Payday Loans

Keresés

A legújabb

Lipcsei majdnem feladta! - frissítés és hozzászólások PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

A Nemzeti Sport szombati számából ajánljuk.

 

Lipcsei Péter naponta szembesül az edzői pálya nehézségeivel, s volt idő, amikor kis híján feladta. A Ferencváros fiataljaival foglalkozó szakember egyelőre tanuló edzőnek tartja magát, mégis elképesztő sztorikat mesél hatvanas pulzussal futballozó, kilencven perc alatt mindössze hármat sprintelő, ám frizurában már nyugat-európai szintű ifjakról

A fiatalok tanítása sokkal összetettebb feladat annál, mintsem a reggelente bevett kanalas orvossággal elintézhetnénk, sok függ a nevelőedző szakmai tudásától, intelligenciájától, pedagógiai és pszichológiai érzékétől. Vitasorozatunk soros részében Thury Gábor, a Nemzeti Sport főmunkatársa ír az emberi tényező fontosságáról

Önfényező játékosok és menedzserek keresték meg Mátyus Jánost, a Nyíregyháza vezetőedzőjét, aki tudatosan építkezik – és nem kér a szerencselovagokból

 

 

 

 

Hatvanas pulzus, három sprint egy meccsen - kevés a tehetség a Fradiban

Nem látja túl fényesnek a helyzetet Lipcsei Péter, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros U21-es csapatának vezetőedzője, aki már azon is elgondolkodott, hogy abbahagyja – pedig az NB I-ből is keresték már.

Lipcsei Péter bízik magában és csapatában, de már nincsenek illúziói (Fotó: Hegedűs Gábor)
– Így képzelte az edzősködést?

Nem egészen – mondta Lipcsei Péter, az FTC egykori válogatott játékosa, csapatkapitánya, az U21-es csapat jelenlegi edzője. – Mert az még sincs rendjén, hogy menet közben változtatják meg a programot a szövetségben. Elkezdtünk edzeni január 12-én, megcsináltam előre a hathetes felkészülést, itt volt minden a fejemben, aztán egyszer csak jött a hivatalos értesítés, hogy ácsi, a rajt február 14-én lesz Újpesten. Azt hittem, rosszul látok.

– Aligha ez a magyar futball legnagyobb gondja.
Ebben egyetértünk. De vegyük már komolyan a versenykiírást! Fogalmam sincs, milyen gárdát trenírozhatok majd. Még az sem zárható ki, újra kötelezővé teszik az első osztályú kluboknak, hogy legyen NB III-as csapatuk. Mondom, zavaros a helyzet. Nagyon is zavaros.

AZ NB I-BŐL IS KERESTÉK 
„Már az NB I-ben is dolgozhatnék, merthogy az ősszel volt egy jó ajánlatom, de nem vágtam bele. Jól érzem magam a Fradiban, ez az én családom, de természetesen többre vágyom, mint ahol most tartok. Rengeteg anyagot kaptam korábban Ricardo Moniztól a holland futballról és most Thomas Dolltól a német labdarúgásról. Doll szintén remek szakember, gyakran beszélgetek vele, sokszor kijön a meccseinkre, mindig biztat, hogy annak idején ő a Hamburg fakóval is kiesett, aztán tessék, onnan is volt visszaút."

Jelenleg a hetedikek az U21-es bajnokságban. A Fradinál ez egyértelműen kudarc.
Az volt a fontos, hogy az első nyolcban legyünk. Merthogy most tavasszal az első nyolc gyakorlatilag nulláról indul, oda-vissza meccsel egymással, így aztán még bőven van lehetőségünk a javításra. Ez az optimista változat.

És a pesszimista?
Hogy még nem vagyunk elég erősek a jó eredményhez. Még nincsenek kiemelkedő futballistáink, egyelőre nincs mire büszkének lennünk. De sokat dolgozunk érte közösen. Nem magyarázkodás, de a legtehetségesebb játékosok a Fradi utánpótlásából feljebb léptek, persze így van ez rendjén, de így én jobbára szinte gyerekekkel dolgozom. Ez még nem lenne önmagában baj, csakhogy esetünkben még nem beszélhetünk Fradi-szintről.

