Payday Loans

Keresés

A legújabb

Lemondások Simicska médiabirodalmában PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Lemondott Simicska Lajos médiabirodalmának több vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

Lelkiismereti okokból benyújtották a lemondásukat a Magyar Nemzet, az mno.hu, a Hír Tv és a Lánchíd Rádió vezetői pénteken. Aki csak elérte Simicskát, annak azt mondta, hogy bemegy a cégeihez, és kirúg mindenkit, mert hátba támadták.

Péntek délután egy órakor ült össze a Magyar Nemzet és Hír Tv szerkesztősége, hogy a vezetők közöljék a médiumok munkatársaival, lemondanak pozícióikról – értesült a hvg.hu. Több, a cégeknél dolgozó újságíró szerint meglepetésként érte őket a vezetők lemondásáról szóló közlemény, korábban nem volt olyan jel, ami arra utalt volna, hogy erre készülnek. (Úgy tudjuk, a szerkesztőségi ülésen csak a döntést magát ismertették az újságírókkal és arra kértek mindenkit, hogy folytassák a munkájukat.)

Pénteken távozott posztjáról Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Tv elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az mno.hu főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese – olvasható azmno.hu-n megjelent közleményben.

Forrásaink szerint a bejelentés nem független attól, hogy Simicska Lajos a Népszavának csütörtökön azt nyilatkozta, ha több reklámadót kell fizetnie a jövőben a magyar cégeknek, akkor "totális médiaháború lesz". Többen úgy vélték, a médiacégek vezetői nem szeretnék, ha választaniuk kellene egy esetleges nyílt háború esetén a Fidesz képviselte irány és Simicska között.

Nyilatkozott lapunknak az egyik távozó vezető, aki azt mondta, olyan tulajdonosi elvárásokkal találkoztak pénteken, amely szerintük kivitelezhetetlen. A neve elhallgatását kérő forrásunk azt állította, hogy előzőleg nem egyeztettek erről a többi lapvezetővel, és mással sem, az elhatározásuk pénteken született meg.

A Magyar Nemzet egyik dolgozója a hvg.hu-nak azt mondta, Simicska tegnapi kijelentése óta rengeteg olvasói levelet kaptak, tele van a mailbox. A többségük szerint a cégek tulajdonosa nem fordulhat balra, nem fordulhat szembe a Fidesszel, mert ezzel elveszíti az olvasóit.

"Majd meglátják, ki bírja tovább"

Ez a harc nem a pénzről, hanem az elvekről szól, arról, hogy kiszámíthatatlanná válik minden – mondta Simicska az őt elérő Origónak még pénteken délelőtt. "Mi lesz akkor, ha

Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot

– tette fel a kérdést. A hírportál azt is megkérdezte, hogy ebben a totális háborúban vajon melyik fél megy tönkre előbb, mire Simicska azt válaszolta: ő nem hátrál meg, majd meglátják, ki bírja tovább. Szerinte a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.

Fotó: 

Simicska Lajos a bejelentéssel kapcsolatban az Indexnek úgy reagált, nem tudta, hogy lemondásra készül a Magyar Nemzet lapvezetése. "Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt" – mondta a portálnak Simicska. Aztán a nol.hu is elérte Simicskát, nekik már azt mondta: "Bemegyek és kivágok mindenkit". A Pesti Srácok is elérték Simicskát, nekik azt mondta, éppen öltözködik, de bemegy a laphoz és mindenkit kirúg, mert hátba támadták.

Aztán telefonon elérték a Budapestre tartó Simicskát az Index.hu és a hír24.hu újságírói is,nekik kifakadt a nagyvállalkozó, és azt mondta, kirúg a lapjaitól minden orbánistát, ugyanis szerinte Orbán Viktor keze van ebben a dologban. Azt is mondta, hogy olyan embereket ültet a lapok élére, akiket nem lehet megfélemlíteni.

Az Átlátszónak neveket is említett, eszerint a Magyar Nemzet főszerkesztője D. Horváth Gábor lesz, az ügyvezető igazgató pedig Tóth Mariann, a Hír Tv elnöke pedig személyesen ő maga, Simicska Lajos lesz. A Lánchíd Rádió élére Schlecht Csabát nevezte ki.

Pénteken késő délután Simicska Lajos azt is elmondta, 100 millió forint körüli összegért egyik cége, a Pro-Aurum Zrt. kivásárolta Liszkay Gábor volt Magyar Nemzet-főszerkesztő és Hír TV-elnök részesedését a médiumokban. "Mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom" -magyarázta a Magyar Narancs online-nak.

A Hír TV péntek délután 4 órás, néhány perces Híradójában az időjáráson kívül kizárólag a reklámadóval foglalkoztak: elhangzott, hogy Simicska Lajos a Népszavának mit mondott csütörtökön, hogy a kormány az RTL Klubbal állítólag titkos tárgyalásokat folytatott, és hangsúlyozták, hogy a kormány nem reagált arra, hogy a magyar tulajdonú médiavállalatokat mennyiben sújtaná a reklámadó bevezetése. A Híradó végül a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetői közleményének ismertetésével zárult.

Simicska Lajos a Magyar Narancs online-nak azt is elmondta, nagyot csalódott Orbán Viktorban, aki tavaly áprilisban ismertette vele az elképzeléseit, amelyekkel ő nem értett egyet, és azt mondta, nem kíván ezekhez partner lenni. Állítása szerint "azóta durvultak el az események".

