Payday Loans

Keresés

A legújabb

Égi Patróna Hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2015. április 28. kedd, 13:30

ENGESZTELÉS VIRRASZTÁSSAL 

2015. MÁJUS 1. 

MAGYARORSZÁG és a VILÁG MEGMENTÉSÉÉRT


ENGESZTELÉS JÉZUS KÉRÉSÉRE 
SZŰZ MÁRIA a VILÁG GŐZELMES KIRÁLYNŐJE 
TISZTELETÉRE, VIRRASZTÁSSAL


2015. május 1. péntek délután 16 órától - május 2. szombat reggelig 
Pilisszántói Boldogasszony kápolnánál a Pilis szent szívében 

ENGESZTELŐ SZENT MISE 19-21 óráig 



Jézus:
".... akarom és kívánom, hogy Szeplőtelen Anyámat az egész világ, mint Világ Győzelmes Királynőjét ismerje el. Ez az elismerés nyilvános legyen! 
Május elseje legyen Szeplőtelen Anyámnak, mint Világ Győzelmes Királynőjének szentelve." 

"Anyám országát egy jelzővel kívánom kitüntetni. Azzal, hogy nem csupán Mária országa, hanem Mária engesztelő országa legyen." 
"A magyar engesztelésért hajlandó vagyok könyörülni az egész világon." 
"....csakis az igazak engesztelése miatt tartom fönn a világot." 

"Engesztelés alatt elsősorban az életjavítást értem, ami abban áll: Aki eddig káromkodott, az dicsérjen engem, aki lopott, ne lopjon, aki felebarátját gyűlölte, az szeresse és tegyen jót vele, aki a testnek élt, éljen a léleknek, aki a többi parancsaimat elvetette, az tartsa meg azokat, mert csak így lesz teljes az engesztelés." 

Szűz Mária:
"Ha imádkoztok, látni fogjátok, hogy a várt győzelmem hamarabb meghozza a világbékét, a földi paradicsom örömeit, mint ahogy gondoljátok. Bizalom, vég nélküli bizalom, gyermekeim!" 

"A pohár előzőleg betelőben volt, már túlcsordul. A végső figyelmeztetéseket kapjátok. Nagyon szeretlek benneteket és nem akarom, hogy elkárhozzatok. Imádkozzatok hozzánk őszintén, és teljesítjük kéréseiteket. Hozzatok több áldozatot. Gondoljatok Jézus kínszenvedéseire." 

"Engeszteljetek, engeszteljetek, engeszteljetek! Mert csak így lesztek méltók a kegyelemre." 

Mindszenty bíboros híres beszédrészlete:
"Ha van (lesz) egymillió imádkozó magyar, én nem féltem a nemzetet." 

XII. Piusz pápa:
1942-ben XII. Pius pápa ünnepélyesen elismerte a Szűz Anyát, mint "Anyánkat, a Világ Királynőjét. Felajánlotta számára az anyaszentegyházat és az egész emberiséget. 
Elrendelte a Világ Királynője ünnepének május 1-ét. 

16 órától
  • Köszöntő, bevezető: Kovácsné Sós Enikő 
  • Ének és imacsoport: 
  • Fellépéseket összekötő: imák, énekek, Világ Győzelmes Királynője Rózsafüzér 
  • László Ildikó hagyományőrző: Mária népénekek 
  • Bíró Lajos: Ima a Boldogasszonyhoz c. ünnepi előadása 
  • Vesztergám Miklós: tárogató (fellépéseket összekötő) 
  • Engesztelő Szent mise 19-21 óráig: Esti gyetyafénynél harangszóra 
    Hazánkért, a világért, Jézus kérésének megvalósulásáért, a Szűz Anya tiszteletére 
    Berszán Lajos atya Erdélyből, Gyimesfelsőlokról: 
    Erdélyi népi hagyományra épülő szentségimádás (Oltáriszentségben megtestesült Krisztus előtti hódolat, ostya átváltoztatása) és szent mise áldozással.
  • Virrasztás hazánkért 
    Pilisszántói Boldogasszony kápolnában, a kivilágított Pilis keresztje alatt, imákkal, énekekkel, melegedési lehetőséggel.
  • Napfelkelte várása 
    Himnusszal a kápolna feletti Szent László kúpon, a Pilis szent hegyének oldalán. Trézsi forrásnál megtisztulás.

