Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ez az ünnep összehozza az izraelieket, magyarokat, amerikaiakat... PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Goodfriend meggyújtotta a zsidók hanuka gyertyáját

http://index.hu/video/2014/12/18/goodfriend_hanuka/

Hanuka

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hanuka

 

HANUKA

A Hanuka a zsidó vallásuaknak egy nyolc napig tartó ünnepe. Egy történelmi eseményt ünnepelnek meg ilyenkor. Mégpedig egy csata emlékét, amikoris két és fél ezer évvel ezelőtt maroknyi lázadó csapat győzelmet aratott az elnyomó görögök ellen. A győzelem azért volt fontos, mert a vallási és kulturális örökségüket védték meg ezzel. A Hanuka ujjáavatást jelent és az ünnep szimbólumai és szokásai arra emlékeztetik az ünneplőket, ne térjenek el a hitüktől, hanem évente újítsák fel azt. A történet a Makabeusok második könyvében található.

A szokásos üdvözlet: "Hág száméáh" azt jelenti, hogy "Boldog ünnepeket".

Mikor ünneplik a Hanukát?

..Az ünnep mindig késő ősszel, vagy kora télen van, november vége és december vége között. Évről évre változik a dátum, ugyanis a zsidó ősi kalendárium a nap és a hold ciklusait követi. Ott a dátum mindig ugyanaz, csak a mai világi kalendáriumban változik.

2012-ben december 8 estéjén fog kezdődni és nyolc napig tart majd, tehát december 16-ikán fejeződik be.

A Hanuka története

Időszámításunk előtt 167-ben Izrael görög uralom alatt volt és a görög helyhatóságok sok zsidó szokást eltiltottak. A jeruzsálemi nagytemplomot kiközösítették és a görög isteneknek állítottak fel szentélyeket benne.

Rövidesen egy forradalom tört ki, aminek a vezetője Mattatiás volt. Neki öt fia is volt és az egyik fia, Judás, a Makkabeus, vette át a hadak vezetését. Ezután a követőit is makkabeusoknak hívták, ami kalapácsosokat jelent. Judás nagyon ügyes vezér volt és egy sor kemény csata után, amit a görög király erős csapatai ellen kellett vívjanak, sikerűlt visszafoglalniuk a Moria hegyén álló jeruzsálemi Szent Templomot.

 

I.e. 165-ben, kiszlev hónap 25-ik napján foglalták vissza a csapatok a Templomot a görögöktől, és azonnal fel szerették volna szentelni. Az egyik legfontosabb tartozék az örökmécses volt, de csak egyetlen napra való olajat találtak hozzá egy sarokban. Azonnal kiadták a kérelmet, hogy hozassanak frissen préselt olajat, de a friss olaj csak nyolc nap múlva érkezett meg. Ennek ellenére az újonnan felszentelt örökmécses végig égett a nyolc napon át, hiába volt csak egy napra való olaj benne!

Hogyan ünneplik a Hanukát?

Úgy emlékeznek meg a csodáról, hogy egy speciális hanukai gyertyatartóban, a menorában gyertyát gyujtanak nyolc napon át minden este. A menorának kilenc ága van, nyolc napnak megfelelő nyolc tartó, és egy kilencedik, amibe a sámás, vagyis a szolga ül: ez az a gyertya, amivel a többit gyujtják meg. Vagyis első nap a sámással csak egyet, második nap kettőt gyujtanak meg, utolsó este pedig mind a nyolc (a sámással együtt kilenc) fog égni.

 

A családok összegyűlnek ilyenkor, hogy naplementekor meggyujtsák a gyertyákat és így "ujjáavassák" magukat a hitükben, valamint, hogy közösen elfogyasszanak egy finom, tradicionális vacsorát. Áldások és imák hangzanak el, ahogy a gyertyák meggyúlnak. Először jön az áldás a hanukagyertyákra, azután egy a csoda emlékére, és végűl az áldás, amit minden zsidó ünnep első estéjén hallani lehet: a Sehehijánu.

Az étkezéskor olajban sűlt dolgokat illik tálalni, ami szintén a csodára emlékezteti az ünneplőket. A leggyakoribb hagyományos étek a látke, azaz burgonyaérmék. De a fánk is szivesen látott vendég.

Nyolc napon keresztűl tart az ünneplés, vendégeskedéssel, énekléssel, olvasmányokkal és ajándékokkal. A gyerekek ilyenkor egy speciálisan erre az ünnepre jellemző társasjátékot játszanak egy pörgettyűvel, amit dreidelnek hívnak. Négy, lapos oldala van, minden oldalon egy héber betüvel, amelyek a következő mondás első betűi: Nagy Csoda Történt Itt. A Hanukát természetesen a zsinagógában is megünneplik, amikoris a Tórából is imádkoznak, miközben meggyujtják a gyertyákat a menórában.

A látke receptje

A látkék kis burgonyaérmék, olajban sütik őket a csodás templomi olajmécses emlékére, ami nyolc napig égett a jeruzsálemi szentély felavatásakor.

(Vigyázzatok, ha meg akarjátok próbálni! Csak egy felnőtt segítségével csinálhatjátok, az olaj nagyon fel tud hevűlni és akkor nagyon éget!)

Hozzávalók:
egy kiló burgonya
hagyma
kávéskanál só
evőkanál liszt
tojás

(2-3 kávéskanál snitling, vagy zöldhagyma - nem fontos)

Hámozd meg, mosd jól meg és reszeld le egy nagyobb lyukú reszelővel a burgonyát. Jól csavard ki, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne és akkor keverd össze a többi hozzávalókkal.

Tegyél egy serpenyőbe olajat, hogy úgy félujjnyi magasan legyen benne. Ezt hevitsd fel jó forróra és a masszából rakjál bele kanalanként egyforma adagokat. Lapítsd őket szét, szép kerek érmék legyenek. Amikor egyik oldaluk megsűlt, fordítsd őket meg, hogy a másik oldaluk és szépen megpirúljon. Papírszalvétákkal bélelt tányérra szedd ki őket, a mai világban vigyázunk, hogy ne együnk túl sok zsiradékot.

Almaszósszal, édestúróval, joghurttal, vagy tejfellel tálalják. Mmmmmm........!


Gyere játsszunk hanuka játékokat:

Huzigálós kép kicsiknek.
Kirakós kép nagyobbaknak.
Mendi menóra kifestőkép.

 

Vissza