Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kalmár felkerült a térképre PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

Húszmillió eurós csapat, tömött lelátók -

Kalmár felkerült a térképre

Túl a beilleszkedés eseménydús időszakán, egyre több játéklehetőséget kap a lipcsei szakmai stábtól a magyar válogatott középpályás, Kalmár Zsolt, akire Dárdai Pál is számított a válogatottban. Karácsony előtt azonban még több ízben kell bizonyítania a világ egyik legerősebb bajnokságának második vonalában a német Bundesligában. A 19 éves futballista az elmúlt hónapokról és az előtte álló feladatokról is nyilatkozott.

Kalmár Zsolt (19) azért is küzd, hogy mielőbb alapemberré válhasson a lipcseieknél

„Jó szezont tudhattam magam mögött a Győri ETO FC-ben. Múlt évben a bajnokcsapat tagja lehettem, ami fantasztikus érzés volt ilyen fiatalon – beszélt Kalmár az őt képviselő Stars & Friends menedzseriroda Facebook-oldalának arról, hogyan sikerült a nyáron Németországba szerződnie. –  Az ETO kezdőcsapatában élni tudtam a kedvező lehetőséggel. Szinte minden meccsen ki tudtam hozni magamból a maximumot, s ezáltal, valamint az engem képviselő ügynökség munkájának eredményeként felfigyelt rám a lipcsei klub. Több bajnoki és válogatott meccsen is megtekintették a játékomat. A hazai viszonyokat elnézve szakmai értelemben óriási előrelépés, hogy a világ egyik – szakmai és gazdasági értelemben is – legfajsúlyosabb bajnokságának második vonalában játszhatok. Ismerve, hogy a hazai klubfutball mennyire nincs rajta a világtérképen, még inkább megsokszorozza az ember örömét, ha egy olyan külföldi klub érdeklődik iránta, amely jelentős célokért küzd.”

Kalmár szépen halad a beilleszkedéssel, annak ellenére, hogy a hazai rendezésű Eb miatt a nyáron elég későn tudott csatlakozni új csapatához. Tizenöt forduló alatt már nyolc bajnokin pályára lépett, legutóbb a Sandhausen elleni gól nélküli döntetlen alkalmával először kezdőként.

„A beilleszkedés könnyen ment, sokat segített Bódog Tamás, a gárda másodedzője. A csapat egységét és az elköteleződést mutatja, hogy a társaim is igen segítőkészek voltak. Míg nem volt autóm, általában a dán Yussuf Poulsen fuvarozott edzésre. Mindenkivel jó a kapcsolatom” – mondta az ötszörös válogatott futballista, akiről Ralf Rangnick, az RB Leipzig sportigazgatója is elismerően beszélt a minap a német Bildnek adott nyilatkozatában.

1860 München: 4 évre írhat alá a 17 éves magyar védő

„Ez igazán megtisztelő. Németországban alázatot is tanul az ember – reagált Kalmár. – Törekszem arra, hogy amikor lehetőséghez jutok, kihozzam belőle a maximumot. Sajnos az alapozó időszakból kimaradtam, a bajnokság kezdetére csatlakoztam a csapathoz. Pedig a felkészülés nagyon meghatározhatja egy játékos bajnokságbeli teljesítményét. Az idény elején még tíz perceket kaptam, de most már sokkal több időt adnak a bizonyításra. A Sandhausen ellen már nyolcvan percet játszottam. Összességében illeszkedem az együttes profiljába, játékrendszerébe. Az FC St. Pauli ellen majdnem megszereztem az első találatomat. Eddig úgy érzem, sikerrel veszem az akadályokat. Van egy mondásom: minden törekvés legjobb vezérelve a lehetőség. Nem vagyok kudarckerülő, inkább sikerorientáltnak gondolom magam.”

A győri születésű középpályás kérdésre válaszolva összehasonlította a hazai és a német másodosztályú klubnál tapasztalt körülményeket.

„A hazai viszonyokhoz képest nagy változás volt számomra a sok szurkoló. Engem ez mentálisan inkább feldob, mintsem megrettentsen. Itt már nem csak a fizikai fittség a fontos, a mentális edzettség legalább annyira értékmutatója a profi játékosnak. A legutóbbi meccsen például negyvenezren voltak a lelátón. Ez egészen más dimenzió. Vagy ha a csapatok költségvetését, illetve a keret értékét nézzük, a Bundesliga 2.-ben alig van csapat, amelynek összértéke tízmillió euró alatt lenne. A Lipcse a játékoskeret értékét tekintve a harmadik helyen áll kb. húszmillió euróval” – mondta Kalmár, aki kitért az RB Leipzig eddigi szereplésére, és összehasonlította a győri és a németországi munkát is.