Kérjük a kedves engesztelőket és látogatókat:
Az esti szent misére és virrasztásra gondoskodjanak maguknak mécsesről, zseblámpáról, meleg ruházatról. 
Szükség esetén és lehetőség szerint: hálózsákról, plédről, esőkabátról, összecsukható kis székről, élelemről, ivóvízről, stb, ..... 

Megközelítés:
Gépkocsival a 10-es úton, Pilisvörösvár központjánál elfordulva Pilisszántó felé, vagy Pilisszentkereszt irányából. 
Az Árpád hídtól távolsági busszal (820), kb. 50 perc a végállomásig. www.menetrendek.hu
A hegy lábánál lévő parkolótól kb. 20 perc séta a Csillagösvényen keresztül a kápolnáig. 
Busz indulás május 1-én: 
Budapestről Pilisszántóra: 12.15-19.15-ig óránként és 16.45, 20.30, 22.15, 23.15 
Pilisszántóról Budapestre: 14.20-tól 18.20-ig óránként és 19.35, 20.35 
Későbbi időpontban a gépkocsival rendelkezőket kérjük, segítsék gyalogos engesztelő testvéreinket Budapestre szállításban. Köszönjük! 
A szent mise végét követően, ill. éjszaka a gyalogosok, kérjék meg a gépkocsival érkezőket a visszautazásra. 

Kérjük és köszönettel fogadjuk adományaikat!

Nemzeti Hírháló Egyesület 
www.nemzetihirhalo.hu
elkülönített kápolna számla: 
OTP: 11742245-20067436 
(kérjük, írja rá az adományozó nevét!) 
Külföldről: 
IBAN: HU17 1174 2245 2006 7436 0000 0000 
SWIFT: OTPVHUHB 

Honlap: egipatrona.hu/kapolna








Május 1. és a májusfa eredeti jelentése

Május 1.:
A tavasz, a szeretet és szerelem születésének ünnepe. 
Májusfa:
Világfa, égig érő fa, a természet újjászületésének szimbóluma, az udvarlás eszköze. 
A zöld ágnak a helyi szokásoktól függoen tavaszváró, rontáselhárító és termékenységvarázsló szerepe van. 

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. Sok helyütt csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát, a lányos házak udvarán kisebb fa díszelgett. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral, hímes tojással stb. díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna. Erdélyben (Csík) ki is faragták a fát vagy a legény rávéste a nevét (Háromszék). - A fa kivágása, hazaszállítása inkább titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. A reggelre díszelgő májusfa kiállít ása, nagysága stb. számos helyen szokásos magyarázatra adott okot: ki-kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát, kinek a májusfáját csúfította el reggelre a haragosa stb. A bontása (elsősorban ott, ahol pünkösdkor bontják, mint a Ny-Dunántúlon s a Felföldön) már nyilvános, játékokkal, versenyekkel tarkított ünnep: kimuzsikálják, kitáncoltatják a fát, vagy zöld ágakba öltöztetett alakoskodók ( alakoskodás) váltságpénzt gyűjtenek, sorra járva a falu házait. A májusfa állításának szokását városon is ismerték, ismerik ma is. - Irod. Réső Ensel Sándor: Magyarországi népszokások (Pest, 1866); Róheim Géza: Magyar néphit és népszokások (Bp., 1925); Bálint Sándor: Az esztendő néprajza (Bp., 1943); Dömötör Tekla: Naptári ünnepek - népi színjátszás (Bp., 1964). 

forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

A népi hagyományaink szerint május első napján zöld ágakkal, virágokkal díszítették a házakat, illetve már az 1400-as évektől jegyzik magát a májusfa-állítás szokását is. A májusfa más népi nevei: hajnalfa, jakabfa vagy májfa. 


