Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egervári: Megtaláltam... PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

Egervári:

Megtaláltam

a válaszokat,

a saját hibáimat is

 

2010. július 22. és 2013. október 11. között ült Egervári Sándor a magyar labdarúgó-válogatott kispadján, majd a Hollandia elleni 8–1-es vereség után lemondott – azóta csak lakóhelyén, Pomázon van jelen a futballéletben. A volt válogatott szakvezető nagyon örül Dárdai Pál és Szabics Imre szerepvállalásának a válogatottnál, ám elmondta: félti a fiatal szakembereket a túlzott elvárásoktól.

 

– Mit szólt Dárdai Pál kinevezéséhez, illetve Szabics Imre szerepvállalásához? Mindkettejükkel dolgozott együtt, utóbbit kettőezer-tizenegyben ön hozta vissza a magyar labdarúgásba.
– Meglepett, de nagyon örültem, hogy ők ültek a kispadra, mindkettőjükhöz személyes kapcsolat fűz. Dárdai Pált annak idején a BL-ben szereplő Fradi elől tudtuk a BVSC-be csábítani, őszinte, nyitott tekintetű és gondolkodású fiú volt húszévesen is, a profik között is megőrizte jó tulajdonságait. Szabics Imrét hosszú szünet után mi hívtuk vissza a válogatottba, nemcsak a góljaival segített – emlékszik, milyen szépen lőtt a svéd kapuba? –, hanem közösségépítő egyénisége is nagy nyereség volt. Örömteli látni, milyen irányba indult el velük a csapat.

Egervári Sándor négy évtized tapasztalatával 
egy nagy kihívást még örömmel fogadna (Fotó: NS-archív)

– Mi lehet a sikerük kulcsa?
– Régi teoretikus vita, hogy mitől sikeres egy edző. Beszélünk ilyenkor a játékosmúltról, a rutinról, a megtanulható ismeretekről, az edzői szakmában szerzett tapasztalatok fontosságáról, arról is, hogy mennyire integráló személyiségről van szó – izgalmas kérdés, melyik a hangsúlyosabb az edzői tevékenységben. Véleményem szerint az a fajta rátermettség, amely Dárdai Pált és Szabics Imrét jellemzi, közel nyolcvan százalékban meghatározza a munka sikerességét. Megvan a válogatott rutinjuk, pályafutásuk rengeteg tapasztalattal vértezte fel őket, az edzői rutinnak talán még híján vannak, ám a rátermettség, amely jellemzi őket, szerintem fontosabb, minthogy adott esetben eszükbe jusson a kis vérkör élettani hatása.

– De hát ez is egy szakma, ráadásul nagy, és roppant kritikus nyilvánosság előtt zajlik, azaz minden tudásmorzsának jelentősége lehet...
– Sok fontos dolgot meg lehet és meg kell tanulni, de tapasztalatot és a szavaidnak hitelt a közösség előtt senkitől nem kaphatsz valódi érzelmek nélkül. Ezért az emberi kapcsolatok mindig fontosak voltak számomra is. Nézze, tele a vitrin kupákkal, kitüntetésekkel, Év edzője-díjakkal, öt bajnokcsapat fotójával, amellyel dolgozhattam, vagy az U20-as vb-bronzéremmel. Jó érzés a tárgyi emlékekre pillantani, hogy mit értem el, de sokkal fontosabb, amikor volt játékosaim felhívnak, hogy csináltam egy edzést, mint amilyet Sanyi bácsi, te tartottál nekünk, vagy csak megkérdik, mi van velem. Mindez többet ér a sok serlegnél.

