Payday Loans

Keresés

A legújabb

Természetes hajápolás PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2015. április 28. kedd, 08:11

Útmutató a természetes hajápoláshoz.

Sajnos, napjainkban egyre több nő elégedetlen a külsejével. Pontosan tudjuk, hogy a nők számára a külcsín létfontosságú kérdés, főleg akkor amikor a hajkorona kerül a középpontba.
Már a bibliai időkben is fontosnak tartották az emberek hajuk szépségét, egészségét. Az ősi időkben a külső megjelenés mellett sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bírt a hajkorona állapota.
Például az ókori Közel-Keleten akinek hullott a haja, szégyenletesnek tartották, közvélemény szerint a férfi vitalitásának elvesztését szimbolizálta. Illetve Sámson történetét mindenki ismeri, kinek hajának levágása után ereje tovaszállt.

Útmutató a természetes hajápoláshoz.

Ma már inkább csak a megjelenés miatt fontos, egy szép, ápolt hajkorona sokat dob az ember önbizalmán. És mivel ahogy körbenézek a környezetemen, azt veszem észre, hogy “az nem jó, ami van”, vagyis ha göndör egyenest szeretnénk, ha egyenes göndört..ha fekete szőkét, ha barna vöröset..így hajunkat mindennap károsítjuk hajfestékekkel, egyenesítőkkel, göndörítéssel.

Összeszedtem pár házi praktikát, mellyel hajunk állapotát óvhatjuk illetve javíthatjuk:

Hajnövesztés:

  1. Ricinusolaj: először a töveket kenjük be, majd a végén a hajvégeket se felejtsük el bekenni, hisz a töredezett hajvégekre is jótékony hatással van. Én éjjelre szoktam törölközőbe becsavarni hajamat, és egész éjjelre úgy hagyom.
  2. Zöld tea: Keverjünk zöld teát samponunkba. A zöld te serkenti a keringést, így hajunk gyorsabban nő.
  3. Tojásfehérje: heti legalább egyszer kenjünk felvert tojásfehérjét fejbőrünkre, növeszt és puhává teszi hajkoronánkat.
    Olívaolajjal keverhetjük, és szintén törölközőbe csavarjuk hajunkat legalább 60 percre.
  4. Szőlőmagolaj: linolénsavat, A, C, és E-vitamint tartalmaz. Nemcsak a hajhagymákat regenerálja, a bőr rugalmasságát is javítja.
    Szintén törölközőre fel, és míg bírjuk, hagyjuk fejünkön, majd jó alaposan mossuk ki.

Fényes haj titka:

  1. Almaecet: vízkő ellen kiváló az ecet, és a haj fényességének kopását nem más okozza sokszor, mint a szálakra lerakódott vízkő. Kellemetlen illatát pár csepp illóolajjal óvatosan tompíthatjuk – én levendulával szoktam. Egy csésze vízhez keverjenek 2 ek. almaecetet, 4 csepp 100%-os illóolajjal.
  2. Sör: fényesít, segít a hajat kezelhetőbbé tenni. Én öblítéshez használom.
  3. Kókuszolaj: UV védő hatása is van, de emellett csillogóvá, korpamentessé teszi hajunkat.Belsőleg és külsőleg is felhasználható. Külsőleg ajánlom olívaolajjal keverjék.

Szárazságra recept:

  • 4-5 tojássárgája
  • 2-3 ek. méz
  • 2-3 ek. olívaolaj

Hozzávalókat habverővel dolgozd össze, körkörös mozdulatokkal dörzsöld a fejbőrbe, fóliával, törölközővel csavard fel a hajad.

Zsírosodásra:


 

  1. Ricinusolajat keverjünk össze étolajjal és pakolásként használjuk.
  2. Tojásfehérje pakolás
  3. Citrom levet vagy kamillát keverjünk össze a habbá felvert tojásfehérjével, majd morzsoljunk bele élesztőt. Addig verjük össze, míg teljesen habállagú, nem folyós, úgy tegyük fel hajunkra.

Gubancos hajra:
A hidegen sajtolt olajak segítenek gubanctalanítani hajszerkezetünket:

  • Ricinusolaj
  • Szőlőmagolaj
  • Argánolaj
  • Kókuszvaj (szűz kókuszolaj)

Hajhullásra:

  • Ricinusolaj (miután már csomó helyen emlegettem e csodaszert, megjegyezném, hogy amúgy szempilla és szemöldök ápolására is kiváló :) )
  • Csalán: 5 l vízbe kb 4-5 marék csalánt tegyünk, lassú tűzön melegítsük. Pár percig állni hagyjuk, és ezzel a főzettel hajmosás után öblítsék le hajukat.
  • Diólevél: 3 g diólevelet forrázzanak le 2 dl vízzel, kicsit hagyják állni. Leszűrés után ezzel öblítsd le a hajad. Én szoktam hagyni rajta kb. 10 percet állni

Őszülésre:

  • Vöröshagyma vagy lila hagyma levét kenjük fel fejbőrünkre hajmosás után. Könnyebb felvitel érdekében mézzel is keverhetjük.
    Kopaszodás ellen is használható.
  • Citromlé és csipetnyi őrölt bors keverékét kenjük fel.
  • Kamilla teával vagy fekete teával való öblítés.

A fent sorolt módszerek sok esetben eredményt hoznak, azonban ha sokszori próbálkozás után sem érjük el a kívánt célt érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy biztosan megszüntessük a probléma kiváltó okát!