Payday Loans

Keresés

A legújabb

Elnéptelenedési hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
Népesedési Hírlevél


Népmozgalom, 2015. január
Több születés, kevesebb halálozás,mérsékeltebb népességcsökkenés
2015. február 23.
Népmozgalom, 2014. január–december
Az előzetes adatok szerint 2014-ben 91500 gyermek született, 3,2%-kal több, mint az előzőévben. A 2014-ben regisztrált 126100 halálozás 0,5%-os csökkenést jelentett 2013-hoz képest. A természetes fogyás 34600 fővolt, közel 3500-zal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Negyven év múlva nyolcmilliónál is kevesebb magyar maradhat
2015. február 24.
Terjed a gyermektelenség Magyarországon, különösen a fővárosi és a diplomás nők körében: a 41-45 éves budapesti nők egyötöde gyermekének nincs gyermeke, és már nagy valószínűséggel így is éli le az életét.

Úton vagyunk Magyarország megszűnése felé?
2015. február 25.
Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014. évi összesítése Magyarország demográfiai adatairól. A számok még mindig elszomorítóak. 2014-ben csak 91 500 gyermek született, ellenben 126 100-en haltak meg. Ez azt jelenti, hogy lényegében tavaly ismét eltűnt egy 34 600 fős város Magyarországról.
A teljes írás itt olvasható: http://itthon.ma/karpatmedence.php?cikk_id=6178

Gyermekvállalás és hedonizmus? Ezt lépték a Ratkó unokák
2015. február 25.
mno
2811-gyel több gyermek született tavaly, mint az azt megelőző évben. Az MNO által megkérdezett demográfus szerint az adat örömteli ugyan, de egyelőre nem beszélhetünk trendváltásról.

II. Nemzeti Radikális Népesedési Konferencia a budapesti Hazatérés református templomban
2015. március 2.
kurucinfo
A budapesti Szabadság téri Hazatérés református templom adott otthont 2014. február 28-án a II. Nemzeti Radikális Népesedési Konferenciának, amelyen a meghívott előadók többnyire a magyar népesség számának drámai fogyásáról, a magyar családok helyzetéről, a népességfogyás megállításának szükségességéről és az ez irányú teendőkről fejtették ki véleményüket.
A teljes írás itt olvasható: https://kuruc.info/r/2/140159/

Nyugdíj: a kivándorlás miatt még nagyobb lehet a baj
2015. március 06.
Hír24
A Népesedési Kerekasztal azt szeretné, ha a kormány mielőbb foglalkozna a nyugdíjreform kérdésével. Szerintük nemcsak a gyenge népesedési mutatók, hanem az emigráció is veszélyezteti a tb jövőjét.

Az aktív öregkort segítenék
2015. március 10.
InfoRádió
Az európai kontinens lakosságának elöregedése, az időskorúak számának jelentős megnövekedése jelentette kihívások kezelése, az ebben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása a témája annak a kétnapos tanácskozásnak, amely hétfőn kezdődött Brüsszelben az Európai Unió (EU) magas rangú tisztségviselői, számos iparág vezető képviselői, illetve kistérségek vezetőinek részvételével – adta hírül az MTI.
Az “Új eszközökkel az aktív és egészséges öregkorért” elnevezésű fórumon az EU illetékesei, valamint az ipari és szolgáltatási szektor képviselői közösen keresik azokat a lehetőségeket, hogy a nyugdíjas korú polgárok jóllétét célzó intézkedések miként szolgálhatják egyúttal a gazdaság felpezsdítését, az innovációt, a munkahelyteremtést – hangsúlyozta a tanácskozás szervezőinek az első munkanapról kiadott közleménye.
Európa népessége a magasabb várható élettartam, illetve a születések számának csökkenése révén drámaian öregszik. Az előrejelzések szerint 2025-re megduplázódik a nyolcvan éven felüli európai polgárok száma, az aktív korúak aránya pedig csökken a lakosságon belül. Az ezzel járó szociológiai átalakulások mindenkit érintenek. Az aktív és inaktív rétegek közti egyensúly felbomlása alapjaiban áshatja alá a társadalmi szolidaritás rendszerét. Ha az európai intézmények nem készülnek fel a várható változásokra, könnyen bekövetkezhet a kontinens egészségügyi és társadalombiztosítási rendszerének összeomlása – figyelmeztetett a közlemény.
Az EU a 2020-ig tartó időszakra megfogalmazott irányelveiben meghatározó szerepet juttatott az egységes digitális piac kialakítását meggyorsító programoknak, hangsúlyozva, hogy ez létfontosságú az aktív munkáról lemondani még nem kívánó időskorúak foglalkoztatása, az úgynevezett “ezüst gazdaság” működése szempontjából. A digitális technológia, az egészségügy, a gyógyszeripar, a biztosítási rendszer, illetve a kifejezetten az időskorúakat célzó jóléti és szórakoztató-ipari szolgáltatások bővítése egészséges és aktív öregkort biztosíthat a nyugdíjas korú emberek számára, akik így tovább maradnak képesek független életvitelre, és akár hosszabb ideig maradhatnak a munkaerőpiac szereplői – utalt rá a dokumentum.


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.
Köszönettel: Járdi Attila
A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen -  feliratkozhat az alábbi web-címen: http://groups.google.com/group/nepesedes
A Magyar Családokért a Megmaradásért Közhasznú Alapítvány