– Milyen érzésekkel nézte most a bukaresti mérkőzést, miután ugyanott egy évvel korábban a csapata fájón leszerepelt?
– Minden meccs másról szól, bíztam abban, hogy nem esünk bele ugyanabba a csapdába, nem passzoljuk oda a labdát az ellenfélnek a második percben, hogy begyalogoljon vele a kapunkba, vagy nem akkor rúgja első, és élete legnagyobb gólját az ellenfélből valaki. Vitán felül jó irányba indult el a csapat Dárdaiékkal, esélyük van akár a második helyre is. De... Féltem is őket, nehogy túlzottan sokat várjanak tőlük is. A megfelelő feltételrendszer kialakítása után, minőségi edzők által normális körülmények között nevelt játékosoktól majd el lehet várni, hogy felvegyék a versenyt az európai elit csapataival, de ahhoz sok idő kell még a magyar futballban.

– Feldolgozta a kétezer-tizenhárom őszén történteket?
– Kellett néhány hónap, de igen, megtaláltam a válaszokat, a saját hibáimat is, mára túljutottam a dolgon. Tisztességgel dolgoztam az elmúlt négy évtizedben, hála Istennek sokkal több pozitív hatás ért a futballpályán, mint csalódás. Ma is bátran és örömmel nézek bele a tükörbe.

MIT TENNE MÁSKÉPP EGERVÁRI SÁNDOR, HA VISSZAREPÍTENÉ EGY IDŐGÉP A ROMÁNOK VAGY A HOLLANDOK ELLENI MECCS ELÉ? MIT MOND SAJÁT FELELŐSSÉGÉRŐL? HOGYAN ÉRTÉKELI KAPITÁNYI IDŐSZAKÁT? VÁLASZOK A KEDDI NEMZETI SPORTBAN MEGJELENT KÉTOLDALAS INTERJÚBAN!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

 

http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2389227

 

