Payday Loans

Keresés

A legújabb

Krisztus utolsó megkísértése PDF Nyomtatás E-mail
INGYEN FILM-SZÍNHÁZ AJÁNLATOK
2015. április 02. csütörtök, 20:29
Krisztus utolsó megkísértése l.rész

Nabucco 14/11/2010 07:43
Krisztus élete elevenedik meg. Isten őt választotta ki a feladatra, hogy üzenetét eljuttassa az emberekhez. Az igazi dilemma a Golgotán, a kereszten kezdődik, amikor a Sátán utoljára kísérti meg Jézust az emberi élet kínálta kényelemmel és örömökkel.Ha a kereszthalál helyett megtagadja Istent, megszabadul a szenvedéseitől. A testi szenvedések közepette, a halál árnyékában Jézus elképzeli, mi történne, ha engedne
a gonosz csábításának és az isteni helyett az emberi sorsot választaná.



Krisztus utolsó megkísértése ll.rész


Krisztus utolsó megkísértése

(The Last Temptation of Christ)


színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 158 perc, 1988 (18)

rendező: Martin Scorsese
író: Nikos Kazantzakis
forgatókönyvíró: Paul Schrader
zeneszerző: Peter Gabriel
operatőr: Michael Ballhaus
vágó: Thelma Schoonmaker

szereplő(k):
Willem Dafoe (Jézus)
Barbara Hershey (Mária Magdolna)
Harvey Keitel (Júdás)
Harry Dean Stanton (Saul)
Verna Bloom (Mária, Jézus anyja)
Paul Greco (Zealot)
Leo Burmester (Nathaniel)
Steve Shill (Centurian)
David Bowie (Pontius Pilatus)
Irvin Kershner (Zebedee)

Linkek:
IMDb

Díjak és jelölések:
Golden Globe-díj (1989) - Legjobb filmzene jelölés
Oscar-díj (1989) - Legjobb rendező jelölés: Martin Scorsese

 

 

Krisztus utolsó megkísértése 27 csillagozás

Nikosz Kazantzakisz: Krisztus utolsó megkísértése
Könyvtár

„Krisztus életének minden mozzanata konfliktus és diadal. Győzedelmeskedett a mindennapi emberi gyönyörűségek leküzdhetetlen bűvöletén, a kísértéseken, és szünet nélkül átlényegítve szellemmé a testét, felmagasztasult. A Golgota csúcsára ért, és megfeszítették a kereszten… Ez a könyv nem életrajz, hanem minden vívódó ember hitvallása.” 
(Nikosz Kazantzakisz)

Isten, tégy engem Istenné! – kiált a kis Jézus a világhírű görög író 1961-es első megjelenése óta számos botrányt, indulatot támasztott regényében. Az evangéliumi történetre épülő, ám felfogásában attól mégis jelentősen eltérő regény Krisztust mint vívódó, a test és lélek, „hús és szellem” kettősségével tusakodó embert ábrázolja megindító erővel – az embert, aki harcai és kísértései végén képes volt beteljesíteni feladatát.

A hatalma csúcsára ért, dekadens Róma Izráel ura. A Megváltót nemzedékek sora óta mind türelmetlenebbül váró, rabigában sínylődő ország forrong és lázad…

Júdás a szakállát szaggata, és eldobálta a tövestül kitépett szálakat, »Zorbász, a görög" című nagy sikerú regénye és az „Isten szegénykéje” című írása – melynek hőse Assisi Szent Ferenc – már népvilágot látott hazánkban. Az „Utolsó Megkísértés” egyik legjelentősebb alkotása, mely most először olvasható magyar nyelven.

A regényből készült, Martin Scorsese által rendezett filmet többszöri próbálkozás ellenére sem láthatta még TV képernyőre a hazai közönség.

Eredeti cím: Ο Τελευταιος Πειρασμος

Eredeti megjelenés éve: 1960




SCORSESE A KERESZTFÁN

KRISZTUS UTOLSÓ MEGKÍSÉRTÉSE - FILMKRITIKA

2011-03-01 16:08:56Nagy Éva Anna

Martin Scorsese 1988-as alkotása, a Krisztus utolsó megkísértése, azzal együtt, hogy kivívta a katolikus egyház ellenszenvét, beírta magát a filmtörténelembe. Az eredetileg Nikosz Kazantzakisz regényéből táplálkozó alkotás hírnév tekintetében bőven felülmúlta forrását, és máig megosztja az embereket.

Aki látta már a filmet, tudja, hogy miről van szó. Jézus Krisztus személye a maga titokzatosságában már sokakat megihletett a történelem folyamán. Mindenki igyekezett őt a saját képére formálni, de valljuk be: csak keveseknek sikerült ezt közfelháborodás nélkül megejtenie. A Krisztus utolsó megkísértése dobogós helyet érdemel a botránylistán. Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember volt – a keresztény hit szerint. Azonban attól a pillanattól, hogy elhagyjuk a hitet, mindenfajta elképzelés bajossá válik. Ábrázolni szeretnék, megragadni, ám számolnunk kell azzal, hogy minden interpretáció hiányos marad. És minél nagyobb a hiány, annál hangosabb a felháborodás.