Májusfa állítás falun máig élő hagyomány

A májusfa-állítás az egész ország területén elterjedt hagyomány volt, jellemzően jegenye vagy nyárfa (a magassága miatt!) ágait díszítették színes szalagokkal. A Palócoknál a fát a legény állította, de a lány díszítette fel. Jellemző kapcsolódó hagyomány még a májusfa-kitáncolása vagy kidöntése pünkösdkor, amikor nagy dínom-dánom, táncmulatság közepette kidöntötték a fát. 

Ugyanakkor említésre méltó a kelta hagyományokban Beltane (ír-kelta: Bealtaine) ünnepe, mert hagyományainkkal közös szálakon indult.Bel a kelta fényisten tüzét jelenti a szó maga. Eredetét a közel-keleti Baal istenre vezetik vissza. 

A Beltane ünnep szimbólum a májusfa, ami Bel Istenséget jelképezi, míg a virágok és a zöld lombok az Istennőt jelképezik. A hagyományok szerint Beltane jelenti az életerő és a szenvedély megújulását, újjá születését. 

Beltane eredetileg kelta (egyes források szerint druida) tűzünnep volt, amikor az Istennő és a Szarvas istenség egyesülését ünnepelték, voltaképpen tehát a termékenységet - a föld és a női termékenységének - ünnepe is! 
Beltane az ifjú Isten férfivá serdülésének ünnepe, mert ekkor szeret bele az Istennőbe, és szerelmük beteljesül a mezőkön, virágos réteken. Az Istennőben megfogan az Istenség, így szűkebb értelemben az Istennő, (és ezáltal a NŐ), termékenységének, megtermékenyülésének ünnepe! 

A virágok, zöld lombok és a színes szalagok, kendők az Istennőt jelképezik, maga a májusfa pedig az Istenséget. Beltane jelenti az életerő, a szenvedély visszatérését, és a vágy beteljesülését.

Érdekességek:
ˇ az ünnep hagyományos színei: a piros és a fehér, valamint a zöld lombok. 
ˇ a ház védelmére virágszirmokat hintettek szét, majd összesöpörték egy sarokba, és a ház köré hordták. 
ˇ a rómaiak Floralia ünnepe szoros összefüggést mutat a május elsejei pogány népszokásokkal. Ekkor, három napig tartó, orgiasztikus jellegű mulatozásba kezdtek, melynek legfőbb értelme és célja a termékenység behívása, megünneplése. 
ˇ Az ünnep jelképe még az üst, mely a nőiség lényegét jelképezi, mely befogadja a májusfa által jelképezett férfias aspektust. 
ˇ Az ünnep hagyományos mesterségei: a szövés, fonás - és minden olyan tevékenység, melynek lényege abban áll, hogy két különböző szubsztanciából létrejön egy új, harmadik minőség, Beltane szellemében. 
ˇ 
Kedves hagyományok, érdemes kipróbálnod és ha tetszik meghonosítani a családodban:
1. Május elsejének reggelén szalagokat kötni egy tetszőlegesen kiválasztott fára. Minden szalag felkötése előtt kívánni valamit. 
2. Összeírni minden idejétmúlt, hátráltató gondolatodat, félelmedet, megnevezni a szorongások és aggodalmak tárgyát, mindezeket felírni egy-egy papírdarabra és rituálisan elégetni egy "üstben", vagy egy tálkában. 

http://www.noionmegvalositas.hu/noi-onmegvalositas/majus-1-je-a-szerelem-es-a-termekenyseg-unnepenek-kezdete/

Mágikus erő:
Az ilyenkor elvégzett varázslatok nagyon erősek. 
Takaríts ki Beltane ünnepe előtt. Készíthetsz "mini" májusfát. Töltsd meg egy kosarat, fazekat vagy az üstöd virágokkal. Fonj szalagokat és akaszd fel a ház körül. Készíts ételeket gyümölcsből, bogyókból, magokból, s hagyd kint az állatoknak és a tündérnépnek. Tündéreknek hagyj kint vajat, kekszet és tejet is. A természetszellemek ilyenkor nagyon is aktívak, ugyanúgy érzik ők is az ünnep energiáit. 