  • vanhalen
    2015-01-20 15:57:10
    Ezt a cikket meg sem kellett volna írni.Már elnézést a cikk írójától,de hagyni kellene már gyógyulni a sebeket.Egervári egy jól helyezkedő,ügyeskedő emberke,slussz.A bajnoki címeket nyerő csapatait mind szakemberek készítették fel,ő már csak a kész csapatot örökölte meg,ahogy az U20-as válogatottat is.Magyarán,ő aratta le más munkájának a gyümölcsét.És szememben egy rongy ember.A Sousa elleni hadjárat alatti tevékenysége egy sunyi,senkiházi nímandot mutat.Szövetségi kapitányként képes volt azt taglalni egy edzőképzés alkalmával,hogyan kellene megszabadulni egy klubedzőtől.És hogy mennyire senki,azt a meccsek utáni nyilatkozatai szépen bizonyítják.Meg kell nézni a Dárdai sajtótájékoztatóit,az a gyerek már meccs előtt elmondja,mit várhatunk,és k.u.v.a érdekes módon az van,hogy azt látjuk,amit ígért.Meccs után sem terel,ha sz.a.h.r.o.k. vagyunk,hát nem kertel,kimondja!Egyébként pedig nem kell csodát várni tőle sem.Azzal főz,amink van.Amit asz ilyen egervári félék képeztek itt tonnaszám!Mert az ilyeneket kilóra mérik jobb helyeken,ahol labdarúgásnak nevezett tevékenységet folytatnak a pályákon.Attól,hogy van egy karakán,nyíltszívű,becsületes munkába hitet tevő kapitányunk,nem lettünk jobbak.Ugyanúgy a harmadik vonal végén vagyunk,mint eddig.Csak épp küzdeni látjuk a fiainkat.Nem lettek labdazsonglőrök,és már nem is lesznek.De legalább amit tudnak,azt kiadják magukból.Ez jelen pillanatban,és még jó ideig a maximum,amit elvárhatunk tőlük.A középmezőny alján vagyunk,és Dárdaival sem lesz világverő csapatunk,mert ahhoz minimum huszonöt olyan fazon kellene mentalitásban,munkaszeretetben,alázatban,mint ő.
  • NCFC
    2015-01-20 15:39:05
    A románok ellen eredetileg Juhászt és Mészárost akarta játszatni (a csehek elleni felkészülési meccsen ők kezdtek), de a meccse előtt mind a kettő lesérült. Így esett a választás Guzmicsra, aki egyáltalán nem rossz játékos.
  • KrutkaRudi
    2015-01-20 15:02:21
    Simlis hazug öregember!Arról miért nem beszél,hogy Filipovic rakja össze a válogatottat???Arról miért nincs szó,hogy a sorsdöntő eb,vb-selejtezőkön miért kellett berakni Guzmicsokat,Devecseriket,Laczkóféléket vagy anno Timár Krisztiánokat?Ő is egy korrupt alak.Mezey Gyuri leghűségesebb bérence aki az elmult 30 évben 100 milliókat keresett!!!!Közösségépítő,ja persze.
  • egyolvasoember
    2015-01-20 14:56:11
    Csalódtam volna, ha nem szerepel Egervárinak már a 3. mondatában a közösség szó (aztán még egyszer)... Az egész további szövegből üvölt, hogy ennek az embernek a legfontosabb az volt a munkája során, hogy jóban legyen a játékosaival idilli hangulat vegye körül a válogatottat, az öltözőt. Egyszerűen nem bírja a konfliktust (én sem szeretem, de nem is vagyok az övéhez hasonló felelős kirakatpozícióban). Az eredményesség csak másodlagos volt neki. Más szavakkal: még mindig jobban tud úgy aludni, ha kikapunk és kiesünk, mintha feszültségbe keveredne a munkahelyén. Csakhogy a szurkolók, a nemzetünk - teljes joggal - eredményt várt volna el, és nem kedves fiúkat meg szerethető csapatot. Ezért ez az ember, bár úriember stílusa miatt nem keltette rossz hírünket a világban (mint Pintér nevű utódja), alkalmatlan volt s feladatra. A viszonylag tisztes eredményeit nem vitatom, mert butaság lenne, de Egervári csak arra jó, hogy hozzunk egy tisztes átlagot, szintet lépni vele nem lehetett. Arra Dárdai-féle mentalitás és magabiztosság kell, természetesen egy szakmai minimum mellett (remélhetőleg DP tartósan is tud hatni a falábúinkra). Egervárinak a megnyert meccseinket utólag is köszönöm, de a konfliktuskerüléséből adódó rendszeres mellébeszéléseit (sunyiságait) a nyilatkozataiban nehezen bocsátom meg valaha is.