Ezért esett ki a Fradi II tavaly az NB III-ból?
Annak sok oka volt. Persze benne van az én felelősségem is. Az edző legalább annyira ludas a kudarcban, mint a játékosai. De elhiheti, kicsit magam is belehaltam a kiesésbe. Szégyelltem, hogy a Ferencváros kudarcra ítéltetett, Felsőtárkányban, Putnokon és a hasonló ellenfelekkel játszva. Jó lecke volt. Lehet, hogy meglepődik, de többször is megfordult a fejemben, abbahagyom, feladom – és kész.

Hiszen még csak most kezdte!
Nagyjából öt éve edzősködöm, igazság szerint egy nagy T-betűt kellene a hátamra ragasztani, még mindig tanulónak tartom magam. Nem szégyellem, tapasztalatokat gyűjtök, tanulok, ellesek ezt-azt, s közben megpróbálom átadni a játék szeretetét, no meg a fradizmust a tanítványaimnak. Nincs könnyű dolgom.

Rémisztő, amit mond.
Mi értelme lenne rózsaszínre vagy zöldre festeni a világot, ha az mondjuk szürke vagy fekete? Elmondok egy esetet, amelytől tátva marad a szája. Az MTK-val játszottunk bajnoki meccset, ez még utánpótlásszinten is örökrangadó, presztízsmeccs. A találkozóra sikerült a nagyoktól megszereznem az úgynevezett katapultrendszert, mert egy profi klubnál már van ilyen, amely minden lényeges adatot megmutat a futballistáimról. Kikaptunk egy nullra, de nem ez az érdekes. Volt olyan játékosom, hangsúlyozom, a műszer pontosan kimutatta, aki a mérkőzés folyamán három, azaz három sprintet nyomott le, futott nagyjából harminchat métert gyors tempóban. Aztán olyan is akadt, akivel kapcsolatban az egyik segítőm ezt kérdezte: „Te, játszik az a gyerek egyáltalán...?” És mutatta, hogy harminc perc elteltével is hatvanas a pulzusa a fiúnak.

Nem félti a magyar futball jövőjét?
Magamban, a Fradiban bízom, mert látom, mi milyen úton járunk, a klub fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést. De összességében nincsenek jó érzéseim. Bár az edzőképzés vezetőjének, Szalai Lacinak a szakmai elképzelései talán változásokat hozhatnak. Hiába a sok gyönyörű, korszerű létesítmény, a profi szakmai koncepció, ha nincsenek tehetségek, akik mindezt megvalósítják.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, LIPCSEI PÉTER MIÉRT NEM ZAVARJA EL AZ ILYEN JÁTÉKOSOKAT A FRADITÓL, (TÖBBEK KÖZT) SZERINTE MIBEN ÉRTÜK MÁR UTOL EURÓPÁT, ÉS HOGY FÁJ-E A SZÍVE, HOGY NEM JÁTSZHAT AZ ÚJ STADIONBAN, OLVASSA EL A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

 

