volna, hogy hallottak-e már a Szent Korona Tanról, s ha igen, mit tudnak róla? Valljuk be: sokan nem tudnának semmit mondani, vagy ha mégis, akkor azt jobb nem meghallani. Pedig - ha mást nem - a Szent Korona eszméje nyugalmat és békét teremhetne a Kárpát-medencében. Könyvtárnyi irodalom szól erről, a világon egyedülálló eszme-rendszerről, amelyet évtizedekig agyonhallgatottak, annyi minden más értékhez hasonlóan. Most következő interjúnkban egy témakört ragadunk ki, amelynek van némi áthallása az országgyűlési választások eredménye körüli ellentmondások következtében. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett ellenállási záradék. Bunyevácz Zsuzsa Molnárfi Tibort, az Összmagyar Testület főtitkárát, a Szent Korona Tan kutatóját kereste meg. 
Bunyevácz Zsuzsa: Dr. Molnárfi Tibor, az Összmagyar Testület főtitkára, a Szent Korona, illetve a Szent Korona Tan kutatója. 

Dr. Molnárfi Tibor: Én úgy gondolom, hogy a magyarság életének központja a Szent Korona, és a Szent Korona eszme. Ebből következik, hogy erről mindent tudni kellene, legalább azon a szinten, hogy a kecskeméti pásztor a subáját magára húzva hordja. Sajnos ezt nem ismerik, iskoláinkban nem tanítják, hanem egy valamiféle sematikus, nagyjából a XVIII. század végén elkezdődött eszmekörben a Szent Koronáról összevissza beszélnek. Megtámadták magát a tárgyát és az egységét. A Szent Korona eszmét, mint olyat valami maradi, élettől idegen eszmét tálalják a nagyközönség elé. 

Bunyevácz Zsuzsa: Az ellenállási jog gondolatának nyomaival mikor találkozunk először a Szent Korona Tanban?

Dr. Molnárfi Tibor: Lényegében írásos dokumentummal is igazoltan két nagy kifejtési időpontot jelölhetek meg. Az egyik, akármilyen furcsa a Vérszerződésben, melyet Anonymusnak a Gesta Hungaroruma írásban is rögzít, és abban az úgynevezett ellenállási záradéknak a lényege már benne van. Másodszor megjelenik 1222-ben, amikor kifejezetten, mint ellenállási záradékot tanítják ma is a történészek, történelemkönyveikben. Végül pedig az ellenállási záradék megjelenik ismét, napirendet kap, és ezért nem jelöltem harmadik időpontnak az 1867-es Kiegyezésben, amikor ebben a határozatban azt találjuk, hogy ez a Habsburg Házzal kötött szövetségünkkel függ össze. Az általuk számunkra tett kedvezményről, engedményekről lemondunk, és ettől kezdve az ellenállási záradék minket nem kötelezhet, újból érvénybe lépett. 

Bunyevácz Zsuzsa: Mi az az ellenállási jog vagy záradék?

Dr. Molnárfi Tibor: Werbőczynek az 1517-ben megjelent Hármas Könyvéből idézzük, hogy hogyan szövegezi meg könyvének I. rész, 9. címoldala, 6. paragrafusban ezt az úgynevezett ellenállási jogot ő így rögzítette, idézem, amely az V. és VI. fejezetben, mármint a Gesta Hungarorum V. és VI. fejezetében így jelenik meg. 
"Hét férfiú szabad akarattal és egyetértéssel vezérül és parancsolóul választotta magának, sőt, fiainak is a végső nemzedékű Álmost, Ügyek fiát és azokat, akik az ő nemzetségéből állnak. Hogyha valaki utódai közül, mármint, Álmos és utódai közül hűtlen lenne a vezér személyéhez, vagy egyenetlenséget szítana a vezér és rokonai között, a bűnösnek vére omoljon, mint ahogy az ő vérük omlott az esküben Álmos vezérnek tettek. Majd pedig, hogyha valaki Álmos vezér, és a többi fejedelmi személyek utódai közül az esküvel kötött megállapodásokat meg akarná szegni egy életre átok, sújtsa." Mindezt, ha lefordítjuk hétköznapi nyelvre, azt jelenti, hogy egyrészt az ország hatalmi rendszerét határozzák meg, választanak maguk fölé egy főt. Ez az egyik félnek a kötelezettsége, ha ezt nem teljesíti, életével fizet, sőt előírja itt már Anonymusnál azt is, hogy köteles részt venni minden tanácskozásban. A második oldala az ellenállási záradéknak az a kötelezettség, amely a népet kötelezi: ha pedig az uralkodási rend által a szerződésben megállapított rendjével szembeszegülne valamilyen formában, vagyis, hogy viszályt szít - ez volt Koppány esete - vagyis a fő, a vezér, a király megsértené a népnek a jogát, amely egy szerződésben a törvényesen vezérül választása után és közben a meghatározott történelmi keretek között előírtak, és amelyet ő is elfogadott, akkor ennek ellenállhatnak, mármint, a nép a nélkül, hogy ezért büntetést vonnának magukra. 