    És az az ember is büszke lehet magára, aki itt a kommentekben olyannal jön elő, hogy "hiba lenne még Dárdait messiásként elkönyvelni". NEM!!! Messiásként elkönyvelésről eleve szó sem lehet, töröljétek már ezt a szót a szótárból! Nincsenek csodák, nincs (újabb) Messiás - ne legyenek irreális elvárások! Remélni kell (mert a remény hal meg utoljára) és drukkolni mindig - de közben reálisan megítélni is a lehetőségeket, nem mindig csodákat várni, aztán meg törvényszerűen a ló túloldalára átesve csalódottan kiátkozni az összes aktuális játékost meg kapitányt. Tudni kell, hol a helyünk, és maximálisan támogatni bárkit, aki elszántan küzd azért, hogy feljebb léphessünk végre.
  • Gallus1972
    2015-01-20 14:49:22
    Két igazán jó meccse volt alatta a válogatottnak, a törökök elleni 3:1 és a svédek elleni 2:1. Erénye volt még, hogy a nyerhető meccseket behúzta vele a csapat, bár sokszor éreztem úgy, hogy irreális mákja volt.
    De a 3:0 és a 8:1 vállalhatatlan, főleg úgy, hogy egyikért sem vállalta a felelősséget, inkább a játékosokra tolta. Lemondani is nagyon nyögvenyelősen mondott le a végén.
    Többen emlékeznek van Gaal szervezetlenségről szóló kritikájára, nos igen, ezt én is így gondolom.
  • Sellocsali
    2015-01-20 14:24:54
    Egervárinak abban igaza van focisták nélkül nem megy.
    Nézzük a játékosainkat. Azt az iramot ami komoly nemzetközi szint nem bírják max 20 percig. Technikai tudásuk ha van is komoly szinten szükséges gyorsaság mellett nincs meg. Értsd nem tudnak kettőt egymáshoz passzolni ha éles a szitu. 
    stb stb.
    Ebben igaza van, ami az apró probléma ahogy mondja is 40 éve dolgozik a fociban, talán vhol az ő felelőssége is, hogy a mostani játékosaink ennyit tudnak.
  • Fowler_9
    2015-01-20 13:54:40
    Az szép, hogy normálisan és tisztelettel nyilatkozik Dárdairól és Szabicsról és nem úgy mint bognárgyuri. Az utánpótlás részben is igaza van, de ez olyan amit mindenki tud. Vitathatatlan viszont, hogy Ő legalább úriember. De edzőnek nem nagy szám. Mindig ott nyert bajnokságot ahol éppen kapott egy kirakat csapatot és magyar szinten nagy pénz állt mögötte. De nemzetközi szinten ő is csak égett. Az U20 meg Sisa érdeme, csak ezt elfelejtik neki.
  • leiromAztEnnyi
    2015-01-20 13:53:02
    lampa_lajos: ez nem csak most van így, ez 20 éve is így volt :( 
    93 körül: Ifi 1-es csapat (mindegy a csapatnév) San Siroban elverte az Inter azonos életkorú csapatát egy torna döntőjében 1:0-ra....amikor hazajöttek a játékosok, akkor az NB III-ba is alig fértek be, edzésen meg labdaszedőknek rakták jónéhányukat a kapu mögé, hogy gyorsan hozzák vissza a labdát, mert a "nagyok" kapura rúgnak épp edzésen...
  • lampa_lajos
    2015-01-20 13:42:38
    a magyar utanpotlás jelen pillanatban ott tart hogy a u18-21 es mezöny 95%a még a nagyhirü mennyei 1 be sem fér be, a tarcsiban jáccogatnak vagy le vannak adva másod-harmadosztályba "pallérozodni".
    én ugy érzem hosszutávon se fog történni semmi, nem lesz mar soha a magyar fociban robbanas, szepen elvegetálunk a középmezönyben, szal ezt kell szeressük. :)
  • Giovanni11
    2015-01-20 13:37:44
    Freeko Erre mondják,találóan, nem látnak tovább az orruknál.Szó szerint.
  • kisdef
    2015-01-20 13:34:51
    Egervári az utóbbi évtizedek legjobb keretével dolgozhatott! Totálisan szervezetlenek voltunk, Van Gaal nem köntörfalazott a pesti zakónk után, elmondta hogy a szervezettség, illetve az elképzelés jelét sem vélte felfedezni a válogatottunknál. 
    Egervári mindig a játékosokra fogta, ha kikaptunk. Egyéni hibák... Hányszor mondta ezt el...
