Payday Loans

Keresés

A legújabb

A párizsi dráma áldozataira emlékeztek PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

A párizsi dráma áldozataira emlékeztünk a Szabadság téri Szabadságszinpadon. A karikaturista szakosztály nevében az alábbiakat mondtam:

A hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében sokan sokféle eszközt felhasználnak. Ezek között számos fontos és szent fogalmat használnak fel, használnak el, s végül saját maguk tesznek nevetségessé. A humor területén alkotóknak legfőbb dolga, észrevenni, kiemelni és közzé tenni az álszent, álhazafi, álhős, álhumanista, hatásvadász szövegekbe bújtatott hatalomvágyat. 
A nevetségesség az, amitől a hatalom a legjobban fél. Mi örök ellenzékként, mindig a nevetségest keressük, ez a mi dolgunk, és ebben nem ismerünk tréfát!

Ebben a harcban most fájdalmas veszteséget szenvedtünk, de nem szenvedhetünk vereséget. Kollégáink voltak az áldozatok, köztük néhányan magyar karikaturistáknak is személyes ismerősei, barátai, akik most értelmetlenül meghaltak. Szemtelenek, pimaszak voltak, minden hatalommal, világival és egyházival szemben. Egyetlen dolgot tartottak szentnek, amit mi is: a vélemény szabadságát.

Megszólaltak már itthon is azok, akik szerint maguknak csinálták a bajt, túl sok már a liberalizmus, határokat is szabnának neki. Ne higgyünk nekik!

Charb, az egyik szerdán megölt karikaturista, a Charlie Hebdo lapigazgatója, aki Mohamed-karikatúráiért négy éve már komoly fenyegetéseket kapott, ezt mondta: "Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlámmal, és általában a vallásokkal való viccelődéshez. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége."

Mi, magyar karikaturisták még nem éreztük, nem érezhettük meg a szabad vélemény nyilvánításnak azt a szabadságát, mint francia kollégáink. Többségünk még a tiltások, de legalább is az öncenzúra világában szocializálódott. Még bennünk élnek a főszerkesztői intelmek. Ha mertünk is valamit, akkor is csak a sorok között mertük. Nem tanultuk még meg, hogy mi a kiállás egy kolléga mellett, vagy egy ügy mellett. Sajnálatos, hogy ilyen körülmények között kell újat tanulnunk a francia karikaturistáktól.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Karikaturista Szakosztálya elnökeként minden jóérzésű magyar karikaturista nevében tiltakozom a vélemény szabadságának minden fenyegetője, elnyomója ellen! Tiltakozom a terror ellen!

Foto: Sziklai Éva