„Pozitívan értékelem az őszt, nagyon jól kezdtük a szezont. Az első meccseket megnyertük, ez óriási energiákat szabadított föl. A hatodik helyen állunk, egy-két pontra vagyunk a dobogótól. Ha a csapatra jellemző sajátos stílust kellene említeni, akkor az erősségek között áll a gyors passzos játék, a labda elvesztése utáni azonnali agresszív visszatámadás, a mélységi passzjáték, az egy-két érintéses játék. Az edzésen nem csinálunk nagyon másfajta feladatokat, mint Győrben. Ami viszont nagyon különbözik, az az intenzitás. Minden labdás és szituációs gyakorlatot sprintben csinálunk. A csapat mögött főszponzorként a Red Bull áll, ami óriási stabilitást ad. A Salzburg mellett New York-ban is fenntart egy csapatot, sőt Brazíliában és Ghánában utánpótlásközpontot működtet. Az energiacég tényleg pénzt nem sajnálva építi a lipcsei klubot. Ami itt alap, az otthon csak az extrák között említhető. Néhány rivális csak »marketingcsapatnak« hív minket. Minden körülmény megvan hozzá, hogy sikertörténetet írjunk. Ám ennél fogva a szakmai stáb elvárásai is magasak.”

Kalmár az interjú végén a céljairól és a magyar válogatottról is szót ejtett.

„Mindig vannak távlati és közeli céljaim. A közeliek közé tartozik, hogy beverekedjem magam a kezdőcsapatba, és meghatározó, alapemberként hozzájáruljak a minél jobb helyezéshez. Távlati célom egybeesik a csapat legfontosabb stratégiai céljával, feljutni a Bundesliga 1.-be. Ami a válogatottat illeti, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fiatalon számítanak rám. Ott a cél az Európa-bajnoki selejtezőben csoportunkban a harmadik hely elérése. Ennek első lépcsőfoka a márciusi mérkőzés lesz. Az edző fejben járhat előrébb két-három lépéssel, de játékosként mindig a következő feladatra kell koncentrálni.”

 

  • barkacs
    2014-12-02 13:03:20
    kyky: tényleg nem. a menedzser irodában valaki nagyon túl tolta ezt az "interjút", de legalább érdemes volt elolvasni.
  • egyolvasoember
    2014-12-02 12:56:08
    Azért ezt kicsit kiigazítanám: mivel a foci csapatsport, és a gyakorlások jó része is közös alapon működik, egész egyszerűen nem tudod megtenni, hogy a többieknél nagyobb intenzitással műveld. Mint a futószalagnál: hiába csavaroznál te össze 3x annyi cuccot, ha a többiek nem tartják a tempót és nem érkezik a szalagon az áru, amikor te akarnád...
  • qgiate
    2014-12-02 12:41:56
    "hajragibraltar: Ez van a futballunkban is: ha van egy értelmesebb játékos, idővel hozzáhülyül a többihez."
    Nem értek egyet! Nincs olyan, hogy értelmesebb játékos. Mindenki maga dönti el, hogy mennyire teszi oda magát. Emiatt pedig senkit sem lehet felelősségre vonni, hiszen ha én pl. úgy döntök, hogy a foci a szakmám, de emellett szeretnék mondjuk tovább is tanulni, akkor logikus következmény, hogy nem 100%-ot fogok magamból adni a focinak, így nem is leszek a legjobb. (Itt a tanulás mellett a család, stb is szóba jöhet.) Ha valaki ilyen hozzáállással (nem negatív értelemben) is NB1-es játékos lehet, az csak azt jelenti, hogy nálunk most nagyon lent van a színvonal. Akikből meríteni lehet, azok ezt a szintet képviselik.
  • bzs71
    2014-12-02 12:25:09
    Sok sikert,Zsolti!!!
  • kyky
    2014-12-02 12:15:04