    Ebben az interjúban sem bírta ki: "nem passzoljuk oda a labdát az ellenfélnek a második percben, hogy begyalogoljon vele a kapunkba".
    Egy olyan taktikával mentünk ki(ezt ő mondta el), hogy az első 15percben rúgjuk el a labdát, aztán lesz valami. Tele volt a bukaresti kezdő 11 középhátvédekkel, még a középpályára is tett belőlük, kiküldött 11 embert a vágóhídra, majd az egyéni hibákra fogta, hogy kikaptunk. 
    Dárdai egy gyengébb kerettel, hátrányból állt fel ugyanott, szóval aki szerint nem múlik az edzőn semmi, az kicsit sem ért a focihoz, meg a sporthoz sem.
  • Freeko
    2015-01-20 13:31:15
    Felejtsük már el ezt a magyar szintűzést. Amíg minden szinten nemzetközi tornákon veszünk részt, addig csak a nemzetközi szint létezik mint mérce. Vagy ha ez így jó, akkor csak játszadozzunk egymás közt, és akkor nem kell a nemzetközi szinttel bajlódni.
  • Giovanni11
    2015-01-20 13:25:49
    Lerágott csont,Egervári,annak köszönheti,hogy ismerjük el,sokan elismerik,hogy sem előtte,sem utána annyi játékos nem játszott külföldön.
  • leiromAztEnnyi
    2015-01-20 13:17:07
    Hazai szinten elegendő Sanyibá, de semmi több. U 20-as bronz mennyire az Ő érdeme jó kérdés. De visszanézve majd 20 éve, még Jancsibácsi volt, aki ugyan mákkal (Finn öngól) de elértük, hogy a Jugókat vendégül láttuk 1-7-re a pótselejtezőn :)Azóta semmi....
    Már akkor szidtuk azon játékosokat, mint Sáfár, Dragóner, Sebők Kovács Zoli :D 
    Akik utána jöttek sem sok vizet zavartak....Lothar? Bari meccseken jók voltunk :) Gellei? Vicc....Bozsik - Döme páros? Tragikomédia....Koeman? Várhidi? :) Szintén kevés volt.....Sanyibá a qki rajzoló :) Nem sok kellett volna az igaz.....Aztán Pinyőőőőőő :DDD Most meg Pali.....én úgy gondolom, hogy teljes mezőnycsere kellene, ha el szeretnénk érni valamit. Elsőként utánpótlás edzők, alulról és talán, mint a Belgák, Németek 10-15 év múlva odaérhetünk egy EB-re, VB-re.
  • Orwell_1984
    2015-01-20 13:10:35
    zsoti666! "akkor miért nem Te vezeted itthon az edző-, és játékosképzést?" Ennél demagógabb válasz nem jutott eszedbe? Nyilván már 0 éves koromtól nekem kellett volna vezetni az edzőképzést és akkor nem itt tartanánk... 
    "bár nekem kicsit erőltetett, ahogy próbálja a profizmust sugározni, pláne azzal Löw-féle sállal, de amúgy mit láttál az ő meccsein?" Erőltetett? Németországban él, dolgozik 20 éve! Nem csak erőlteti, benne van. Erőltetni Pinyő erőltette, de csak az "ööö"-ig jutott. Visszakérdezek: te egy-két hét összetartás, néhány edzés után miért vársz olyat, amit más hónapok, évek munkája után sem tudott felmutatni? Saját magadnak mondasz ellent! De hagyjuk is, mert nem igazán látsz tovább az orrodnál...
    Szilveszter94! Ok, rendben!
  • w xp
    2015-01-20 13:06:14
    Sunyi bá te egy bukott " edzö" vagy, de még sok igénytelen agyamosott szeret téged.
  • Giovanni11
    2015-01-20 12:59:48
    zsoti666 Fuss neki még egyszer,próbáld értelmezni amit írtam neked.
  • Giovanni11
    2015-01-20 12:57:43
    Szilveszter94 Ott sántít a történeted,hogy a magyar foci emlegetése kapcsán a kiemelkedő szó bármilyen értelemben értelmezhetetlen.
  • zsoti666
    2015-01-20 12:56:59
    Giovanni, ki az a mi? Meg milyen érvekkel? Az, hogy minden lehetőség adott? Akkor menj be az MLSZ-be és terjeszd elő az elképzeléseid, mit nekem mondod, akiről tudod, hogy buta vagyok mint a föld? Nem engem kell meggyőznöd. :D Én nem mondtam, hogy meg tudnám oldani ezt a problémát, ha te úgy érzed, hogy nálad van a megoldás kulcsa, akkor inzézkedj!
  • lampa_lajos
    2015-01-20 12:52:48
    ha esetleg mégis volt tenni akaró azt elöbb utobb kifurták vagy beszippantotta a homály :)
51 hozzászólás
LAST_UPDATED2