Payday Loans

Keresés

A legújabb

Irodalmi Jelen PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék

Költészet

Böszörményi Zoltán – SOROK KÉTEZERTIZENÖT ELSŐ NAPJÁN

én azt ígérem
szorgalmasabb türelmesebb leszek
az idén sem váltom meg a világot

A hónap alkotója – Sós Dóra: Szóirtás – versek, képversek

Üres tönkszemekkel figyelem a szóirtást,
S ahogy haladok, erőmet próbálom
Egy-egy ágon. Könnyen törik.

Sejtjeimben a levegő – Kaliczka Patrícia festményei és versei

Én történek mindenben. A villamos elnyújtott remegése, a piros és fehér fényszórók, az ablaktól ablakig játszó menetszél pehelysúlya, a hideg-meleg keveredése. Nem bennem történt, hanem én történtem bennük.

Próza

Vigyázz a sakálokkal! - Böszörményi Márton novellája

Ebben az egészben nincs semmi egyenes. Mindenhol ott vannak a görbék és kanyarok. Szögek és kereszteződések. Az egyenes az egyszerű ember hite. Lineáristen. Pszeudomegváltás.

A Tó… hun árad, hun apad – Sarusi Mihály esszéregénye a Balatonról (1)

Vagy szállodasor, sőt, velnesz, miegyéb lesz itten, vagy semmi! Merthogy a vendégnek ma már ez a szint kell, nem a sátorozás, fa- meg kőházi fogadózás.

A hónap alkotója – Sós Dóra, költő, író, performer – Nkisi fiókák (1)

Most Szonja baba meg én újrajátsszuk a múltat. Most, hogy nagyobb vagyok, és már nem forog velem a világ, nincs más választásom.

Valentin Lustig: A hadnagy elvtárs piramisa (2. rész)

Múltak az évek, eljött a béke, az újjáépítés, és én ezalatt végig azt ismételgettem magamban, hogy meg kell találnom ezt az embert, és viszonoznom kell neki valamivel, hogy olyan rendes volt, és megmentette az életemet!

Helyszíni

A múlt színrebontója

A magyar irodalmi élet színe-java gratulált a 75. születésnapját ünneplő Nyerges Andrásnak, akinek írói és publicisztikai munkáiból „120 év magyar történelme” köszön vissza.

Irodalom mint filminspiráció – Irodalmi Jelen műhelynapló 4.

Filmvetítéssel egybekötött, gondolatébresztő beszélgetés folyt az Irodalmi Jelen negyedik, évzáró íróműhelyén, amelynek meghívottja Lakatos Róbert kolozsvári filmrendező volt. Az esten a műhely állandó részvevői mellett közismert irodalmárok, filmesek, képzőművészek is részt vettek.

Kritika

Hogyan lett Erdély a románoké?

Szinte minden egyes lapja fájó magyarázatul szolgál arra: miért voltak oly tragikus következményei annak, hogy a román békedelegáció tagjaként Vaida Voevod 1919. kora tavaszától 1920 februárjáig gőzerővel tevékenyked(het)ett, miközben a magyarországi események (Károlyi politikája, majd a Tanácsköztársaságé) a magyarság képviselőinek távolmaradását eredményezik.

Gyilkos novellák

Száraz Miklós György Elpatkolsz, szívem, mint a pinty című novelláskötetének történeteiből hol bizarr, hol lírai, hol hátborzongató végzet gomolyog elő, de hogy elkerüli vagy utoléri-e hőseit, legtöbbször az olvasó fejében dől el.

A történelem elszenvedőinek regénye

Rakovszky Zsuzsa Szilánkok című regénye az első világháború körüli időszakot mutatja be, de nem az események, hanem az emberi sorsok érdeklik. Mosonyi Kata értékelte a könyvet.

Szentjánosbogarak mellett olvasó

Türjei Zoltán Térkép helyett című verseskötete többek között a szemlélődésről, a párkapcsolatokról és az ezredfordulós, nagyvárosi helyzetekről szól. Boldogh Dezső írása.

Karakterrajz korunk állapotáról

Délvidéki vérengzés, uniós túlkapások, Horthy szerepe a második világháborúban, hulladékhegyek, világvége, nosztalgia, elgépiesedés – csak néhány téma Hudy Árpád Hidegebb napok című tárcakötetéből, amelyet Mosonyi Kata értékelt.

Film

A hit fokozatai – Izsó Zita felolvassa verseit

Izsó Zita Színről színre című kötetéből olvasott fel néhány verset kameránk előtt.

Tárca

Hudy Árpád: Anakrónika

Szószerinti idézet a rádióból, egy mezőgazdasági kutatótól: „Különböző búzafajták szárazságtűrő képességét vizsgáltuk, arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e különbség a szárazságtűrő és a nem szárazságtűrő között.” És bármilyen hihetetlen, a szorgos kutatómunka kimutatta, hogy VAN!

Szakács István Péter: Kémek réme

Hát mit gondolnak ezek rólunk?! Hogy éppen a magunkfajta csóró kisemberek veszélyeztetnék a világ első számú nagyhatalmát?! Ugyan már, mi a légynek sem ártunk! Ennek ellenére több éve megfigyelés alatt tartanak.

Interjú

„Az irodalom hálátlan gyereke voltam”

Dimény H. Árpáddal, a 2014-ben Méhes György-debütdíjjal jutalmazott költővel beszélgettünk többek között kései indulásáról, az úrinak tartott irodalmi társaság előtti asztaltáncáról, apaverseiről, terápiáról, újságírásról és terveiről.

„Állítsuk vissza az alkotva tanítást”

Írassunk verset a diákokkal, elemzés helyett serkentsük őket alkotásra – javasolja Horváth Viktor, aki verstankönyvet állított össze A vers ellenforradalma címmel. A hiánypótló munkáért máris több kortárs költő, irodalompedagógus rajong. A szerzővel beszélgettünk.

Debüt

Debüt – Gotha Róbert Milán

Felelősségünk egymást elfelejteni,
mint évszakokba zárt üveggömböket,
s ha pontosan tudnánk, hogy itt ér véget
a mennyezet, és ott kezdődik a pokol,
a köztes térben találnák kétségeket.

LAST_UPDATED2