Bunyevácz Zsuzsa: Nézzünk egy konkrét példát. Az ősi magyar Alkotmány tükrében, hogyan látja az Erzsébet-hídi eseményeket?

Dr. Molnárfi Tibor: Éppen az Erzsébet-hídi eset mutatja azt meg, hogy a magyar nép, ha törvénysértés történt, márpedig itt egyetemesen, közfelfogás szerint az a vélemény, hogy sérült a törvény a választásnál, joga van ez ellen bármikor, bárhol gyülekezni. Ezt a véleményét kifejteni, és kérni az illetékesektől azt, hogy erre feleletet adjanak, vagy a törvénysértést orvosolják. Az Erzsébet- hídi tüntetés klasszikus példája annak, hogy az ősi Magyar Alkotmány mennyire időszerű, és tulajdonképpen napjainkban is mennyire érvényes. 


Bunyevácz Zsuzsa: Mi a helyzet napjainkban a Szent Korona Tan megítélésével?

Dr. Molnárfi Tibor: Az igazi véleményem a Szent Korona Tanból következik, hogy ad egy: a Szent Korona Tan lehet, hogy nem érvényesül, de mindenféleképpen hatályban marad. A Szent Korona Tan soha semmilyen körülmények között nem váltható le. Ezért például valójában a magyar Szent Korona eszmének az egyik lényeges eleme az úgynevezett kogens, mindig kötelező eljárásjogi szabály, amely szerint törvényesen törvényt csak úgy lehet hozni, ha ezt a kogens eljárási szabályt betartják, amely így szól. Nem lehet törvényesen ítélkezni, például, amikor idegen hadsereg tartózkodik az ország területén, vagy ennek megfelelő olyan külső nyomás nehezedik az országra, amely azzal teljesen egyenrangú, mintha a saját fegyveres csapataik itt tartózkodnának. Ilyenkor mi történik a Szent Korona eszme szerint, és a kogens eljárási jogszabály szerint? Provizórikus helyzet alakul ki, erre számos történelmi példa van, ilyen például Károly Róbert esete, aki közismerten kiváló királyunk volt, de nem törvényesen koronázták meg, nem a kogens eljárási jogszabály szerint, így háromszor kellett megkoronázni. Ez a helyzet volt az 1919-es bolsevista forradalom után. 1922-26-ig nemzetgyűlés ült össze, hogy átvizsgálja azokat a törvényeket, amelyek továbbra is jók, szükségesek, újból elfogadták csak ezután vált törvényerejűvé, ezután vált érvényessé. 1944. március 19.-től kezdve 1991. júniusáig, amíg ki nem vonult a szovjet haderő Magyarországon törvényesen nem lehetett törvényt hozni, mindenkire kötelező volt az, ami a józan ész és az emberi együttélés normál szabályaihoz tartozik, legyen a közlekedés, vasúti menetrend, de valójában a provizórikus helyzetet 1991. júniusa, a szovjet csapatik kivonulása után lehetett volna rendezni, ez azonban nem történt meg. A mondottakból az is következik, hogy a Szent Korona eszme ma is él, de nem tudja kifejteni a hatását. Én úgy látom, hogy egy olyan megdöbbentő jelenség zajlott le az elmúlt lényegében tíz évben, de főként amióta átvitték a Szent Koronát a Nemzeti Múzeumból a parlamentbe, amely mindenkit meglepett: statisztikai adatok szerint csak egyetlen évben több mint egymillió ember látogatta meg. Sehol, semmikor nem volt a magyar népnek még egy olyan jele, mint a Szent Korona, amely annyiszor, annyi helyen olyan iszonytató példányszámban lenne megtalálható, házak falán például, amely önmagában többszörösen meghaladja az összes többi jel, jelvény ábrázolását. Ismereteket kell fejleszteni, a konkrét tényeket kell elmondani, azokat, amelyekben biztosak, hagyni a történelem további kedvező alakulására, amit Deák Ferenc olyan szépen mondott ki annak idején, hogy az ellenállási jogról nem lehet lemondani, mert amely nép fél a büntetéstől az örökre elveszíti. A jognak a visszaszerzése mindig költséges. 