  • szemil
    2015-01-17 18:50:23
    Azért az jó látni hogy Lipcsei hasonló számú hsz-eket generál mint a Messi és CR cikkek.Nem halt ki a foci szeretete kis hazánkban.D
  • LordHowe
    2015-01-17 16:20:10
    Copy-Paste volt, az 1.-es ponttól vagyok én.
  • LordHowe
    2015-01-17 16:18:48
    A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti. Felhasználási feltételek.
    Értesítést kérek, ha a cikkhez hozzászólás érkezik.
    kormoran2015-01-17 16:01:57
    Igaza van Péternek! Valami nagyon félrement. Nincs motiváció.6 éves gyerek első labdaérintése 100 ezres szerelésben, klímás buszokkal a meccsekre, karácsonykor 50-300 ezer Ft a borítékban
    (Felcsúton).Később ugyan mi motiválhatná?
    (0)Válaszolok
    LordHowe2015-01-17 15:57:02
    Na ez most hosszú lesz, mert van némi észrevételem ezzel kapcsolatban.
    1. Mondjon akárki akármit, a motiváció az edző/főnök/felettes stb... dolga elsősorban. Ha van egy belső motiváció valakiben az egy erénye az adott embernek és olyanokat kéne találni akiben ez megvan, az ilyen emberekkel a legjobb/egyszerűbb együtt dolgozni, de elsősorban egy edzőnek kell tudni motiválni, vagy kiválasztani azt, akiben ez adott.
    2. Ha ez nem megy, akkor a kis Messi/Ronaldo stb... nem játszik, halál egyszerű. Ha edzésen demoralizál/negatív/bomlaszt, már mehet is haza. Ez is az edző felelőssége, hogy ezt észrevegye. (Nem véletlenül szokták mondani, hogy pozitív emberekkel vedd körbe magad) Ha szereti a srác a sportot és játszani akar, el fog kezdeni dolgozni az edzésen rendesen. Ha nem, és folyamatosan padozik, unni fogja, nem jön egy idő után. Semmit nem veszít vele a magyar utánpótlás...
    3. Ezekről beszélni kell klub, netán országos szinten, mert ez hatalmas probléma. Nem tudok nagyobbat elképzelni utánpótlás szinten, enélkül nem lehet építkezni.
    4. Nem tudom ki hogy van vele, az én esetemben konkrétan a sport volt az egyetlen amivel a szülők fegyelmezni tudtak, mert minden más próbálkozásukon nevettem rajtuk. "Nem kapsz zsebpénzt", "Nem nézhetsz meg valamit a TV-ben", blablabla..., mondtam rendben, legyen úgy, nem izgat. De amikor azt mondták, nem mehetek edzésre ha nincsenek jó jegyek az iskolában (4,5-ös átlag alatt már magyarázkodnom kellett, de 4-es jegyekig OK voltam), vagy nem csinálok meg valamit amire kértek, kivétel nélkül pattantam, mert olyan nem volt, hogy egy nap edzés is kimaradjon. Korosztályos válogatott lettem, aztán jöttek a sérülések ahogy az lenni szokott, viszont valószínűleg amúgy is a tanulást választottam volna, mert nem épp olyan sportot űztem amiből királyként lehet élni MO.-on, noha országunk legsikeresebb sportága az olimpiákon....
    5. Ha jó az edző egyéb dolgokban (pl. taktika, akármi), csak ez a képesség nincs meg benne amit hiányolok, kell mellé valaki pedagógus alkat, aki figyeli a kis Messiket, motiválja őket. Semmi mást nem csinál, csak figyel. Lehet akár pszichológus is, de a srácokon kell legyen a szeme valakinek, aki ért hozzájuk, tud hatni rájuk.
    6. El tudja képzelni valaki, hogy pl. Berlinben a Herthá-nál a Dárdai (akit nagyon tisztelek elsősorban a mentalitása miatt, pont az van meg benne amiről beszélek, csak egy személyben, bár még így is többen dolgoznak a csapatánál edzők, gondolom több szem többet lát alapon...) nem rak rendet a srácok fejében?? Játszhatnak ha ellinkelik az edzést, akárki is a szülő?? Régen nem ragaszkodnának már hozzá, ha így gondolkozna... Vannak bábok és vannak edzők. Csak nem értem miért félnek a bábok edzőkké válni, pontosan a Dárdai esetében is látjuk, hogy mennyire szimpatikus a szurkolóknak ha valaki az utóbbi kategóriába szeretne tartozni...
