Payday Loans

Keresés

A legújabb

A politizáló juhász élete, halála és temetése PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
ELIT - HIVATÁS, POKOLJÁRÁS, ÁRULÁS, XX-XXI.SZ.
2014. december 04. csütörtök, 08:07

Váradi András, az alcsúti kisjuhász temetése

https://www.youtube.com/watch?v=_Kd8k_ss6e0


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2014. okt. 11., 23:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
More Sharing Services

Próbálták megvesztegetni, megfenyegették, földjét nemrég letarolták. Váradi András mégis elindul az alcsúti polgármesteri székért, bár tudja, kell még tanulnia. Elmondja, hogyan lett gazdálkodó, miért segít a szegényeknek, és milyen kecskét fejni, amikor az embert személyesen Orbán Viktor lesi.

magyarnarancs.hu: Köztudott, hogy a földbérleti pályázatok kapcsán ön Mészáros Lőrinccel szemben maradt alul, és veszített el több száz állatot és sok legelőt. De korábban milyen volt a viszonyuk? Ismerték-e egymást, volt-e például munkakapcsolatuk?

Váradi András: Amikor tizenkilenc évesen megkaptam a jogosítványomat, az első utam Mészáros Lőrincékhez, vagyis az ő édesapjához vezetett. Tőlük akartunk venni borjút. Ám miután megláttuk, milyen körülmények között tartják az állatokat, nem hittünk a szemünknek, és inkább üres kézzel elhajtottunk. Azután nem volt közöm hozzájuk, egészen 2011-ig. Ekkor jelent meg nálam Mészáros Lőrinc. Beültetett az autójába, rám zárta az ajtókat, közben úgy mutatkozott be, mintha mi egy ideje már jó haverok lennénk. Azt hajtogatta, hogy jól együtt tudunk majd működni, de vegyem tudomásul, itt minden az övé. Közben furikázott engem ott, ahol azt hittem, hogy a földek a Csákvári Állami Gazdaság kezelésében vannak. Amikor még le sem jártak a földbérleti szerződések, ő már úgy nyilatkozott, hogy itt minden az övé lesz! Jó fél órán keresztül kocsikáztunk – és nem mondom, amikor lezárult a központi zár, egy kicsit megijedtem, hogy most mit is akar velem... Ekkor még azt is mondta, hogy eszembe se jusson nyilatkozni, s ha ehhez tartom magam, akkor minden bizonnyal jól megférünk majd egymás mellett, sőt, ő azt is megengedi, hogy birkázzak tovább. Megfenyegetett, ha ez nem így lesz, akkor megtesz mindent, hogy ellehetetlenítsen. Egyébként még napokkal Mészáros látogatása előtt megjelent a hodályunknál Orbán Viktor, ekkor éppen fejtük a kecskéket. Bent ült a kocsijában, éppen telefonált, majd mire kijöttem elé, elindult. Ekkor már sejtettem, hogy nem lesz itt minden rendben, aztán a földpályázatok után kiderült: Mészáros Lőrinc mindent vitt.

Váradi tavaly a belvárosban is terelte a birkákat

Váradi tavaly a belvárosban is terelte a birkákat

Fotó: MTI

magyarnarancs.hu: Az említett „kocsikázás” után is volt olyan pillanat, amikor úgy érezte, nincs biztonságban?

VA: Több ilyen alkalom is volt. A legmeghatározóbb, amikor a házunk elé állt Mészáros Lőrinc biztonsági cégének autója, két emberrel. Ők éjjel-nappal azt figyelték, kik jönnek hozzánk, felírták az autók rendszámát, miközben sosem adtak választ arra kérdésünkre, miért is vannak nálunk. A médiának is köszönhetem, hogy ez a helyzet mára kissé enyhült, de persze még csak most jönnek a választások. A gyermekeimnek szerencsére nincs félelemérzetük, de az is igaz, hogy tudatosan készítettem fel őket az ilyen szituációkra. Kaptunk komoly fenyegetéseket, de nem félek.

magyarnarancs.hu: Elmeséli, hogyan lett gazdálkodó?

