Payday Loans

Keresés

A legújabb

A bevándorlás kérdéseiről PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás

A bevándorlás kérdéseiről, most egy könyvben

Számtalan tévhit és hamis elképzelés él a közvéleményben a Magyarországot érintő migrációs tendenciák mértékét és számadatait illetően, téves információk, sztereotípiák, pletykák formálják a lakosság ezzel kapcsolatos véleményét. Abban azonban a szakértők, a témával foglalkozó civil szervezetek és a politikusok is egyetértenek, hogy a bevándorlás az ország jövőjének egyik meghatározó jelentőségű kérdése lesz néhány évtizeden belül. Egy frissen megjelent könyv segít eligazodni a hazánkat érintő migrációs kérdésekben.

Dr. Wetzel Tamás: A bevándorlás kérdése Magyarországon című, a pécsi Publikon Kiadó gondozásában megjelent könyve megannyi kérdést tesz fel a magyarországi (és európai) bevándorlással kapcsolatban és - bár számos kérdést nyitva kell hagynia, lévén, a folyamatok napjainkban is hihetetlen gyorsasággal változnak - egyértelmű politikai, jogi válaszokat ad, valamint történelmi korszakokba helyezi a migrációt. Hazánk az Európai Unió tagjaként egyre inkább érintett a vándorlási folyamatokban, így a közösség más országaihoz hasonló, átgondolt, tervezett és irányított migráción, hosszú távú stratégián alapuló bevándorlási politika kialakításában érdekelt.

Magyarország sajátos helyzetben van, hiszen az érkezők 75%-a határon túli magyar, akik gond nélkül, azonos nyelv és kulturális háttérrel tudnak beilleszkedni a társadalmunkba, ugyanakkor a globális trendek is éreztetik hatásukat és egyre több az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező is. Kutatók, főként gazdasági szakemberek fontos eszköznek tekintik a harmadik országokból történő bevándorlást, elsősorban a népességcsökkenésből és a társadalom elöregedéséből fakadó problémák megoldására. Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen építhet az évtizedes nyugat-európai tapasztalatokra, fontos tehát, hogy idejében elkezdjünk ismerkedni a bevándorlással, az együttélés formáival, nehézségeivel és társadalmi-gazdasági vonatkozásaival.

 

 

Bár Magyarországon az EU-n kívülről érkezett migránsok nagyságrendje ennél jóval kisebb, összesen mintegy 80 ezer főt jelent, a lakosság körében számos tévhit és előítélet él a nálunk élő külföldiekkel kapcsolatban. A legálisan nálunk tartózkodó kínaiak számát (12 ezer) sokszor tízszeresére becsüljük, minden arabot, vagy színes bőrűt egy kalap alá veszünk, holott nagyon eltérő kultúrákból és eltérő indíttatásból érkeztek. A pontatlan elképzelések továbbélésének egyik oka persze éppen ez lehet, hogy hazánkban nem élnek igazán nagy számban eltérő kultúrájú bevándorlók és Magyarország az Európai Unión belül sem számít bevándorlási célországnak. Ráadásul a képet árnyalja a már említett határon túli magyarok bevándorlása, akik a statisztikákban nagy számban jelennek meg ugyan, de a társadalom által alkotott képben egyáltalán nem "bevándorlóként" szerepelnek.

Az Eurostat adatai szerint az Unió 27 tagállamában legálisan közel 20 millió EU-n kívüli külföldi állampolgár tartózkodik, ami a teljes lakosság majd 4%-át teszi ki. A kedvezőtlen európai demográfiai helyzet és az alacsony hatékonyságú integrációs próbálkozások, valamint az idegenellenes pártok sikerei lépéskényszerbe hozták a fejlett országok vezetőit, ezért az utóbbi években átfogó, tagállami és közösségi szintű bevándorlási politikák születtek, amelyek komplex (a családegyesítési jog szűkítésétől az integráció előmozdításán keresztül a kibocsátó országok fejlesztési támogatásáig bezárólag) választ kívánnak nyújtani a nyugat-európai társadalmak már legnagyobb problémakörére. A francia EU-elnökség 2008-ban kiemelten kezelte a migráció bonyolult kérdéskörét, elfogadtatta az Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktumot, valamint hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy mind a legális, mind az illegális migráció kezelésére a lehető legegységesebb európai politika körvonalazódjon.

Wetzel Tamás könyve világos, áttekinthető struktúrát követ. Sorra veszi a Magyarországot érintő migráció történelmi állomásait, sajátosságait és társadalmi hatásait. Válaszokat keres olyan, eddig részben tabuként kezelt kérdéskörökre, melyek a dualizmus korszakának idegenellenességét, nagyarányú kivándorlási hullámait, vagy éppen Trianon utáni és második világháborút követő évtizedek Magyarországának migrációs trendjeit jellemzik. A kötet részletesen és rendkívül olvasmányosan tárja elénk a bevándorlással kapcsolatos jogszabályi hátteret, a tartózkodási, munkavállalási, letelepedési engedély és állampolgárság fogalmi köreinek különbözőségét. Részletesen kitér olyan - közvetlenül nem kapcsolódó - témákra is, melyek hatással vannak és a bevándorlási politika alakulására. Ilyenek például a szociál- és biztonságpolitikai vagy gazdasági vonatkozások, de a szabad mozgás korlátozásának esetei éppúgy, mint a stratégiai tervezés fő elemei.

A kötet a "Feketén-Fehéren - itt vagyunk!" (EIA/2010/3.1.4.1.) című, az Európai Integrációs Alap/Belügyminisztérium által támogatott projekt keretében került kiadásra. A projekt legfőbb célkitűzése a bevándorlás és bevándorlók helyzetének megismertetése a közvéleménnyel, azon belül is kiemelt hangsúlyt fektetve a jövő generációja tájékozottságának és tudásának bővítésére, ezáltal a fiatalok jártasságot szerezhetnek a migrációs kérdésekkel kapcsolatban, így megteremtődhet a társadalmi nyitottság és integráció, valamint a bevándorlás szükségszerűségének felismerése, továbbá egy egységes, mindenki számára kedvező koncepcióval rendelkező bevándorlási politika kialakítása és megalkotása.

A kötetből részleteket is olvashat a kiadó honlapján, a www.publikon.hu portálon, a kutatásról pedig részletesen tájékozódhat a www.ittvagyunk.eu oldalon.