  • Firststart
    2015-01-17 15:57:19
    Ez igaz, de azért vegyük már figyelembe, hogy ez a mennyei... Így se futnak, amúgy sem fognak... Nem meg mondta? Pár sprint 'oszt jóccakát. Erre mi a gennyládát kell készülni???
  • Orwell_1984
    2015-01-17 15:53:17
    Robledo! Részben igaza van, mert úgy nem lehet tervezni, hogy az MLSZ kénye, kedve szerint változtatja a menetrendet. Másrészt kell lennie egy B meg C tervnek is.
  • Robledo
    2015-01-17 15:50:34
    " Elkezdtünk edzeni január 12-én, megcsináltam előre a hathetes felkészülést, itt volt minden a fejemben, aztán egyszer csak jött a hivatalos értesítés, hogy ácsi, a rajt február 14-én lesz Újpesten. Azt hittem, rosszul látok "
    És az angolok, olaszok, spanyolok? Azoknak nem kell gondolkodniuk ezen, hisz meg sem állnak, szinte.
    A pálya jó, az idő ideális, csak a foci nem megy. Üres kifogások. Eddig az volt a baj, hogy márciusig esett a hó/eső, és alkalmatlanok a pályák.
    Sok feleslegesen kidobott pénz Máltai, meg Ciprusi meg biszem baszom edzőtáborozásokra. Többi bajnokságban miért nincs? Mert ott foci van ...
  • boxosnozi
    2015-01-17 15:22:22
    777
  • mm15
    2015-01-17 15:12:56
    Kedves LP ! Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Ön edzőnek teljesen alkalmatlan. Ezen még soha nem gondolkozott el?
  • foci68
    2015-01-17 15:06:47
    Rossz helyen kerestek Peti, nem a szülök penztarcajahoz kene merni, hogy ki alkalmas, mert az ide vezet.
  • onlyunited
    2015-01-17 15:04:21
    Semarchi,nem rossz elképzelés.:)
    De ahhoz,hogy ezt kigazdálkodd,legalább a bundesliga középmezőnyébe kéne eladni a manusokat,és nem padra.
  • Orwell_1984
    2015-01-17 15:02:12
    Semarchi! Nyilván vannak alapadottságok, különböző tesztekkel ki lehet szűrni, hogy kit meddig lehet fejleszteni. "100 m-es sprintet legszorgalmasabb nyeri, többi lusta?" Ez így eléggé sarkított. De Bolt önmagában a neuronjai vastagságával, ingerületátvivő képességével nem fog nyerni. Egyébként ezzel kb. azt mondod, hogy alapvetően nem lehet javítani senkinek a teljesítményén, képességein, holott ez nem igaz. Ez sokszor csak tanulás kérdése, de természetesen, mint mondtam, vannak korlátok.
  • Orwell_1984
    2015-01-17 14:54:53
    matteo90! Lipcseinek leginkább azzal kéne motiválnia, hogy amit megpróbál átadni az működik. Ha valami mégsem megy, akkor talál rá megoldást, hasznos tanácsot tud adni. Ezáltal az edző hitelessé válik, a gyerek nyugodtan végzi a dolgát, mert tudja, ha valami nem megy, van ott valaki mögötte, aki segít, illetve egy idő után maga is képes lesz felfedezni a hiányosságait és megoldást találni rá. Lelki motiváció nagy kudarcok, sorozatos gyenge forma, vagy nagy csaták (döntő, döntő fontosságú meccs) esetén kell, csapatra és egyénre lebontva is. A hétköznapi feladatok megoldásához nem harci mentalitás, hanem készségszintű tudás kell. 
    Na erre nem képes Lipcsei, de kb. egyetlen utánpótlásban dolgozó edző sem. Ezért szimpatikus az, amit Szalai László elkezdett az edzőképzésben: nem csak mélyíti, hanem szélesíti is az edzők tudását és szemléletmódját. Több mindenre lesz rálátásuk, több helyről tudnak meríteni, jobban átlátják a problémákat. Az ostoba, korlátolt edző és bulvár sportsajtó (SportPlusz) természetesen lázadozik ez ellen. Persze, amikor majd működni fog (remélem, fog), akkor ők fognak először hajbókolni, nyalni.