VA: Az édesanyámnak köszönhetek mindent. Ő volt az, aki hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkezett, miközben nagyon szorgos asszony volt. Hatan voltunk testvérek, de neki mindig volt ideje arra, hogy velünk is foglalkozzon. A föld, a haza szeretete, a jóság, a tisztaság – ezt mind-mind ő táplálta belém gyermekkorom óta. Sokszor hallottam tőle, hogy mindegy, milyen szakképzettségem lesz, de maradjak mindig jó ember. Ő egy elismert gazdasszony volt a

Ezt már olvasta?

Interjú Varga Györggyel, Felcsút korábbi polgármesterével

Interjú Ferenczi Krisztinával Felcsútról

környéken, szerették és tisztelték. És „megfertőzött” engem is, mindenképp azt akartam folytatni, amit ő elkezdett. Ő a földben látta a megélhetést, a jövőt. Szeretettel gazdálkodott, és jól is csinálta, s én ezt nagyra értékeltem. Az első földemet tőle kaptam, majd aratáskor elsírta magát Etyeken, amikor látta, hogy rekordtermésünk lett. Tőle kaptam meg az alapokat, de mindig tanultam, képeztem magam. Esti tagozaton fejeztem be az iskolát, majd aranykalászos gazda lettem. Sikeresen gazdálkodtam, és ennek már híre is ment, de ekkor jött Mészáros Lőrinc, és szinte minden összeomlott.

false

Fotó: budapestbeacon.com

magyarnarancs.hu: Nem fordult meg a fejében az, hogy érdemes lett volna megegyeznie a kezdetekkor Mészáros Lőrinccel?

VA: Pont az előbb meséltem az édesanyámról, aki azt tanította, hogy csak a tisztaság és a jó cselekedet tesz nemessé. Hogyan tudnék ezek fényében a tükörbe nézni, és azt mondani, hogy jó ember vagyok? Milyen példát mutatnék a gyermekeimnek, és azoknak, akik hisznek, bíznak bennem? Nem, még akkor sem tudnám ezt megtenni, ha az ellopott trágyám helyére aranyrudacskákat hozatna a felcsúti polgármester. Ha végig tudod nézni, hogy aláznak meg, és a szemed sem rebben, akkor te nem vagy ember! Ezt a szíve mélyén mindenki tudja, csak a hatalom és a nyereség utáni vágy sokakat rossz útra terel. Próbáltak megvesztegetni, de nem mentem bele.

magyarnarancs.hu: A családjával évtizedek óta él és dolgozik a környéken. Úgy tudom, segíti is a bajbajutottakat. A beszélgetés közben is több gyermek, édesanya jött be ide, akik kisebb-nagyobb segítséget kértek.

VA: Számomra sosem volt kérdés, ha láttam egy olyan gyereket, családanyát, aki máshoz nem fordulhatott, hogy segítsek-e neki. Szerencsére a párom és a gyermekeim is hasonlóan gondolkodnak. Az én esetemben már a szüleim is hittek abban, hogy nekünk talán lesz esélyünk tisztán élni. Ha itt, Göböljáráson egy kitaszított, szegény embert láttunk, már édesanyám sem bírta megállni, hogy valahogy ne segítsen. Sokszor ő volt a lelkiismeretem, hiszen nemegyszer kérdezte meg, hogy mindent megtettem-e azért, hogy az a szegény ember könnyebben boldoguljon. Nem egy olyan alkalom volt, amikor az épp üresen álló egyik házunkba beköltöztettük, és tetőt adtunk a nehéz sorsúak feje fölé. Az igaz, hogy szegényes körülmények között, de legalább tudtunk nekik nyújtani valamit. Sosem felejtem el, hogy tizenhat éve utcára került egy kislány, aki kukoricaszárakból összetákolt kis kunyhóban húzta meg magát. Majd segítséget kértek tőlem, aznap már be is fogadtuk. Érdekes, később egy olyan emberrel állt össze, akit korábban szintén mi segítettünk ki. Lett egy kislányuk, és ma már megállják a helyüket. De a legutóbbiak közül: még mindig helyet adunk annak az Erdélyből idecsalt párnak, akik három gyermekükkel együtt váltak hajléktalanná.

A tavaszi kampány során

A tavaszi kampány során

Fotó: MTI

magyarnarancs.hu: Mészáros Lőrinc is ad munkát a helyieknek.

