Payday Loans

Keresés

A legújabb

Lajos bácsira emlékezünk PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2014. december 06. szombat, 10:14
Hírlevél
DRÁGA LAJOS BÁCSI! ISTEN VELED! Tegnap elbúcsúztunk tőle...




Van úgy az életben, hogy egy villanásnyi idő, egy jól megélt találkozás fogja fenekestől felfordítani az ember világképét, világról alkotott felfogását. 
Ez a villanásnyi idő, úgy tűnik, a jó Isten kegyelméből jön el és mindig van egy eszköze. A mi esetünkben – és nyugodtan beszélhetek többes számban, hiszen nem kevesen vagyunk így – ez az eszköz Major Lajos bácsi volt.

Gyerekek álma hogy egyszer találkozhassanak Mátyás királlyal, az igazságossal, vagy Atillával a hunok nagy királyával. Aztán amikor már nagyobb lesz az ember, megelégszik, ha „csak” megismeri a tetteiket és úgy álmodozik arról, hogy milyen is lehetett az ő idejükben élni. Felnőttként meg a legérdekesebb a nagypapák, nagymamák emlékei lesznek, akik a közelmúlt emlékeit őrizték meg évtizedeken keresztül nekünk.

Amikor először találkoztam - Máthé Erika jóvoltából - Major Lajos bácsival, az a bizonyos Mátyás király-érzés jött újra elő a régmúltból. Ült nálunk a fotelban és arra a kérdésre, hogy „Lajos bácsi hogy szolgál a kedves egészsége?” két órás kimerítő választ kaptam az Első- és Második Világháború minden lényeges hadi mozzanatáról, az ő szerepéről ezekben a világégésekben és arról, hogy gyerekként a csendőr milyen jogosan verte el őt azért, mert iskolából hazafelé tartván, a sínek melletti villanyvezeték póznáiról ledobálta a porcelán foglalatokat. Az egészségéről soha nem beszélt. Mindig annyit mondott, hogy a III. Világháborúban még harcolni akar…

Találkozni valakivel, aki nem elmondásokból ismeri a történelmet, hanem ott volt, akkor és ott a sűrűjében, nem mindennapi dolog. Néztem a szemét miközben mesélt. Mindent elárult egy olyan emberről, aki a legnagyobb megpróbáltatások idején ember tudott maradni és magyar.
És higgyék el ez a legtöbb, amit egy életben elérhetünk! Major Lajos bácsi ember volt és magyar. A szó legteljesebb értelmében. Még akkor is, amikor már régen nem értette a politikát úgy érezte, hogy részt kell vennie tüntetéseken, megmozdulásokon, kirándulásokon, mert az övéi – a magyarok – bajban vannak és nekik bizony segíteni kell.

Egy öreg baka járta a Kárpát-hazát és öntötte a lelket a ma fiataljaiba, hogy érdemes ma is magyarnak lenni. Amikor látta, hogy alább hagyott a harci kedv, akkor egészen egyszerűen énekelni kezdett. A „Horthy Miklós katonája vagyok…” kezdetű nótát úgy tudta énekelni, aki hallotta, annak bizseregni kezdett a lába, hogy Lajos bácsi vezetésével elinduljon a háborúba. 

Hiteles volt, mert ő harcolt a hazáért. Hiteles volt, mert a személyes megélésnél nincs hitelesebb, és hiteles volt, mert nem tudott másmilyen lenni.

Idén Csíksomlyón járt. Eljutott Babba Mária elé. Talán imádkozott is hozzá. De én biztos vagyok, hogy nem saját magáért, hanem mindannyiunkért, a hazáért. 
Már-már úgy tűnt, hogy a jó Isten – aki mindvégig óvta vigyázta a lépteit - elfelejtkezett róla. Itt hagyta őt nekünk mementóként, példaként, hogy „Nézzétek! Így kellene egymásért élnetek és nem egymásból!” Mi meg elhittük, hogy Lajos bácsi velünk lesz az idők végezetéig. 

De, nagy baj lehet ott fent az egekben, ha Major Lajos tizedest mégis besorozták az angyalok seregébe. Ott sem lesz ő kapitány, vagy tábornok, hanem marad egyszerű katona, aki híven teljesíti a rá bízott feladatokat. És ha majd Mihály és Gábriel arkangyaloknak egy kicsit alább hagy a kedvük, hát Lajos bácsi felveszi a piros-fehér-zöld színű szalagját és rázendít, hogy: „Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája…” 

Egy villanásnyi idő volt a mi találkozásunk, mint ahogy villanásnyi idő a lét maga is. És mégis lehet, sőt, kell is hogy folytassuk, hogy ne hagyjuk abba, hogy ne keseredjünk el, hogy legyen erőnk tovább küzdeni ezért a hazáért, amelyért sok millió Major Lajos adta már az életét.

Lajos bácsi! Hát nézd végig, hogyan fogunk harcolni közös hazánkért híven, becsülettel, méltón emlékedhez!


(Lajos bácsira emlékezünk december 22-én 17 órai kezdettel a Két Hollós könyvesboltban, ahol a vele készült riport fimet is levetítjük. A részvétel minden igaz magyar embernek kötelező! Belépés ingyenes)