  • Semarchi
    2015-01-17 14:50:46
    Orwell_1984
    Neuronok vastagsága, ingerület átvivő képességét nem lehet fejleszteni adottság.100 m-es sprintet legszorgalmasabb nyeri, többi lusta?
    U-hoz
    Én már 4 éves korban elkezdeném kölykökkel a "tolódást" :))
  • STi
    2015-01-17 14:49:26
    Peti! Kedvenc játékosom voltál. Illetve lehetsz jó edző is. Sokat kell tanulni, és dolgozni. DE! Kérlek az ilyen megjegyzéseket, hogy nincsenek tehetségek NE! Elmondom neked, hogy még mindig itt Magyarországon születik a legtöbb labdarúgó tehetségvilág viszonylatban! Csak nem lesz belőlük semmi az összrendszer miatt. Tehetség annyi van, hogy sok is.
  • boxosnozi
    2015-01-17 14:48:41
    ijj.. közben robertson vezet 2:0 ra Ronnie ellen.. :S
  • Semarchi
    2015-01-17 14:48:14
    onlyunited
    Szerintem nem megoldás a külföldi edző.Megoldás az, hogy itt az U- csapat 6 év múlva játékos eladásból évente folyjon be 20 millió euró.Engem nem érdekel magyar belga, vagy marslakó :)
    Lényeg ez ennyi.Ha nem teljesíted lapát.Kész.
  • Orwell_1984
    2015-01-17 14:44:49
    Semarchi! Akár hiszed, akár nem, a sebességnek jelentős része fejben dől el. Egy rahedli kísérlettel igazolták (pl. Benjamin Libet, EEG műszeres vizsgálat), hogy az elvileg előre el nem döntött cselekvés már az előtt elindul, hogy tudatosulna, hogy akarom. Tehát az agy elindítja a mozdulatsort, majd a tudatommal érzékelem, hogy ez történik. Ez kb. a gyorsabban jár a szám, kezem, lábam, mint az eszem esete. Magyarán "a cselekvést nem az akarat indítja el, hanem éppen fordítva: a cselekvés megszerveződésének elindulása váltja ki az akaratélményt." (Szendi 2013)
  • boxosnozi
    2015-01-17 14:40:54
    Azt tudtátok, h a barcánál, 2008 óta fizetik a la masia edzőket? Addig hobbiból, társadalmi munkában, munka mellett, szeretetből tették. Most nem azt mondom, h ez a követendő példa, de arra kíváncsi lennék, hány edző maradna, ha holnaptól ingyen kellene dolgozniuk..
  • onlyunited
    2015-01-17 14:37:31
    Én már számtalanszor írtam,nem csak én,hogy mi lenne a jó megoldás,de persze sosem fog megtörténni.
    Meg kellene szüntetni a profi labdarúgást.
    Az ezidáig erre fordított pénzből pedig szakembereket hozni az akadémiákra,focisulikba,holland,belga,német,spanyol,egyéb helyekről.
    És olyan 14 éves kortól,foglalkozni a gyerekekkel.
    A többi mehet,Isten hírével.
    Ha ennek beérett a gyümölcse,lehet újra profi státuszba helyezni.
    Ennek qrvára nincsen semmi értelme,ami most itt zajlik.
  • Semarchi
    2015-01-17 14:35:53
    szemil
    Igen több tényezős a modell.Ott van,hogy magyar ember 54 évet tud leélni egészségesen, fizikális mutatókban el vagyunk maradva, öngyilkosság tekintetében is "előkelöhelyen vagyunk".Ez a társadalom neveli ki a sportolókat.És koncepcióban annak is benne kell lenni,hogy hülye tesi tanár jól meghajtotta a gyerekemet.Hanem azért van kemény tesi óra és azt azért kell intenzíven csinálni, mert ezzel növelem az egészségben eltöltött időm számát.És ott van drog túlzott alkohol fogyasztás. Egészségtelen ételek tömkelege.Ez is hozzátartozik. Manchester United stadion látogatásnál
    elmondták,hogy adott menüből választhatsz és adott időben kell étkezned.De ehhez dietetikus kell, orvosi vizsgálatok nem szimpla vérnyomás mérés, stb stb.Pénz pénz megint...
111 hozzászólás
LAST_UPDATED2