VA: Mi már többször jeleztük Mészáros Lőrinc felé korábban, hogy itt, Alcsútdoboz-Göböljáráson van 32 nehéz sorsú, de jó erőben lévő, munkaképes szegény ember. Ha csak nekik adott volna munkát, esélyt arra, hogy bizonyítsák, képesek keményen dolgozni, akkor már nem itt tartanánk. De itt nem arra kell gondolni, hogy Mészáros Lőrinc egy valós, a Fidesz által hangoztatott munkahely-teremtési programot vinne véghez kicsiben, itt másról szól a történet. Nagyon sok embert kihasznál a felcsúti polgármester, de ők nem tudnak mit tenni, hiszen az az egyetlen megélhetési forrásuk, ha nála dolgoznak. Ha kirakja őket Mészáros, akkor még annak is fennáll a veszélye, hogy a környéken sem jutnak semmilyen álláshoz, mert a felcsúti polgármester azt is elintézi. Abba is rossz belegondolni, hogy a környéken mennyi föld lett Mészárosé. Ezzel a probléma elsősorban nem az, hogy az ő kezelésébe kerültek a hektárok, hanem az, hogy ezzel hány családtól vette el a megélhetést úgy, hogy nekik azóta sincs hol dolgozniuk. Pedig többségében szorgos, kitartó és becsületes emberekről van szó.

magyarnarancs.hu: Néhány hete ön még Váradi András, a göböljárási juhász volt, de ma már Alcsútdoboz Együtt–PM-es polgármesterjelöltje is. Mikor jött el az a pillanat, amikor úgy gondolta, hogy ily módon is szembeszáll a Fidesszel és annak helyi embereivel?

VA: A saját példámon látható, hogy Orbán Viktornak és a helyi strómanjainak itt semmi és senki nem számít, bárkit odébb állítanak, aki nekik nem tetszik. Ehhez ma már nem is kell, hogy valaki nyíltan ellenzéki legyen, elég egy rossz mondat, vagy az, hogy valamiről elmondja a neki nem tetsző véleményét. Akár családokat is képesek tönkretenni néhány száz hektár földért, a hatalomvágy teljesen megbolondította őket. Engem már megsarcoltak, sokkal többet nem is tudnának elvenni tőlem, én már ezt szóvá tettem, így továbbmegyek ezen az úton, és próbálom az emberek elé tárni, hogy Felcsúton és környékén hogyan is működik az a maffiakormányzás, ami nagyban is jellemző, de az emberek nem érzik annyira a bőrükön. Sokan azt gondolják, hogy Felcsúton és környékén minden fejlődik, az emberek jobban élnek, de ez nem igaz. Itt is tetten érhető az elszegényedés, ráadásul még rettegésben is élnek az emberek, hiszen szinte mindenki függ Orbán emberétől, Mészáros Lőrinctől. Az itteni szegényekkel senki nem foglalkozik.

Visszaélés? Jogsértés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

magyarnarancs.hu: Mi motiválja ezen kívül?

VA: Nekem nem az jár a fejemben, hogy októberben Váradi András lesz Alcsútdoboz polgármestere. Ha sikerül az itteni visszaélésekre és Orbánék gátlástalan nyomulására még jobban felhívni az ország figyelmét, az már nekem hatalmas siker. Nézze, itt Orbán Viktor Mészáros Lőrinc és a többi stróman segítségével egy kiskirályságot épített ki. Ezek az emberek már szinte mindenkinek az életére hatással vannak, és most nem csak az én és a göböljárásiak példáit kell néznünk. Itt tényleg egy olyan rendszert alakítottak ki, amelyben azt, aki nem alázkodik meg az akaratuk előtt, előbb-utóbb partvonalon kívülre helyezik, ellehetetlenítik. Sokan kényszerhelyzetben vannak, és azt kell tegyék, amit Mészárosék szeretnének. Ezt látván – több nap gondolkodás után – úgy döntöttem, nem nézhetem ezt tétlenül, és ezen a fronton is fel kell vennem a kesztyűt. Az emberek itt félnek bármit is tenni, és ha senki sem áll fel és mutatja meg, mi folyik itt, akkor még ennél nagyobb bajok is lehetnek.

magyarnarancs.hu: De így hogyan lehet elérni, hogy helyieket állítson maga mellé?