Ha tündérekkel dolgozol, akkor érdemes kicsi csengőket is felakasztani. De csak néhányat, s tényleg ne nagyokat, mert azokat nem kedvelik. 

Vágj le friss ágakat (a fa engedélyével), s díszítsd a házadat a zöld vagy rügyező lombokkal. Készíts virágkoszorút, kisgyermekekkel még jobb alkalom. Akassz fára szalagokat, s minden szalaggal kívánj egyet (de ne légy telhetetlen). 

Gyűjtsd össze a hajnali harmatot, s mosd meg vele az arcod, keveset pedig tégy félre a későbbi varázslatokhoz. Ha lehetőséged van igazi májusfát állítani vagy egy eseményre elmenni, a tánc közben gondolja arra, hogy mit is szeretnél belefonni, mi a kívánságod, mi a célod, az élet melyik fonalát szeretnéd erősíteni. 

Ha nincs lehetőséged tűzrakáshoz, gyújts meg egy gyertyát, vagy egy kisebb tüzet az üstödben/fazékban. Természetesen minden tűzvédelmi szabályt betartva. 

Azok akik önbizalomhiányban szenvednek, jó lehetőséget kapnak ezen az éjszakán, hogy írjanak maguknak varázslatot, amivel erősíthetik a magukba fektetett hitet. A szeretet ott kezdődik, hogy magunkat is elfogadjuk és szeretjük. 

Készíts szélcsengőket vagy szalagokat, s hints rá egy kis illóolajat vagy illatosított vizet. Tedd ki a teraszra, kertbe vagy csak akaszd fel valahova. Esetleg a szobádba, ha jó az idő, hogy gyakorta kinyisd az ablakod. 
Ezen a napon/éjszakán a varázslatok nagyon erősek és hosszan tartanak. Gondold át mit kívánsz. 

Források: 
http://www.etymonline.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Beltane
http://en.wikipedia.org/wiki/Brocken_spectre

James Frazer: Az aranyág, Századvég Kiadó, Budapest, 1994. 
Dömötör Tekla: Magyar népszokások, Corvina Kiadó, Budapest, 1972 

A népgyógyászok lábizzadásra a május elsejei napkelte elotti mezítlábas sétát javasolták, ugyanis a hajnali harmat szappanszeru hatással bírt, ami összehúzta a bort. Ehhez a naphoz kötodik az a babona is, mely szerint, aki május elsején a reggeli harmatban megmossa az arcát, fiatal marad és megszépül a bore. 

Európa nyugati részén május elsejére virradóan elterjedt volt a harmatszedés szokása. Ennek során az asszonyok éjfélkor vagy napkelte elott - gyakran meztelenül - egy lepedot vagy valamilyen ruhadarabot (kötényt, szoknyát) húztak végig a legelon. Hazatérve az összegyujtött harmatot az abrakba vagy a kenyérlisztbe csavarták ki. A hiedelem szerint ettol több tejet adott a tehenük, vagy finomabb kenyeret sütöttek. 
http://www.erzsebetrosta.hu/Hiedelmek-babonak-nepszokasok/majus-elseje.html


Rózsafüzér tanulás








Világ Győzelmes Királynője Rózsafüzér

Imafüzér (Rózsafüzér-Szentolvasó) a Világ Győzelmes Királynője tiszteletére

A keresztnél: 
Itt függ a mi hitünk, a mi reményünk, a mi szeretetünk, életünk, üdvösségünk és győzelmünk! 

Üdvözlégy... (háromszor): 
Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van Teveled. Áldott vagy Te az asszonyok között, és Áldott a Te méhednek gyümölcse, Jézus. Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja, imádkozzál érettünk gyermekeidért, most és mindörökké. Ámen. 

A nagy szemeknél: Dicsőség az Atyának, dicsőség a Fiúnak, dicsőség a Szentléleknek, Szűz Mária, a Világ Győzelmes Királynője által, most és mindörökké, Ámen 
Alleluja! Ave Maria! Éljen a Világ Győzelmes Királynője! 

