Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az emberek kifosztása állami bűnsegédlettel PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

MAGYAR SZOCIÁLIS FÓRUM AZ ELTŰNT 100 MILLIÁRDRÓL

budacash

Az emberek és közösségeik állami segédlettel történt tudatos kifosztásának minősítette a Buda Cash 100 milliárd forintra becsült sikkasztását, és a bróker cég kényes iratainak eltűntetését a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.

Ahol ilyesmi előfordulhat, nem pusztán az ellenőrzés kérdése vetődik föl, hanem magának a rendszernek a mibenléte is. Százmilliárd forintot csak olyan rendszerben lehet eltüntetni, ahol a pénzügyi szféra összefonódik a politikai hatalommal, így a törvényeket könnyűszerrel ki lehet játszani. Ennek a nemzetgazdasági szempontból is tekintélyes összegnek valahol meg kell lennie, hiszen Magyarországról kisíbolták valahová. Hogyan fordulhatott elő, hogy a történtek nem csak az elmúlt 15 év magyar kormányainak nem tűntek fel, hanem azoknak az országoknak sem, amelyeknek a trezorjaiban a pénz kikötött? Az MSZF szerint ez csak úgy fordulhatott elő, hogy a közös pénzügyi rendszer lehetővé teszi az effajta kifosztást, és nem azt nézik, hogy a pénz miből származik, hanem azt, hogy van. Ez a tény önmagában is rávilágít a tőkés rendszer lényegére – írja a társadalmi mozgalom.

Bármennyire látványos is az MNB által 100 milliárdosra becsült sikkasztás mérete, Magyarországon sem egyedül álló az eset. A Buda Cash sikkasztását megelőzte a devizahitelezés, mely több millió honfitársunkat forgatott ki a vagyonából, sokukat pedig halálba kergetett. Számítások szerint 1-1,5 százalékkal vetette vissza hazánk gazdasági növekedését.

De ott a Baumag-, és a Kulcsár-ügy is, mely szintén arra utal, hogy a tőke kibújik a társadalmi kontroll alól, noha társadalmi méretű tevékenységet fejt ki. „A Buda Cash 100 milliárdos pénzeltüntetése csak úgy fordulhatott elő, hogy a sokat hangoztatott szabadság, melyben élünk, elsősorban a finánctőke szabadsága, demokráciánk pedig formális demokrácia, hiszen nem érinti a gazdasági és pénzügyi lényeget. Sőt, bármikor a közösségi érdekek ellen fordítható, ha társadalmunk ezt hagyja” – szögezte le véleményét az emberjogi mozgalom.

A Magyar Szociális Fórum azt javasolja a Buda Cashnél megkárosított embereknek és önkormányzatoknak, hogy azonnal szerveződjenek károsult-közösséggé, és együtt lépjenek fel saját érdekükben, máskülönben a kilátásba helyezett, még oly részleges kártérítéstől is el fognak esni, mint az megtörtént a vörös iszap katasztrófa után.

Az MSZF egyidejűleg politikai felelősségre vonást követelt az ügyben, a bank felelősein túlmenően.

http://www.mszfszk.hu/