VA: Ehhez szükségem van az Együtt–PM országos vezetőinek támogatására, de helyben járom azokat a családokat, akikről tudom, hogy nem tetszik nekik a strómanok térnyerése. Nagyon nehéz, de hinnem kell abban, hogy az emberek igazságérzete megmozdul annyira, hogy nyitnak majd felém.

magyarnarancs.hu: Juhászként és a közügyektől eddig távol állóként alkalmasnak tartja magát akár arra, hogy polgármesterjelöltként végigcsináljon egy kampányt, és esetleg azután beüljön a településvezetői székbe?

VA: Voltak és vannak ilyesfajta kétségeim. Tudom, hogy muszáj képeznem magam, próbálok nap mint nap tanulni. Sok energiát fordítok arra is, hogy fejlesszem a kommunikációs képességeimet, hiszen ez az egyik legfontosabb. Ha lenne valaki itt helyben, akire azt mondhatnánk, hogy meri vállalni a jelöltséget, és ellene merne szegülni azoknak, akik itt mindent a kezükben tartanak, higgye el, én lépnék egyet hátra, és mindent elkövetnék azért, hogy az illető sikeresen szerepeljen. De nincs ilyen, s úgy tűnik, nem is lesz.

magyarnarancs.hu: Miért pont az Együtt–PM-et választotta?

VA: Amikor elkezdődött ez az ügy köztem és Mészáros Lőrinc között, úgy láttam, tőlük kapom a legtöbb segítséget. Juhász Péter személyesen is többször kiállt mellettem, végig éreztem a közvetlen támogatásukat. Az ellenzéki palettán szinte csak ők az egyedüli párt, amely mellé tiszta lelkiismerettel oda tudok állni.

Juhász Péterrel

Juhász Péterrel

Fotó: MTI

magyarnarancs.hu: Mit gondol, lehet összefüggés aközött, hogy amikor bejelentette polgármesteri ambícióit, akkor az aratás előtt álló búzatábláján áthajtott valaki?

VA: Persze, nincs is rá más magyarázat. Van szemtanú, ő elmondta, hogy Flier János gépe volt az. (Flier a nol.hu-nak elismerte, hogy a saját alkalmazottja hajtott át Váradi András földjén – a szerk.) A történethez az is hozzátartozik, hogy a földem közvetlen szomszédságában a Flier János és Lévai Anikó közös tulajdonában lévő föld található. Remélem, a feljelentés után a rendőrség megfelelően jár el, és hivatalosan meg is nevezi a tettest.

magyarnarancs.hu: A jelenlegi alcsútdobozi vezetésről mi a véleménye?

 

VA: Nem sok jót tudok róluk elmondani. Itt az van, amit Mészáros Lőrinc mond az itteni polgármesternek. Közben viszont nem fejlődik a település, az emberek menekülnek innen, az elmúlt tíz évben nem is épültek itt új házak, az iskolából kikoptak a gyermekek, és eltűnt a közösségi élet is a faluból. Lenne mit újraépíteni.

 

magyarnarancs.hu: Azt tudja már, ki lesz az ellenfele?

VA: A név teljesen mindegy, úgyis csak egy bábu lesz. Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc bábja.

Belerondított Mészáros Lőrinc nagy üzletébe a politizáló juhász

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Orbán ViktorfelszámolásBicskeEtyekFelcsútAlcsútdobozgolfberuházásgolfklub;Mészáros Lőrincfelcsúti polgármesterVáradi AndrásGöböljárás;

Tavaly ősszel újabb nagy fába vágta a fejszéjét Mészáros Lőrinc: a polgármester újabb földeket szerzett meg a Felcsút–Alcsút–Bicske háromszögben, amihez vélhetően egy nagy bank támogatását is megkapta. Ám az egyik teleknél gondja akadt: a vele haragban álló, időközben politikusnak állt juhász beperelte.

Ha nem is akasztotta meg a gépezetet, de tudtán kívül sikerült némi homokot szórnia a fogaskerekek közé annak az alcsútdobozi juhásznak, aki évek óta vitában áll a felcsúti polgármesterrel.