A kis szemeknél: Világ Győzelmes Királynője, mutasd meg hatalmadat! 
A végén 3-szor: Szent, szent, szent a Seregek Ura, Istene, telve van az Ég és a Föld az Ő dicsőségével. Áldott, ki az Úr nevében jő. Dicséret, hála, szeretet és dicsőség legyen Neked Istenünk, hogy a Világ Győzelmes Királynőjét adtad minekünk! 


Csíksomlyói búcsú a Hírhálóval

Időpont: 5 nap, 4 éjszaka 2015.05.20-24 (Sze-V) 

Ár: 59.900 Ft/fő 

Nemzeti Hírhálónál jelentkezőknek 5% kedvezménnyel!

Jelentkezés Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Egyágyas felár: 10.000 Ft/út 
Gyermek kedvezmény (14 év alatt): 8.000 Ft/út 
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %



Erdélyország Tündérkertjét Elek Apó, vagyis Benedek Elek által gyűjtött és mesékbe öntött legendákon és mondákon keresztül is megismerjük, miközben eljutunk a legismertebb és legismeretlenebb, mégis nagyszerű és érdekes erdélyi látványosságokhoz. Utunk során kulturális és természeti kincsek szegélyezik utunkat, hogy csak a legismertebbeket említsük: Békás-szoros, Gyilkos-tó, Szováta, Parajd, Csíksomlyó. Fakultatív túrázás is szerepel programunkban, a Maros-Olt forrásvidéken, ahol egy hegyi esztenát (állattartó farm) is meglátogatunk. A programot minden korosztály számára ajánljuk, a kisgyermekes családosoktól a nyugdíjasokig. 

6.30 órakor indulunk Budapestről, 5.15-kor Székesfehérvárról. 

1.nap: Nagyvárad (Petőfi-park, Bethlen-szobor, Szent László szobor, Szent László székesegyház). Király-hágó: Erdély kapuja. Kőrispatak: szálláshelyünk. 
2. nap: Kőrispatak (rendkívül érdekes szalmakalap múzeum, és kőtár), Bözödújfalu (az elárasztott falu) siratófala. A sós és meleg vizű Medve-tó Szovátán, fürdési lehetőséggel, VAGY: a Parajdi Sóbánya (választható). A gyönyörű Bucsin-tetőn át Gyergyóba. Vacsora Erdély legpatinásabb, különleges hangulatú éttermében, az 1897-től működő borzonti Basa Keresztátiban. 
3. nap: Gyergyószárhegy: a Tatár-domb legendája és a gyönyörű, reneszánsz Lázár-kastély, ahol Erdély legnagyobb fejedelme, Bethlen Gábor is nevelkedett. Gyergyóditró monumentális kéttornyú temploma. Gyergyószentmiklós bájos főtere és az örmény templom. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros - Erdély egyedülálló természeti csodája. VAGY: túra a Gyergyói-havasokban, ahol örökös honismereti vezetőnkre, Benedek Elekre támaszkodva ismerkedünk az itt eredő Maros és Olt folyók, valamint a Tarkő legendájával. A túra közben megállunk egy esztenánál, ahol nomád körülmények közt, önellátásra berendezkedő állattartást folytat az itt élő család. Megkóstoljuk a helyben készült termékeket: a sajtot, túrót és az ordát is. Este néptáncos bemutató és mulatság Gyergyóalfaluban. 
4. nap: részvétel a Csíksomlyói Búcsún. Továbbutazunk Erdővidékre. Kisbaconban Benedek Elek szülőházában dédunokája, Szabó Réka vár minket. Szállás: Nagybaconban, varázslatos természeti környezetben. 
5. nap: Vargyas: Sütő István híres fafaragó és bútorfestő kiállítása, bemutatója. Séta Székelyudvarhely főterén. Körösfő: a csodálatos kalotaszegi fatemplom és a korondihoz hasonló, út menti kirakodóvásár. Hazaérkezés este 9 és 10 óra között 

LAST_UPDATED2