Payday Loans

Keresés

A legújabb

Alsószölnök/Wallendorf PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

Hátsó füves: 250-500 euró fix az osztrák hetedosztályban

Tanulságos utazás Ausztriába egy rábatótfalui magyar futballistával Csillag Péter „Hátsó füves” című blogjában, amelyben a vidéki futballkultúrát mutatja be egy riportsorozat keretében. A régióból a tehetségesebbek tömegével járnak át játszani a határon túlra, és ezen kár csodálkozni: Bartakovics Gábor wallendorfi (lapincsolaszi) példája szerint a helyi legalacsonyabb, hetedik ligában is simán meg lehet keresni havi 250–500 eurós zsebpénzt egy meccsel és heti két edzéssel. Így tűnnek el a játékosok a Vas megyei falusi csapatokból…

 

Bartakovics Gábor történetét állítottuk szembe a határ innenső oldalán fekvő Alsószölnök futballjával a „Hátsó füves” szombati Nemzeti Sportban megjelenő cikkében. Élet a vasfüggöny árnyékában, meccsek vendégszurkolók nélkül és a határőr hátvéd legendás ütése: egy köpésre Ausztriától, avagy futballiskola a határon.

 

Ha nincs edző, kell egy tűzoltó

Borbély Bálint 22 éves, az Alsószölnöki STE középpályása, edzője, intézője, szertárosa, karbantartója egy személyben. Vasárnap az öltözőablak alatt gondosan kihallgatta a Szalafő taktikáját, a győzelem tükrében nem is hiába.

– Hát ez a láda sör?
– Fogadáson nyertem. A csatárunk nem hitte el, hogy kijön a meccsünkre a Nemzeti Sport. Veszített.

– Ahogy elnézem, az öltözőajtó nem bírta soká.
– Van egy új játékosunk, nem tudta még, mennyire érzékeny darab. A pénteki edzés előtt a kezében maradt a kilincs, ajtóstul. Szombaton a helyére tettük, úgy látszik, megint kiesett. Ilyen munkák mindig akadnak, a pályavonalazót is meg kellett hegesztenünk a hétvégén.

– Ért hozzá?
– Minősített hegesztő a szakmám. Alsószölnöki cégnél dolgozom, kovácsoltvas kerítéseket csinálunk. Általában Ausztriából érkeznek a megrendelések.

– Milyen károkat okozott a Szölnök-patak tavaly szeptemberi megáradása?
– Bement a víz az öltözőbe is, takarítani kellett utána. A pályán viszont talán csak javított, a lerakódott iszap kiegyengette a hepehupákat. Önkéntes tűzoltó vagyok, akkoriban volt dolgunk elég.

– Láttam, fából készült tűzoltótornyuk és szertáruk is van.
– Részt veszünk tűzoltóversenyeken, megyei első helyet is nyertünk már. A stafétában a sugárcsövet adjuk kézből kézbe, miközben padokkal, palánkokkal nehezített akadálypályán futunk végig. A célba lövésnél kádból szivattyúzzuk ki a vizet, a tömlővel egy lyukas céltábla közepébe irányítjuk a sugarat, mögötte folyamatosan telik a tartály, és tíz liternél jelez a lámpa.

– A futballcsapatnak utoljára tavaly tavasszal volt edzője. Jó ez így?
– Nem, de ez csak átmeneti állapot. Én szedem össze a fiúkat, a kezdő tizenegyről egy-két játékosnak kikérem a tanácsát, és mindenki elmondhatja a véleményét.

– Nincs sértődés?
– Előfordul, aztán rendeződik. Van például egy srác, aki az ősszel kikerült a csapatból, öt meccsen nem játszott, zokon vette, és elmaradozott. Most azonban újra itt van, és ez mindent elárul.

– Összetartó a társaság?
– Tavaly együtt állítottuk fel a kocsma előtt Alsószölnök májusfáját, közben el is tört, úgy kellett egy vascsővel megerősíteni. Akkor is segítettek a többiek, amikor barátnőmnél, Dzseninél emeltem májusfát. Nálunk ez régi hagyomány, azt jelzi, hogy a lány foglalt.

Szabó Miklós teljes fotósorozatát itt nézheti meg:

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre! (Fotók: Szabó Miklós)