Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egy Polgár Vallomásai PDF Nyomtatás E-mail
Az én internetes könyvtáram
2014. december 22. hétfő, 07:26

Egy Polgár Vallomásai

Egy Polgár Vallomásai
Témakörök: Humán területek, kultúra, irodalom » Szépirodalom, népköltészet
Szerző: Márai Sándor
Olvasás: Egy Polgár Vallomásai online a hregeny.multiply.com oldalon
Hangoskönyv: Egy Polgár Vallomásai mp3 formátumban
Nézettség: 1066




Műfaj: regény
Kiadó: 2006, Titis Kft.;
Hossz: 16:10:27
Hang: 96 kbps, 44100 Hz, Mono

Hogy miről vall Márai ebben a háború előtti művében, legtömörebben az ő saját mondataiból tudhatjuk meg: „Aki ma ír, mintha csak tanúságot akarna tenni egy későbbi kor számára… tanúságot arról, hogy a század, amelyben születtünk, valamikor az értelem diadalát hirdette.”

Az ősök, a család, a gyermekkor, az ifjúság, a lázadás, az íróvá válás, Kassa, Berlin, Weimar, London, mint megannyi mozaik áll össze művé, amit Rátóti Zoltán hangulatos előadásában igazi élvezet meghallgatni.

Márai plasztikus, az emlékezés spontán szeszélyét és a vonalvezetés céltudatosságát egyaránt érvényre juttató műve önvallomás és társadalomrajz, a lélek érzékeny rezdüléseinek rögzítése, egyúttal tárgyilagos, dokumentatív értékű valóságábrázolás. Kassa – a XX. század első évtizedeinek polgári miliője – igen gazdag tárgyi és szokásvilág, melyben dzsentris és közrendű értékek keverednek: ez a gyermekkori világ panorámája. Furcsa rokonok pasztell színezésű arcképei és a szegényke, cselédek, városi kisegzisztenciák árnyképei sorakoznak a lapokon, egy gyermeki felfogásmód szerint tükröztetve. A jómódú ügyvéd féltett, gondosan nevelt csemetéje furcsa, irracionális lázadással próbál kitörni e szabályozott közegből – a kiskamaszt ezért egy jó nevű fővárosi intézetbe adják. Az egyházi iskola drillje, az egyenruhás növendékek közötti viszonyok teszik igazán befelé fordulóvá. A mű első kötete a serdülökor éveinek válságos, a belső önállósulást és az alkalmazkodás kényszerét egyensúlyozó lelkiállapotainak rajzával zárul.

A második egység az ifjúkori útkeresésről szól, az író német-, francia- és olaszországi éveiről, a háború utáni Európa mondén és forrongó világában való újságírói pályakezdésétől a szociális, baloldali mozgalmakkal való kokettálásán át korai házasságának jellemérlelő eseményeiig pásztázva a témákat. A polgári életforma „világfias” fejezetei ezek, cikázó körkép, ám a bölcsesség és rezignáltság egyre erősebb vonásaival. A „vallomások” a hazaérkezéssel, az otthoni világ friss és jóleső újrafelfedezésének ábrázolásával zárulnak: az öntudatlanság, a kiszolgáltatottság, az útkeresés tapasztalatai után a személyiség a megfigyelő, a kontemplatív író életformájába rendezkedik be. Márai az igazi íróra valló távolságtartással és finom iróniával szőtt villódzó szellemű prózája őszinteségével és tárgyi gazdagságával ma is élményt adó, lebilincselő olvasmány – a magyar memoárirodalom egyik klasszikus alkotása.


Előadó:
Rátóti Zoltán

LAST_UPDATED2