A történet váza az evangéliumokon alapul, ám inkább az apokrif Júdás-evangéliumát idézi, mint a szentírásbelieket. Az ábrázolt Jézus (Willem Dafoe) bizonytalan és szeszélyes, maximálisan emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Zsidó léte ellenére a rómaiaknak gyárt kereszteket, melyekkel zsidó társait segíti a halálba. Júdás (Harvey Keitel) a szeretett tanítvány, aki mindig Jézus mellett áll, és akit Jézus maga kér arra, hogy árulja el őt, hogy beteljesedjék az Írás. Mária Magdolna (Barbara Hershey) szerelmes Jézusba, ám mivel a férfi nem lehet az övé, prostitúcióból él. Jézust folyamatosan kételyek és vágyak gyötrik, és többek között ennek lesz az eredménye az az utópia-kép, mely leginkább szembe megy a keresztény tanítással. Jézus ugyanis a kereszten függve elképzeli (???), milyen lenne emberként (tovább)élni. Leszáll a keresztről, és előbb Mária Magdolnával, majd annak halála után Lázár nővérével él együtt, gyerekei lesznek, és békében megöregszik. Utolsó napjaiban Pállal (Harry Dean Stanton) és Júdással is szembe kerül, ami végül megérteti vele, hogy nincs más lehetősége, maga választja kereszthalálát.

A film bővelkedik olyan képi hatásokban, melyek igencsak misztifikálják a történetet. A pusztai vándorlás során látomásokban oroszlán, fa, asszonnyá változó kígyó jelenik meg (egészen bizarr környezetben), majd visszatérve onnan Jézus saját szívét tépi ki és adja tanítványinak. Az is feltűnő, hogy a Jézust játszó Willem Defoe a keleti napbarnított bőrű emberek közül kitűnik szőkeségével és nyugati vonásaival. Ezt leszámítva azonban minden részlet tökéletesen illeszkedik az akkori keleti miliőbe, már-már sok az egy jelenetre jutó lélegzetállító táj és a korhű zene. Túlzásokkal tűzdelt misztikus akció-horror az, amit kapunk, mely már nem biztos, hogy mindenki számára emészthető. Scorsese nagyon merészen vágott bele a filmbe, a kezdeti nehézségek ellenére is. A rendező-zseni több helyen nyilatkozik vallásosságáról, katolikus papnak készült gyermekkorában, így sokkal inkább tudható be egyfajta speciális üzenetnek a film, mint támadásnak. A könyv képi eszközökkel való megjelenítése sokkal direktebbé teszi a történetet, ami így bombaként robbant a nyolcvanas évek végén a nagynyilvánosság elé. Több országban betiltották, és a megtűrt helyeken is igencsak korlátozták a vetítést. Hazánkban is már többször megvétózták a filmet.

Az egyházak állásfoglalása az ügyben vitathatatlanul szükséges, de az ilyen erős tiltakozás a művészi szabadság oldaláról nézve talán túlzásnak hat. Nincs egyértelmű álláspont a filmmel kapcsolatban. Az óriási médiabotránynak köszönhetően a film beírta magát a történelembe. De sikeressége vitatott. Scorsese zsenialitása kétségtelen, ám ez az alkotása túl sok sebből vérzik ahhoz, hogy egyöntetűen pozitív értékelést adhassunk. Ennek ellenére hatásos film. Senkit nem hagy szó nélkül. Érdemes megtekinteni.


Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ)
színes, amerikai dráma, 158 perc, 1988
Rendező: Martin Scorsese
Szereplők: Willem Dafoe, Barbara Hershey, Harvey Keitel, Harry Dean Stanton, Verna Bloom

Cinemax, 2011. március 5. 22h

 

*

 

2014. március 20. 08:53 Sparrow

Krisztus utolsó megkísértése ( 1988 )

„Miért akarod megváltani a világot? Nem elég neked a saját bűneid terhe?”

Martin Scorsese életműve túlnyomórészt gengszterfilmekből áll, de időszakosan mindig megszállja az öreget a rövid időre szóló változás szele, és kipróbálja magát valamilyen teljesen másféle műfajban. Csinált már sportfilmet (Dühöngő bika), a filmművészet oltárán tisztelgő remekművet (A leleményes Hugo), izgalmas pszichothrillert (Viharsziget), és Jézus-filmet is. Ez utóbbiról lesz most szó.

christ2.jpg

A produkció elején az alkotók leszögezik, hogy a film elkészítésekor nem a bibliai evangéliumokat vették alapul, hanem kizárólag Nikos Kazantzakis regényét. A történet Jézus jól ismert történetét követi végig, azonban a megszokottól eltérő aspektusból vizsgálja az eseményeket, és rengeteg hangsúlyt fektet Krisztus emberi oldalára, az utolsó fél órában pedig egy olyan lenyűgöző, és elképesztően bátor finálét prezentál, amire szavakat is nehéz találni.