Váradi András ugyanis pert indított a három év alatt nagygazdává vált Mészáros Lőrinccége, a Búzakalász 66 Kft. ellen, magának követelve azt a területet, ahol korábban a birkáit tartotta. Csakhogy a polgármester tavaly ősszel nagy üzletbe vágott: újabb földeket vásárolt, majd ezekre és a birtokközpontjára zálogjogot adott egy banknak több százmilliós értékben – vélhetően egy nagyobb hitelt vett fel.

Ám a tulajdoni lapra felkerült Váradi pere is, így az FHB bank 500 milliós zálog- és vételi jogát csak a „per kimenetelével függő hatállyal” jegyezhette be a földhivatal. Magyarán várnia kell a sorára, amíg a per lezárul.

Kasza, trágya, háztáji

Az ügy viszont még hónapokig, akár több mint egy évig eltarthat. Legutóbb múlt kedden vitatkoztak az ügyvédek a Bicskei Járási Bíróságon, a következő tárgyalási napot április 29-re tűzte ki a bírónő. Mészáros ügyvédje szeretné, ha meghallgatnának két tanút, akik annál a cégnél dolgoztak, amelyiktől a polgármester megvette a 11 hektáros göböljárási birtokközpontot – velük szeretné bizonyítani, hogy a juhász „rosszhiszeműen” jár el. Váradi ügyvédje viszont azt szeretné, hogy küldjön ki a bíróság szakértőket a birtokra: mérjék fel az állapotokat, mutassák ki, hogy az ügyfele használta telkek egybefüggő területet alkotnak, és azt, hogy Mészáros terjeszkedése ellehetetlenítette a juhász gazdálkodását.

A göböljárási birtokközpont - 11 hektár gazdagság

Fotó: 

Az időközben az Együtt-PM színeiben politikusnak állt – múlt csütörtökön Mesterházy Attila által a kamerák kereszttüzében meglátogatott – Váradi 2011 júniusában különbözött össze Mészárossal. Az Orbán Viktor alapította Puskás-akadémia elnöke pár hónappal korábban, 2011 áprilisában vette meg az Alcsútdoboz és Etyek között fekvő birtokot a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től, majd felkereste az üzem területén gazdálkodó juhászt. Váradi első,Átlátszónak adott interjújában arról beszélt, Mészáros körbevitte az autójával, megmutatta, mit vett meg, majd közölte vele, hogy bizonyos területekre szüksége lenne, a birkahodály viszont maradhat, azt kiveti bérbe.

A vita a találkozó után elmérgesedett, 2012 novemberében a rendőrség lefoglalta Váradi édesapjának kaszáját, mert levágta a Búzakalász 15 kilónyi lucernáját. Egy hónappal később már a juhász tett feljelentést a rendőrségen, mert szerinte a felcsúti polgármester alkalmazottai beszántották a trágyáját. Váradi szerint kénytelen volt felszámolni a birkatenyészetét, mert Mészáros körbekerítette, nem tudja rendesen használni a telket. A juhász a hvg.hu-nak azt mondta, az édesapja konok ember, ezért kész lett volna börtönbe vonulni, de végül megúszta egy figyelmeztetéssel, ám a trágya-ügy még tart, a bevont szakértő állítása szerint 100 ezer forintos kárt állapított meg neki, de az ügy még nem zárult le.

A juhász kiegyezne

A baloldali összefogás kampányfilmjében a juhász már arról beszél, hogy elvették és „egy messziről jött fideszes pártkatonának adták a földjét”. A március 11-i bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a felek egy 4260 négyzetméteres telekről, a mellette lévő legelőről és egy „háztáji” területről vitatkoznak – ám azt juhász ügyvédje is elismerte, hogy ez soha nem volt Váradi tulajdonában, azt a Csákvári Zrt. tudtával használta. A juhász a per elején azt próbálta bizonyítani, hogy miután hosszú éveken keresztül ő használta, művelte, most elbirtokolhatja a területet. Ám ezt a bíróság nem fogadta el, így most azt próbálják bizonyítani, hogy a juhász által felhúzott építmények értéke nagyobb a telek értékénél, így ráépítés jogcímén jár neki a tulajdon. Azaz eltulajdonolná a Mészáros által megvett birtok egy részét.

