Payday Loans

Keresés

A legújabb

Várólisták a halálra PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Várólisták a halálra

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: egészségügyvárólistákvárólistás betegdaganatos betegségek;

Miként gyilkolják a betegeket a magyar egészségügyben?

Motto: Animus meminisse horret. Vergilius

(A lélek megborzad, ha visszagondol rá.)


Családomban és baráti körömben tizenegyen haltak meg kezelhetetlen, rákos betegségben, akik egy részének az életét különböző terápiás kísérletekkel sikerült valamennyi idővel meghosszabbítani. Másik hármat sikeresen meggyógyítottak. Az elhunytak többsége szörnyű lelki szenvedések között és több-kevesebb fájdalomtól gyötörten ment el közülünk. Voltak, akiknek teste még életükben oszlásnak indult, bűzlő sebektől borítva élték meg életük végét. Voltak, akik félték, voltak, akik várták, és voltak, akik hívták a halált. Családtagként és sebészorvosként is jól ismerem a daganatos betegek emberhez méltatlan sorsát és szerencsétlen családjuk kálváriáját. Úgy vélem, hogy ezeken betegeken segíteni az egyik legnemesebb orvosi cselekedet. Az utóbbi években a daganatos betegségek kezelésében jobb eredményeket lehet már elérni a szűrővizsgálatoknak, a jobb műtéti eljárásoknak, a gyógyszeres és sugárkezelések javuló hatásfokának, valamint a sürgős kivizsgálás és az azonnal megkezdett kezelés eredményeként. A jobb eredmények feltétele a szűrővizsgálatok elérhetősége és népszerűsítése! Kötelező és elengedhetetlen a tumoros betegség legkisebb gyanúja esetében az azonnali kivizsgálás, a lehetséges gyógykezelés meghatározása és megkezdése.

„Vastagbél-daganatos betegek gyorsabb kivizsgálására és terápiájára adna pénzt az egészségügyi kormányzat. Információnk szerint a szakállamtitkárság által javasolt 150 millió forintból mintegy 2000 beteg juthatna egy hét alatt az »életmentő« diagnózishoz. Most legalább fél évet kell várni erre” – írjanol.hu.

Weltner János sebész főorvos szerint „évente nyolc és félezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, és 5084 ember hal meg vastagbélrákban, miközben szervezett szűrővizsgálattal és a kiszűrt esetek azonnali gondozásba vételével a halálozások 80 százaléka megelőzhető lenne!” A sebész gyors kalkulációja szerint az új esetek harmadának kivizsgálására lehet elég a pénz. Mint mondja „jelenleg, ha valakinél fölmerül a vastagbélrák gyanúja, akkor a teljes diagnózisig akár félévet is eltölthet szakorvosi vizsgálatokra várva. Laborra, CT-, és MR-vizsgálatra is szükség lehet” – olvasható. Weltner János állítja, és ez igaz: a kivizsgálásra elegendő lenne egy hét is, de miután nincs rá pénz, a betegek előjegyzési listákra kerülnek. A vastagbélrákot eredményesen csak az időben elvégzett műtéttel lehet gyógyítani, akik viszont csak a diagnózisra várnak fél évet, gyakran már operálhatatlan állapotba kerülnek.

Ezek a szavak borzalmas tényeket tárnak fel, hasonlóan a napokban egy háziorvos által közöltekhez. Csehpál Etelka, a Csongrád megyei Földeák háziorvosa mondta az egyik mellrákgyanús betegéről „hónapok mentek el csak a mammográfiára, most a többi vizsgálat húzódik a várólisták miatt. A néni daganata közben már fekélyesedik” – nyilatkozta a hvg.hu-nak.

Nevezzük nevén a fentebb olvasható tényeket: ezek az állam hivatalban üllő képviselői által, hidegvérrel, a következmények ismeretében elkövetett olyan tettek, amelyek más emberek életének bűnös kioltását eredményezik, azaz gyilkosságok, hisz olyan magatartás tanúsítását mulasztják el, amelyre nézve kötelezve voltak.

A bűnösöknek pedig bűnhődniük kell. Ha hívők Isten előtt is, de az emberek előtt mindenképen. Nem bújhatnak el a hivatali alárendeltség és a nincs elég pénz álságos érvei mögé, mert van pénz, nem is kevés az egészségügyben. Az rajtuk múlik, hogy miként osztják el azt a betegek között. Nézzünk egy példát; a csípő- és térdartrózisok fájdalmas betegségek. Műtéti gyógyításuk költséges és legtöbbször eredményes. Maga a betegség azonban legtöbbször nem fenyegeti az ember életét, konzervatív eszközökkel a további állapotromlás lassítható, ezért, ha nincs elég pénz az ízületi és a daganatos betegségek együttes költséges gyógyítására, akkor az orvosi eskü és az emberiesség parancsai értelmében az életet veszélyeztetőt kell előre sorolni. Ez megfellebbezhetetlen evidencia!

Az emberélettel játszadozó, hivatalnoki önkényének véget kell vetni! Nem igaz, hogy nem lehet találni a daganatos betegségek sürgős kivizsgálására és gyógyítására felhasználható kapacitásokat és pénzeket az egészségügyi kasszában vagy az állami költségvetésben. Gondoljunk akár a tervezetett sok milliárddal meghaladó áfabevételre és a csipszadóra, az értelmetlen, erőltetett ütemű stadionépítésekre, a fölöslegesen sürgetett múzeumi negyed kialakítására.

Weltner főorvos igazát támasztja alá, hogy amikor fiatal sebészek voltunk, akkor tumor gyanúját sejtető tünetekkel az akkori „körzeti orvosnál”, vagy a szakrendelőben jelentkező beteget sürgősséggel, azonnal beutalták kivizsgálásra és napok alatt diagnózishoz jutottunk, mely alapján fel lehetett állítani a választható terápia javallatát és szükség esetén haladéktalanul operáltunk. Persze ez az átkosban volt így!!! Most a jól felszerelt, de a volumenkorlát miatt is kihasználatlan műtők korában, a daganatos betegek ellátására kiterjesztett a volumenkorlát gyilkos intézményével pusztítják az ország lakosságát, és teszik ezrével boldogtalanná hazánk családjait.