Payday Loans

Keresés

A legújabb

A fenntarthatóságról - felelősen konferencia PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2015. január 30. péntek, 07:28
A fenntarthatóságról - felelősen konferencia
Időpont: 2015. február 21. (10:00 - 16:00)
Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kar
Budapest VIII., Szentkirályi u. 28.
II. emeleti díszterem
Részvétel: ingyenes, adományokat elfogadunk

[Kattintson ide a jelentkezéshez!]

A rendezvény célja a vállalatok gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi fenntarthatóságának szerepére, lehetőségeire összefüggéseire felhívni a figyelmet. A konferencia előadói neves közgazdász és környezetgazdász egyetemi oktatók (Corvinus, Sapientia, Pannon Egyetem) és vállalkozók. Konferencia a Mária Rádió, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés, és az ÉrMe Üzleti Hálózat – KÉRME  közös szervezésében valósul meg.

A konferencia programja:

10:00

Megnyitó

Dúl Géza atya (a Mária Rádió igazgatója)

Baritz Sarolta Laura OP nővér (Sapientia - KETEG képzés vezető)

Tóth József (ÉrMe Üzleti Hálózat)

Bojta János (KÉRME elnöke)

 

10:15

Baritz Sarolta Laura - Profit és örök élet?

A Sapientia Egyetem közgazdász KETEG kurzusa alapító tanárának előadásában bemutatja az erkölcs és a gazdaság viszonyát különböző gondolkodásmódokban és korszakokban. Hírt ad arról, hogy világszerte egy új gazdasági elképzelés van kialakulóban, melyben egy fenntarthatóbb, élhetőbb, reálisabb világ bontakozhatna ki.

 

10:45

Tóth Gergely - Gazdaságteológia - Ökonómikus ökumené?

A Pannon Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Tanszékének docense előadásában az emberi fejlődés céljait próbálja bevinni a közgazdaságtanba, mely sajnálatosan összekeverte az anyagi növekedést az emberi fejődéssel, azaz az eszközt a céllal.

 

11:15

Kerekes Sándor - A „közösségi gazdaság” esélyei?

A Corvinus Egyetem egykori rektor-helyettese a gazdasági fenntarthatóságról szólva előadásában azt mutatja be, hogy mennyivel kisebb terhelést jelentene, ha a készlet gazdaság = birtoklás helyett a megosztó gazdaság=használat váltást képes lenne megoldani az emberiség.

 

11:45

Marjainé Szerényi Zsuzsa – Felelős fiatal fogyasztók

A Corvinus Egyetem környezetgazdász tanára egy fiatalok körében végzett kutatás alapján rávilágít a vállalatok szerepére abban, hogy a fiatalok felismerjék azt, hogy csak tudatos, felelős fogyasztással vagyunk képesek világunkat fenntarthatóbbá tenni.

 

12:15 Ebédszünet

 

13:00

Tóth József – Vállalkozás és közjó

A közgazdász vállalkozó előadó az ÉrMe Üzleti Hálózat tagja, előadásában a következő kérdésekre keresi a választ: Miként járulnak hozzá a vállalkozások a közjóhoz? A vállalkozások érdekeltek-e a közjó megvalósulásában, vagy csak a profit növelése az egyetlen motivációs tényező? Megvalósulhat-e a közjó egy vállalkozáson belül?

 

13:30

Zsóka Ágnes - A CSR és a fenntarthatóság aktuális kihívásai a vállalatok számára

A Corvinus Egyetem környezetgazdasági tanszékvezetője előadásának célja, hogy helyzetképet adjon a CSR és a fenntarthatóság jelenlegi szabályozási hátteréről, a szorosan kapcsolódó fogalmak értelmezéséről, a vállalati gyakorlat társadalmi megítéléséről, valamint rámutasson a vállalatok előtt álló, mindezekből együttesen következő kihívásokra.

 

14:00

Nobilis Márió - Isten hozott, környezetvédelem!

A környezetvédelmi szakember és teológus két szakterületének egymásra hatását vizsgálja korunk környezetvédelmi kihívásainak tükrében.

 

14:30

Bojta János - ’Értékek értéke’ program

Az ÉrMe Üzleti Hálózat tagszervezete, a Keresztény Értékmegőrző Egyesület (KÉRME),  elnöke, vezetési tanácsadó bemutatja az ’Értékek értéke’ programot, amelynek fő célja az önkéntesen jelentkező üzleti vezetők számára módszertani és szervezeti keretet biztosítani a katolikus egyház társadalmi tanításában és szűkebben véve „Az üzleti vezető hivatása” c. kiadványban leírt elvek napi szinten történő megvalósítására. A program lényege a valódi társadalmi felelősségvállaláshoz tartozó viselkedésmód kialakítása és fenntartható beépítése az üzletmenet hétköznapi gyakorlatába.

A konferencia moderátorai: Baritz Sarolta Laura OP nővér (Sapientia) és Tóth József (ÉrMe Üzleti Hálózat).