Mesterházy találkozik Váradi Andrással (jobbra)

Fotó: 

A telken egy bárányhodály, a legelőn pedig egy kisebb tároló áll, Mészáros ügyvédje szerint ezeknek minimális az értéke, ráadásul azt állítja, bizonyítani tudja, hogy nem kért rá építési engedélyt, sőt a Csákvári Zrt. is csak utólag szerzett az építkezésről tudomást. A hvg.hu a Mészáros gazdálkodásáról készített riport során járt a telepen, az ott látott ingatlanok réginek tűntek, a hodály elég rossz állapotban van. Váradi a hvg.hu-nak azt mondta, egymilliót biztos érnek az ingatlanok.

A Búzakalász jogásza szerint – amit a juhász ügyvédje is elismert – Mészáros a birtokközpont megvétele után nem kért pénzt Váraditól a terület használatáért. Mészáros ügyvédje azt kérte, ha nekik ad igazat a bíróság, 15 nap alatt költözzön el a juhász, de Váradi ügyvédje szerint ez lehetetlen, legalább egy év kell ahhoz, hogy feladja eddigi életvitelét és új megélhetés után nézzen. Erre a polgármester jogásza úgy vágott vissza: „de hát már eladta a birkáit”, különben is vannak bérbe adott földjei.

Április végén a felek tovább vitatkozhatnak majd, de az sem zárható ki, hogy végül peren kívül megegyeznek. Ezt a juhász ügyvédje múlt kedden már felajánlotta, igaz, egyelőre hárította a bírónőnek azt a kérését, hogy tegyen ajánlatot. Váradi viszont a hvg.hu-nak azt mondta, ő benne lenne abban, hogy Mészáros vásárolja ki „becsületes áron” az ingatlanjait, és „levonul” a megmaradt 15 birkájával Etyek irányába.

A nagy befektetés

Miközben folyt a per, Mészáros Lőrinc újabb jelentős ügyletbe kezdett. Váradi a hvg.hu-nak azt mondta, hallott már róla, hogy Mészáros újabb földeket vett, de nem tudta, hogy a szomszédságában gazdálkodó polgármester ilyen nagy üzletbe vágott. A pereskedés tényét tavaly áprilisban rögzítette a földhivatal, hónapokkal a tulajdonviszonyok megváltozása előtt.

Egy izraeli érdekeltségű, offshore tulajdonú cég 2007-ben határozta el, hogy Bicske határában óriási beruházásba kezd. 75 milliárd forintért golfpályát, 250 villát, iker- és társasházakat, 5 csillagos szállodát és egy hatalmas konferenciaközpontot terveztek 280 hektáros területen. ANapi Gazdaság 2012 júniusában arról írt, mivel a beruházás egy Natura 2000-es természetvédelmi területet is érintett volna, a helyiek körében nagy ellenállást váltott ki. A terv 2008-as bemutatásakor 2010-et jelölték meg céldátumként, ám az egészből nem lett semmi, 2011 októberében a beruházó, az OAK Valley Kft. ellen felszámolás indult. A felszámoló 2012-ben 169 hektárt és egy terepjárót meg is hirdetett árverésre 2,8 milliárdos irányáron. Jelentkező viszont nem akadt, így a cégnyilvántartás szerint két alkalommal újra meg kellett hirdetni a telkeket.

A térség zászlóshajója, a Búzakalász 66

Fotó: 

Mészáros és a cége, a Búzakalász tavaly ősszel bejelentkezett a területre, a tulajdoni lapok szerint a birtokok egy jelentős része a tulajdonába került. (Mint korábban megírtuk, Mészáros a veszprémi húsüzemét is egy felszámolás után szerezte meg.) Egy Bicske honlapjára kikerültszerződés szerint az OAK birtokaiból közel 11 hektárt bruttó 29,7 millióért vett meg 2013. szeptember 27-én. Ebből a szerződésből kiderül, hogy árverésen kívül állapodott meg egyenesen a felszámolóval. Ez alapján számolva – a hvg.hu becslései szerint (2,7 millió/hektár) – bruttó 456 millió front értékű földhöz juthatott hozzá a felszámolás során. (Az ingatlan.com Bicske melletti hirdetései alapján ez megfelel a piaci árnak, de kevesebb, mint amennyire először a felszámoló tartotta – a szerző.) Szerettük volna megkérdezni a felszámolót, Szathmáry Tibort, hogy a többi, a felszámolás keretében meghirdetett területet hogyan értékesítették, milyen áron vásárolta meg azokat a Búzakalász, de az irodájában azt mondták, betegszabadságon van.