Orbán Viktor megüzente

Orbán Viktor korábban egy, a magukat jobboldalinak valló főszerkesztőknek szervezett beszélgetésen közölte, a jövőben ne számítsanak arra, hogy jelentősebb mértékű állami hirdetéshez jutnak, a saját lábukon kell majd megállniuk – írta a vs.hu januárban.

A találkozón a vs.hu szerint jelen volt Gajdics Ottó a Lánchíd Rádiótól, Borókai Gábor a Heti Választól, Liszkay Gábor és Élő Gábor Magyar Nemzet-, illetve mno.hu-tól, valamint Bencsik András, a Demokratától. A hírportál szerint Orbán Borókai kérdésére fejtette ki a jobboldali médiával kapcsolatos véleményét.

A Heti Válasz főszerkesztője azt kérdezte, igazak-e azok hírek, hogy a központi kommunikációs hivatal létrehozásával átrendezik az állami hirdetéseket. Bencsik viszont később azt nyilatkozta, „pénzről nem is volt szó”, és nemcsak a jobboldali sajtó vezetői voltak jelen. A vs.hu szerint Orbán Bencsiket megnyugtatta, az ő lapjának helyzete nem változik, ez azért érdekes, mert a Demokrata nem tartozik Simicska Lajos érdekeltségébe.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a médiabirodalom legnagyobb cégei mennyiben függnek az állami reklámoktól.

Állami hirdetők listaáras reklámköltése, 2014. január-november (ezer Ft):

Újság/Csatorna

Listaáras bevétel állami hirdetőktől

(ezer forint)

totál (ezer forint) állami%
Heti Válasz

298 227

716 717

42%

Magyar Nemzet

868 675

2 057 059

42%

Metropol

2 198 077

6 953 744

32%

Class FM

1 760 184

14 213 064

12%

Music FM

293 091

1 888 308

16%

Forrás: Kantar Media

Megjegyzés: a listaár nem a valós költést mutatja, hiszen ebből a média jelentős engedményeket szokott adni a reklámozóknak, de jól tükrözi az arányokat, azaz hogyan oszlanak meg a piaci és az állami hirdetések egy adott sajtótermékben.

hvg.hu korábban írt arról, hogy nehéz évek várnak azokra az előző kormányzati ciklusban jelentős állami támogatásban részesített jobboldali lapokra, melyek Simicska Lajos érdekeltségébe tartoznak. Ha beváltja a miniszterelnök az ígéretét, akkor ezek a lapok, rádiók elveszíthetik bevételeik egy meghatározó részét.

Így csökkentek az állami hirdetések tavaly Simicska médiájánál:

Fotó: 

Simicska Lajos pénteken a Népszavának azt mondta, totális médiaháború alakul ki, ha a kormány valóban radikálisan csökkenti az RTL-t sújtó reklámadót. A kieső bevételt pótolni kell, emiatt számítások szerint a Simicska  érdekeltségébe tartozó cégeknél ötszörösükre nőnének a terhei.

A háború kirobbantó oka

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Group luxembourgi vezetőivel folytatott tárgyalásai után ismerte el, hogy a kormány kénytelen lesz engedni a reklámadóból, melynek felső kulcsa kizárólag a német tévétársaságot érintette. Ugyanakkor Orbán Viktor egy múlt heti, főszerkesztőnek tartott újabb háttérbeszélgetésen azt mondta, hiába engednek az RTL-nek, az idei évre tervezett 7-8 milliárdnak be kell folynia az állam kasszájába.

Ezt egy magas rangú, a törvény módosítását előkészítő kormányzati forrás úgy értelmezte a hvg.hu-nak, hogy mindenki másnak a piacon többet kell majd fizetnie. A jelenlegi szabályozás sávos: így például azok a cégek, melyeknek csak 500 ezer forint a reklámbevételük évente, most még nem fizetnek semmit. Az 500 millió és 5 milliárd közötti bevétel után csak 1 százalék a reklámadó. Simicska médiacégeinek nagy többsége ebbe a két sávba esik. Viszont a hvg.hu úgy értesült, a kormány kivezeti az összes kedvezményt, mindenki egy 5-6 százalékos sávba kerül, ami gyors becslésünk szerint akár milliárdos elvonást is jelenthet a Simicska érdekeltségébe tartozó médiumoknál.

Ez az állami hirdetések megvonásával együtt súlyos csapás a cégcsoportra. Mint korábban beszámoltunk róla, már a nyáron kalkuláltak azzal a jobboldali médiában, hogy ez valamilyen formában bekövetkezik, ezért számításokat végeztek már, hogyan élhetnék túl az ínséges időszakot. Tavaly a Magyar Nemzetnél elbocsátások voltak, a Hír Tv-nél műsorok szűntek meg.

Simicskának több médiacégben van közvetett vagy közvetlen tulajdona. Ebben üzlettársai: Liszkay Gábor, Nyerges Zsolt és Fonyó Károly. Ehhez a céghálóhoz a következő médiumok tartoznak:

  • Hír Tv
  • Class FM
  • Lánchíd Rádió
  • Music FM
  • Magyar Nemzet
  • Heti Válasz
  • Metropol

Ezen felül számos olyan cégben jelen vannak, melyek a köztéri reklámpiacon (plakátcégek) érdekeltek. Ezeket szintén érinteni fogja a reklámadó emelkedése:

  • Mahir-Cityposter
  • Euro Publicity
  • Publimont
  • Euro-AWK
  • A Plakát
  • Budamedia
  • Budamedia Rózsadomb
  • VM Eger

Így nézett ki augusztusban a médiabirodalom:

Fotó: