Payday Loans

Keresés

A legújabb

Andy Vajna zsebe PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
ELIT - HIVATÁS, POKOLJÁRÁS, ÁRULÁS, XX-XXI.SZ.
2014. augusztus 01. péntek, 12:08

Kitömte Andy Vajna zsebét a kormány

 

 

Szerző:

 

Andy Vajna filmipari kormánybiztos számára az elmúlt években minden, a kormányzat által befolyásolható tényező kedvezően alakult: 2012 ősze óta nyerőgép idehaza csak kaszinókban működhet, tavaly november óta pedig a kaszinók levonhatják koncessziós díjukat a játékadóból. Ez a Figyelő számításai szerint kb. egymilliárd forintot hagy a Las Vegas Casinónál, azaz Vajna zsebében ez év végéig.

Fotó: 

Az új kaszinók kiosztásakor Vajna cége nyerte mind az öt budapesti koncessziót, az állami Szerencsejáték Zrt. hoppon maradt. Ezzel a magyar állam önként lemondott arról, hogy üzemeltetőként is részesüljön a kaszinók nyereségéből. Pedig a köztulajdonú Szerencsejáték Zrt. üzemelteti az ország per pillanat három kaszinójának legnyereségesebbjét, a fővárosi Tropicanát. Mivel azonban a társaság egyetlen koncessziót sem nyert, és a Tropicanáé az év végén lejár, a hely valószínűleg Vajnához kerül – írja a lap. Ezek után egy nyári törvénymódosítás áfamentessé tette a kaszinók koncessziós díját. Ez évente mintegy egymilliárdos megtakarítás Vajna számára, és ennyivel kevesebb bevétel a büdzsében.

A Las Vegas tavaly 1,7 milliárdos, a Tropicana közel 2,4 milliárdos adózott nyereséget termelt. Ezek mellé még nyithat további három fővárosi kaszinót. Ha az előbbiekhez – konzervatív becslés szerint – az új helyek egyenként egymilliárdos profitot tesznek hozzá, akkor is 7 milliárdot meghaladó összeget kapunk. Ennyi maradna az államnál, ha a kaszinókoncessziókat a Szerencsejáték Zrt. kapta volna meg, nem Vajna. Ez közel két felcsúti stadion (3,8 milliárdba került) évente – írja a lap.