    "wasserkopf
    2014-12-02 12:02:20
    Mert ezt a nyilatkozatot nem a húgyagyú frizuramatyi írta,..."
    Nomen est omen
    (Ja, gyengébbek kedvéért, költői fordításban: a név maga az ember)
  • Pancho74
    2014-12-02 12:13:49
    Lehet hogy gyengék az edzőink de azt azèrt nehezzen kèpzelem el hogy egy edző lecseszi a jàtèkost hogy túl nagy sebességgel csinàlja a gyakorlatot. semmi màs csak hozzààllàs kèrdèse
  • hajragibraltar
    2014-12-02 12:12:18
    A közeg, ami akadályozza. Mondok egy példát:
    Egykori munkahelyemen a 3 hegesztő egy műszakban 10-12 terméket hegesztett készre. (ugyanazt a terméket, több éve). Jön egy új hegesztő, aki már az első héten 16-18-at meghegeszt. Mivel nem darabbérben voltak fizetve, 2 hónap múlva az új ember 12-13-at hegeszt....
    Ez van a futballunkban is: ha van egy értelmesebb játékos, idővel hozzáhülyül a többihez.
  • studyfy
    2014-12-02 12:07:56
    30 éve = 30 évvel ezelőtt
  • studyfy
    2014-12-02 12:07:16
    Mintha ugyanezeket a sorokat olvastam volna 30 éve Kiprichtől, Esterházytól, Détáritól és sorolhatnám. Utána ők is beálltak a kényelmes semmittevésbe.
  • Lepidusz
    2014-12-02 12:04:24
    entouragedrama: mi akadályozza? Az a baj, hogy tulajdonképpen minden. A társak, az edző, a közeg. Én láttam Pinyő-edzést, de voltam más magyar csapatok tréningjén is: mindenhol azt látom, hogy az edző elmagyarázza x idő alatt a gyakorlatot, ez idő alatt mindenki áll. Majd ha egy gyakorlatnak vége, akkor ismét leállnak, újra magyarázás. Egy csomó labdás gyakorlat pedig úgy folyik, hogy három-négy ember csinálja, a többi meg vár a sorára. Ezek külföldön elképzelhetetlenek. Ott az egy-másfél órás tréning alatt nincs megállás, mindenki futva közlekedik. Szerintem alapvetően erről beszélhet Kalmár, de abban is sok igazság van, amit DoH ír.
  • wasserkopf
    2014-12-02 12:02:20
    Mert ezt a nyilatkozatot nem a húgyagyú frizuramatyi írta, hanem a menedzseriroda valószínűleg intelligens munkatársa. Így lett a sok ühömből, ahamból meg jolóból nyilatkozat, és ezért tartalmas és összeszedett. 
    Láttam én már sok filkort, komant meg krisztinát nagy pofával hasraesni .... ebben a tökfejben se látok fantáziát, bár valószínűleg a hülye frizura és idétlen viselkedés miatt eleve hátányból indul a szememben.
  • wrossi
    2014-12-02 11:48:33
    Hú,ez egy meglepően összeszedett,tartalmas nyilatkozat volt.Eddig a srácot csak a béna frizurája alapján ítéltem meg,de úgy látszik több van benne.
  • DoH
    2014-12-02 11:40:37
    entouragedrama - A kérdésedre már számtalanszor válaszoltak, annak idején Halmosi Péter elmondta, hogy pl. Angliában csak labdabiztos játékosok alkották a keretet, ennél fogva a gyakorlatokat is nagyobb tempóban tudták lefolytatni. Szombathelyen meg volt 5-6 labdabiztos játékos, meg a többiek, így a közös gyakorlatoknál a labda folyton elgurult, a gyakorlat megszakadt... A játékosok kölyökkorukban egyszerűen nem lettek felkészítve erre, annyi pénze meg nyilván nem volt a klubnak, hogy vásároljon ilyen labdarúgókat.
    Ezen próbál a jelenlegi MLSZ vezetés faragni, majd meglátjuk 5-10 év múlva, hogy sikerült nekik...
  • egyolvasoember
    2014-12-02 11:20:59
    "Csapattársam, Youssuf Poulsen" - miért nem inkább Hans-Jürgen Al-Ibrahimivel vitetted magad? :-)
  • farlicsirpo
    2014-12-02 11:15:01
    Klasszikus történet No.1254
    Magyar focista kimegy "nyugatra", rácsodálkozik a különbségekre, hogyaszongya: nézők (jéé), edzés iram!!! (ilyenről ki hallott már), meccs iram (ez nem újdonság) és itthon semmi nem változik sosem. Kezdem (nem, már rég hiszem) azt hinni, hogy a magyar bajnokság csak és kizárólag pénzszerzésre (szőrös kabát) van fenntartva az illetékes elvtársaknak.
  • entouragedrama
    2014-12-02 11:10:43
    csak azt nem értem, hogy itthon mi akadályozza meg őket abban, hogy minden gyakorlatot magasabb tempóban végezzenek... ez jobb lenne nekik is (könnyebben tudnának külföldre igazolni, ott gyorsabban fel tudnák venni a ritmust, és így tovább), jobb lenne a magyar focinak (javulna a meccsek tempója és a színvonal is), ezek által pedig jobb lenne a nézőknek is.
  • DoH
    2014-12-02 11:04:06
    Intelligens.