A forgatókönyv nemes egyszerűséggel nagyszerű. A megváltót kétkedő, rettegő emberként festi le, aki kezdetben, mint valami skizofrén, a földön fetreng, és próbálja kiűzni Isten hangját a fejéből. Persze, jól tudja az igazságot: „Istent nem lehet kiűzni.” Idővel persze átadja magát az Úrnak, elfogadja őt apjának, és hirdetni kezdi az igét. Ám végig ott van benne a rettegés, és ahhoz, hogy küldetését beteljesítse, önmagát kell legyőznie. Kétkedését, kicsinyes, emberi vágyait, és a halálfélelmet. Ez a brutális belső küzdelem szinte könnyfakasztó erővel érződik, és ahogy halad előre a cselekmény, úgy válik egyre keményebbé. Az egész emberiség függ tőle, de vajon van-e annyi erő Jézus Krisztusban, hogy valóban feláldozza magát értünk? Na, és amikor úgy két óra után eljutunk addig, hogy erre a kérdésre választ várunk, akkor érkezik a csavar, amitől az állam is leesett. Olyan utolsó fél órát kapunk, ami filmtörténeti jelentőségű. Minden megváltozik, átértékelődik, és Paul Schrader forgatókönyvíró ( nyilván az eredeti regényt alapul véve ) kegyetlenül hagy minket határozatlanságunk örvényében sínylődni, és vallási hovatartozástól függetlenül szinte kétségbeesve könyörgünk magunkban Jézusnak a megváltásért. Itt nem mehetünk el szó nélkül Júdás karaktere mellett sem, aki egy elképesztően érdekes újraértelmezést kap, és a figura így nagyban növeli a sztori üzenetének erejét. Én személy szerint elvágtam volna a filmet az utolsó jelenet előtt, mert ezzel a film hátborzongató magyarázatot adhatott volna arra, hogy miért történt Jézus kereszthalála óta is annyi szörnyűség a világban, miért érződik úgy, hogy elmaradt a megváltás. Persze, a készítők által választott befejezés is majdnem olyan jó, mint az én verzióm. A film pozitív üzenetet választ végül, és azt sugallja, hogyha még maga A Megváltó is kapott egy újabb esélyt, akkor mi is joggal reménykedhetünk a megbocsátásban.

christ.png

Hogy hívják az Istent? Erre a kérdésre sokan sokfélét szoktak válaszolni, de én egyre inkább hajlok arra, hogy a megfejtés nemes egyszerűséggel Martin Scorsese. Lassacskán már a Mester teljes életművét megnézettnek tekinthetem, és mivel egy-két kivételtől eltekintve minden alkotását láttam, bátran kijelenthetem, hogy a filmtörténelem százhúsz évének egyik legmeghatározóbb művésze a sűrű szemöldökű Marty bácsi. Mindezt csak jobban megerősíti a Krisztus utolsó megkísértésében mutatott rendezői munkájával. Scorsese elképesztő jelenetkoreográfiákat állított össze, amelyek sokszor kifejezetten földöntúlinak, álomszerűnek hatnak, Jézus különböző látomásai pedig még inkább elvontabb ábrázolásmódot kapnak, amelyektől ezek a képsorok kifejezetten félelmetes, sejtelmes hatást tudhatnak magukénak. A mű egyik fontos szempontja az Ószövetség és az Újszövetség eszméinek ütköztetése, azaz a bosszúálló és a megbocsátó Isten hatalmának összemérése, és a direktor különösen misztikus hatású képekkel érzékelteti ezt a nem e világi harcot. Scorsese emellett még Michael Ballhaus operatőrrel is fantasztikusan dolgozik össze, így az időnként hirtelen nagyon dinamikussá váló kameramunka pazarul érzékelteti a történet fordulópontjait.

Willem Dafoe rendkívül érdekes választás volt Jézus Krisztus szerepére, hiszen a színészóriásnak nagyon nem olyan a fizimiskája, amit eltudnánk képzelni A Megváltó arcaként. Ám Dafoe maximálisan meghálálja a belé vetett bizalmat, és óriásit alakít. Játéka gyakran szándékosan visszafogott, hogy a megfelelő pontokon még nagyobbat robbanjon, és valóságos eufórikus állapotba hozza a nézőt. A főszereplő teljesítményéhez egyedül a Júdást életre keltő Harvey Keitel munkája mérhető, aki a szintén vívódó, átértelmezett karaktert maximális profizmussal kelti életre, és különösen abban az ominózus filmvégi jelenetben parádézik, amikor megjelenik a halálos ágy mellett és ítéletet mond.

A Krisztus utolsó megkísértése igazi remekmű, és Scorsese eme alkotásával is bizonyítja, hogy nem csak a gengszterélet ábrázolásához ért, hanem jóformán minden máshoz is, ami kamera előtt játszódik. 9/10.

LAST_UPDATED2