Bunyevácz Zsuzsa: Milyen jogi lehetőség van arra, hogy a Szent Korona Tan ismét érvényesülhessen?

Dr. Molnárfi Tibor: A Szent Korona eszme egy olyan jogi eszme, amely önmagában definiálja az uralmi rendszert, amely bármely magyar alkotmány mellett él, ezért előbb, vagy utóbb talán elő lehet venni ezt a kérdést. Ha a magyar történelmet valaki vizsgálja, láthatja, hogy a Szent Korona tan, a Szent Korona eszme és maga a Szent Korona is mélypontokról egyszer csak újból a centrumba kerül, egyszer csak újból a magyar népnek a legjobbat hozza, a fölemelkedését, a sikerét hozza. Mitől Szent a Szent Korona? Attól, hogy felajánlották az ősi több ezer éves magyar meggyőződésnek megfelelően a magyarok Nagyasszonyának, Boldogasszonynak, Szűz Máriának és, hogy ez a kettő azonos nem kisebb személy azonosította be, mint Szent Gergely. A Szent Koronával kapcsolatos k érdéseket függetlenül az éppen meglévő esélyektől, amelyek néha szorongatóak, néha kétségbeejtően nehéz helyzet jelzői mindig, mindenütt valami más, tőlünk független, tőlünk nagyobb akarat következményeként kivédhetetlenül érvénysül. Ez az a remény, amely úgy látom továbbra is lesz a magyar népnek jövője, lesz a Szent Korona eszmének jelene, és így a magyarság ismét, hogy úgy mondjam, felvirágzik. 

Érdemes eljátszani a gondolattal: ha a Szent Korona Tannak lett volna jelene az elmúlt 5 évtizedben, akkor nem szocializmus lett volna. Ha nem szocializmus lett volna, a magyarság már rég felvirágzott volna. Bunyevácz Zsuzsa beszélgetett Molnárfi Tiborral, a Szent Korona Tan kutatójával. 

Kapcsolódó: 
Dr. Molnárfi Tibor: Őfelsége a Szent Korona 3.
Kocsis István: A Szent Korona misztériuma
Egyre több román újságíró és történész mondja ki: Romániának semmi joga nincs Erdélyhez
Arról szavaztunk, hogy Akarjuk-e, hogy a magyar parlament törvényt alkosson a kettős állampolgárságról
Trianon-95 - Patrubány Miklós beszéde Versailles-ban
Morvai Krisztina Trianon felülvizsgálatát kérte az Európai Parlamentben
Magyarországot visszakormányozzák a múltba?
PÁRTOK NÉLKÜLI PARLAMENT (Országház-Nemzetgyűlés)
Egy romániai jászvásári könyvtár a világ legszebb könyvtárainak toplistáját vezeti
Él nemzet e hazán - Bryan Cartledge: Megmaradni. A magyar történelem egy angol szemével

HonlapLeiratkozás