Milliárdos zálog

Több tulajdoni lapon is az látható, hogy a Búzakalász tulajdoni jogának bejegyzésével egy napon bejegyezték az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. önálló zálogjogát és vételi jogát is. Ezt részben a felszámolásból szerzett telkekre jegyezték be, illetve bevontak más, Mészárosék tulajdonában lévő ingatlanokat, így az göböljárási birtokközpontot is. Az egyes tulajdoni lapokon egy 400, egy 100, egy 200 és egy 320 milliós zálogjog tűnik fel (összesen ez az érték meghaladja az egymilliárdot).

Egy, az ügy politikai vonatkozásai miatt neve elhallgatását kérő – egy banknak jogi ügyeket intéző – ügyvéd szerint az önálló zálogjog hasonlít a jelzálogra, és tipikusan a mezőgazdasági beruházások finanszírozására szokták kötni. Rendszerint hitelezéssel áll kapcsolatban: lehet, hogy az FHB így segítette Mészáros további földszerzését, vagy esetleg egy másik ügyletet finanszírozott a telkek megterhelésével. A juhász nem akasztotta meg a gépezetet, hiszen a pereskedésüket csakis az egyik földre, a 11 hektáros göböljárási telekre jegyezték fel, ám a tulajdoni lap szerint ott az FHB kérése akkor hatályosul, ha lezárul a per.

Mészáros Lőrinc - a nagygazda

Fotó: 

Mivel a pénzintézetek banktitokra hivatkozva nem adhatnak ki adatokat az ügyfeleik engedélye nélkül, megkerestük Mészáros Lőrinc cégét: vettek-e fel hitelt, ha igen, milyen céllal és mekkorát, továbbá mit terveznek a további földszerzéssel és kiegyeznek-e Váradival. „Tekintettel az előzményekre, nem kívánunk a feltett kérdésekre válaszolni!” – írta válaszlevelében a Búzakalász asszisztense, vélhetően arra utalva, hogy korábban azt írtuk,hetekig nem találtuk nyomát annak a több ezer sertésnek, amire állami támogatást kaptak.

Kisbirtokosból nagygazda

Mészáros Lőrinc az elmúlt két évben lett nagybirtokos, a Népszabadság kalkulációi szerint ő a 88. a leggazdagabb magyarok listáján, vagyonát 6,9 milliárd forintra becsülik. AzÁtlátszónak adott 2012-es interjújában azt mondta, korábban 100 hektár körüli szántója volt, egy évvel később viszont cége, rokonai révén már 1327 hektárt bérelt az államtól. A földpályázatok körüli ügyletek ellen tiltakozva az államtitkárságról 2012-ben lemondott Ángyán József kimutatta, Mészárosék nyerték el a legtöbb földet Fejér megyében egy részvénytársaság, a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. után (melytől a göböljárási komplexumot vette).

A pályázatok benyújtásakor szarvasmarhák tartását vállalta, 2011-ben pedig vett Veszprém mellett egy vágóhidat is, azóta két nagy élelmiszerláncnak is szállít disznóhúsból készült termékeket. Tavaly a Búzakalász 60 milliós földalapú támogatást vett fel, továbbá 7,4 millió forint sertésjóléti támogatást. Miután megírtuk, hogy a bejelentett telepein nem láttuk nyomát a tartott sertéseknek, Mészáros közleményt adott ki, mely szerint 7302 darab sertés vágott 2013-ban, viszont arról nem szól, mennyit tartottak, neveltek, hizlaltak, esetleg mennyit tenyésztettek, pedig a vonatkozó minisztériumi rendelet igen szigorú feltételeket szab.

A Fidesz-közeli vállalkozók meggazdagodásáról hetilapunk, a HVG a múlt héten készített egy nagy összeállítást, amit itt olvashat. A HVG számításai szerint Mészáros vagyona megötszöröződött 2010 óta.

LAST_UPDATED2